• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Franciaországban lassabban nő, Angliában javul a helyzet

Hírek 2021.03.05 Forrás: MTI
Franciaországban lassabban nő, Angliában javul a helyzet

A nagyobb városokban, Párizsban, Lyonban, Marseille-ben nem lesznek egyelőre újabb szigorítások. Hírek a nagyvilágból.

Franciaországban az előrejelzettnél lassabban terjed a koronavírus-járvány, ezért a múlt héten "szoros megfigyelés" alá került megyék közül csak az északi Pas-de-Calais-ra terjed ki a hétvégi karantén a következő három hétvégén - jelentette be csütörtök este Jean Castex miniszterelnök heti sajtótájékoztatóján, aki ugyanakkor az ország negyedét kitevő fertőzőbb területeken élőket arra kérte, hogy lehetőleg ne hagyják el a megyéjüket.

Miután a járvány hetek óta lassan terjed az országban, a fertőzőbb variánsok aránya az új megbetegedésekben pedig megyénként nagyon változó, a kormány továbbra is helyi szintű intézkedésekkel kívánja elkerülni az ország teljes lezárását, azt remélve, hogy az oltási kampány felgyorsításával április közepétől az élet fokozatosan visszatérhet a normál kerékvágásba.

"A vírus továbbra is terjed, de kisebb ütemben, mint tarthattunk tőle. Egyelőre nem kell a járvány robbanásszerű megugrásától tartanunk" - fogalmazott a miniszterelnök. Elmondta, hogy az idősebbek körében az oltásnak köszönhetően már elkezdődött a járvány visszahúzódása: a 80 év felettiek körében 17 százalékkal kevesebb a fertőzött, mint két héttel ezelőtt, miközben a brit variáns országos szinten már az új megbetegedéseknek több mint hatvan százalékáért felelős.

A napi új esetszám továbbra is 20-25 ezer között mozog, a kórházban ápoltak száma a héten 25 ezer alá csökkent.

A jelenleg kórházban ápolt 24 891 fertőzött közül 3633-an vannak intenzív osztályon. A járvány kezdete óta az elhunytak száma meghaladta a 87 ezret.

A kormány csütörtökön három újabb megyét helyezett "szoros megfigyelés" alá, így már a százból 23 olyan megye ismert, ahol a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma meghaladta a 250-et. Ezek közül azonban csak az északi Pas-de-Calais-ban rendelt el hétvégére olyan lakhelyelhagyási tilalmat a következő három hétvégére, amilyen már az északi Dunkerque városában és a francia Riviéra 62 tengerparti településén érvényben van.

A nagyobb városokban, Párizsban, Lyonban, Marseille-ben nem lesznek egyelőre újabb szigorítások, de a miniszterelnök arra kérte mind a 23 érintett megyében élőket, hogy ne hagyják el a megye területét. A 23 megyében a 10 ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű bevásárlóközpontok péntektől nem nyithatnak ki. Január óta egyébként már az egész országban bezártak a 20 ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű bevásárlóközpontok.

Jean Castex megerősítette, hogy a krónikus betegségben szenvedő 50 és 74 év közöttiek recept nélkül beoltathatják magukat bármelyik gyógyszertárban az AstraZeneca-vakcinával. Azoknak az 50 és 74 év közöttieknek a beoltása, akik nem szenvednek krónikus betegségben, április közepén kezdődik.

A tervek szerint április közepéig 10 millióan, május közepéig pedig 20 millióan megkapják az oltás legalább első dózisát.

"Nyárig elegendő oltóanyag lesz ahhoz, hogy 30 millióan felvegyék az oltást, azaz a 18 éven felüli lakosság kétharmada" - hangsúlyozta a kormányfő, jelezve, hogy eddig 3,2 millióan kapták meg az első dózis, míg 1,7 millióan már mindkét adagot felvették.

A miniszterelnök "ünnepélyesen" arra kérte az idősotthonok dolgozóit, hogy "nagyon gyorsan" oltassák be magukat annak érdekében, hogy ezekben az intézményekben újraindulhasson a "nyugodt társadalmi élet".

Olivier Véran egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy az idősotthonok dolgozóinak csak negyven, a kórházak és egyéb egészségügyi intézmények dolgozóinak pedig alig harminc százaléka kérte az oltást.

"Egyértelmű, hogy ez nem elegendő" - mondta a tárcavezető, aki jelezte, hogy pénteken minden egészségügyi dolgozó kap egy levelet, amelyben az oltás felvételére ösztönzi őket a kormány.

Az év eleje óta nem tapasztalt ütemben javulnak a nagy-britanniai adatok

Az év eleji tetőzés óta nem mért ütemben javulnak a nagy-britanniai koronavírus-járvány visszavonulásáról tanúskodó legújabb adatok. A brit egészségügyi minisztérium ismertetése szerint a csütörtök este zárult egy hétben országszerte 46 796 koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal, 24 524-gyel, 34,4 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

A csökkenés ütemét mutatja, hogy az év elején voltak időszakok, amikor naponta szűrtek ki 60 ezernél több, esetenként 70 ezerhez közeli számú új koronavírus-fertőzést Nagy-Britanniában. A kimutatott új fertőzések heti száma azzal együtt is meredeken csökkent, hogy az elmúlt héten 10,5 százalékkal több koronavírus-szűrést végeztek, mint az előző héten.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 6573 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki országszerte; ez a január első felére jellemző, tesztekkel igazolt napi fertőződési számok tizede.  Ez volt a tizedik olyan nap egymás után, amikor tízezernél kevesebb új koronavírus-fertőzést mutattak ki Nagy-Britanniában.

Az elmúlt egy hétben 6557 embert kellett kórházba szállítani a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegséggel, 2680-nal, 29 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapítása utáni 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - a csütörtökön zárult egy hétben 1783 páciens haláláról érkezett jelentés.  Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások heti száma 901-gyel, 33,6 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány mostani harmadik hullámának januári tetőzése idején nem egyszer naponta érkezett jelentés 1800-hoz közeli számú halálesetről. Az egészségügyi minisztérium csütörtök esti beszámolója szerint az utóbbi 24 órában 242 páciens halt meg Covid-19 betegségben.

A brit kormány a járványhelyzet folyamatos javulásának hatására már a múlt héten egy szinttel alacsonyabbra csökkentette az addigi legmagasabb, ötös fokozatról a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget.

A szaktárca csütörtöki ismertetése szerint mindeközben megközelítette a 21 milliót a koronavírus ellen beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában. Az új adatsorból kitűnik, hogy az utóbbi egy hétben csaknem 2,3 millióan részesültek a vakcinában.

A részletes adatok szerint a december 8-án kezdődött oltási kampány első napja óta eddig 20 982 571-en kapták meg a koronavírus elleni oltás első dózisát, a második adagot 963 862 embernek adták be, vagyis az első és a második beadott dózisok száma 22 millió közvetlen közelében jár.

A brit kormány új célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 53 millió ember - megkapja a koronavírus elleni oltást.

Az eredeti oltási menetrend ezt a célt szeptemberre tűzte ki, de Boris Johnson brit miniszterelnök nemrégiben bejelentette: az oltási kampány eddigi lendülete alapján, és az ütem még további gyorsításának szándékától vezérelve a brit kormány a céldátumot július végére előrehozta.

Egyre terjed a brit vírusváltozat Németországban

Egyre inkább terjed az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) úgynevezett brit változata Németországban, ami nagyban megnehezíti a védekezést a kórokozóval szemben - mondta a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője pénteken Berlinben. Lothar Wieler elmondta, hogy a pozitív minták elemzése alapján az új fertőzések több mint 40 százalékát okozza az először Nagy-Britanniában azonosított, B.1.1.7 jelzésű változat, ami igen jelentős növekedés az egy hónappal korábbi 6 százalékhoz képest.

Ez "felettébb riasztó" fejlemény, és azt jelzi, hogy hamarosan a B.1.1.7 lesz a meghatározó vírusváltozat Németországban. Ezért még nehezebb lesz a védekezés, mert ez a mutáns jóval fertőzőképesebb, és minden korcsoportban nagyobb gyakorisággal okoz súlyos lefolyású betegséget, mint az eddigi uralkodó változatok - mondta az RKI vezetője.

Ugyanakkor az oltási kampány első eredményei is látszanak már. A magas átoltottságú korcsoportokban folyamatosan csökken a fertőzésgyakoriság, csökken a SARS-CoV-2 által okozott betegség (Covid-19) miatt intenzív kórházi ellátásra szorulók száma is, a járvány halálos áldozatainak száma pedig lassuló ütemben emelkedik - mutatott rá Lothar Wieler.  Azonban a 80 év alattiak körében ismét emelkedik a fertőzésgyakoriság, és több más járványügyi adatból is egy trendforduló jeleit lehet kiolvasni. Ezért a szövetségi kormány és a tartományi kormányok legutóbbi tanácskozásán elhatározott lazítások mellett is a legnagyobb következetességgel be kell tartani a fertőzéshigiéniai szabályokat, és mindenkinek be kell adatnia a védőoltást, amikor sorra kerül az oltási kampányban - mondta az RKI vezetője.

Az intézet pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában országszerte 10 580 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez növekedés az egy héttel korábbi 9997-hez képest. A hétnapi fertőzésgyakoriság - az előző hét napon regisztrált új fertőzöttek százezer lakosra vetített száma - 65,40-re emelkedett az egy héttel korábban 63-ról.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 482 522 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 264 halálesetet regisztráltak - ez csökkenés az egy héttel korábbi 394-hez képest -, a járvány áldozatainak száma így 71 504-re emelkedett.

A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) legutóbbi, csütörtöki összesítése szerint 2813-ra csökkent az előző heti 2848-ról. Gépi lélegeztetésre 1594 beteg szorul, ez ugyancsak kevesebb az egy héttel korábbi 1682-nél. A kimutatása szerint országszerte 24 153 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 3736 ágy szabad.

A december végén elindított oltási kampányban a szövetségi kormány legutóbbi, csütörtöki adatai szerint 6 813 173 ember, a lakosság 5,5 százaléka kapott legalább egy adagot a SARS-CoV-2 elleni védőoltásból. Közülük 2 271 784 ember, azaz a lakosság 2,7 százaléka már mindkét adagot megkapta.

Legolvasottabb cikkeink