• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

GDP- és értékteremtés dialízis-ellátással

Hírek Forrás: Weborvos Pro

Lehetne sokkal magasabb az ide utazó, dialízisre szorló turisták száma.

A források az egészségügyben korlátozottak. Nemcsak Magyarországon, világszerte azok. Ahhoz, hogy hosszú távon biztosítható lehessen az ellátás színvonalának megtartása, költséghatékony megoldásokra van szükség. A Diaverum ezért nemzetközi szinten az integrált egészségügyi ellátás irányába fordult - mondta el a KÓRHÁZ szaklap év végi interjúsorozatában Dr. Széchenyi Kornél, a Diaverum Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

- A hipertóniás és cukorbetegek az utolsó pillanatban esnek be a dialízis ellátásba. Számtalan társbetegséget nem kezeltetnek, egyrészt rosszabbak életkilátásaik, másrészt a társbetegségek miatt magasabbak a kórházi költségek, sok esetben a társbetegségek miatt nem alkalmasak transzplantációra. Ha viszont egy hipertóniás vagy cukorbeteg időben kerül nefrológiai szakrendelésre, ahol ugyanaz a szakorvos követi végig, lassítható a betegség progressziója, minél tovább megőrizheti munkaképességét. Ha jól állapotban van, el lehet kezdeni a hasűri dialízist, megőrzi a munkaképességet, pénzt keres, adót fizet és eltartja családját. Mivel időbenkerült gondozásba, fel lehet készíteni a dialízisre, például Cimino-fisztulával. Ha több a gondozott beteg, jobban tervezhető, hány új beteg kerül évente dialízisre. Egy ilyen integrált modellnek számtalan előnye lenne, Magyarországon például a fisztulasebészet vagy a laborvizsgálatok tekintetében lehetne az integráció irányába lépni - tette hozzá.

Hogyan zárják az idei évet?
Építkezéssel. Idén volt 30 éves a szolnoki dialízis-ellátás, új műveseállomásunkat 2003-ban adtuk át. Bár forrásaink szűkösek, már tavaly elhatároztuk, hogy növeljük kapacitását, mert nem tudjuk ellátni a megnövekedett igényeket. Az épületet közel 400 négyzetméterrel bővítjük. Jelenleg 20 kezelőhelyünk van, ezt 40%-kal, 28 kezelőhelyre bővítjük, hogy hosszabb távon is ki tudja elégíteni az évente 5-6 százalékkal növekvő országos vesebeteg-létszámot. Építkezni tudunk, de egyre nehezebb az elvárásoknak megfelelő nefrológus szakorvost találni. Egyáltalán, orvost nehéz találni, aki hajlandó lenne nefrológiával foglalkozni. Hasonló, de valamivel jobb a helyzet a szakképzett dialízis nővérek esetében, de az egyre nagyobb fluktuáció itt is tetten érhető.

Hogyan tudnak megélni Magyarországon?
A dialíziskassza évek óta tapasztalt változatlansága azt jelenti, hogy ugyanakkora összegből kell ellátni az egyre növekvő beteglétszámot. Az új adózási szabályok, az áfa, az ingatlanadó, a bankadó, a személyi jövedelemadó miatt kieső bérkompenzáció és az infláció miatt jelentősen nőttek költségeink. Nagyon hatékonyan kell dolgoznunk, hiszen csak akkor tudunk létezni, ha bevételeink meghaladják kiadásainkat. Hosszú távon kiszámítható és mérsékelt haszon mellett van motivációja a tulajdonosnak a beruházásra, hogy fejlesszen és tartsa a színvonalat. Az elsődleges cél az ellátás magas színvonalának biztosítása, mert ha csak pénzügyi célok lennének, akkor nem az egészségügybe fektetne be a tulajdonos. Feladatunk a szolgáltatás folyamatos fejlesztése és az egyre magasabb szolgáltatási színvonal: ezzel, ha a betegek életét megmentjük, értéket teremtünk nemcsak a szolgáltató, hanem a megrendelő állam számára is.

Hogyan lát lehetőséget az érdemi kibontakozásra?
A magyar kormány előnyben részesíti azokat a nemzetközi cégeket, amelyek gyárat építenek itthon. Bennünket nem ilyen cégnek gondolnak. Pedig mi, mint szolgáltatók, állami feladatot látunk el, több tucat új dialízisközpontot építettünk, a kilencvenes évek eleje óta 1100 új kezelőhelyet hoztunk létre, és országszerte százmilliárdnyi beruházást valósítottunk meg. A magyarországi dialízis szolgáltatók világszínvonalúak. Például a nemzetközi Diaverum hálózaton belül a magyarországi hálózat szakmai színvonala a legmagasabbak egyike.

Ha a kormányzat számára fontos az egészségipar hozzájárulása a GDP-hez, és az egészségipar kitörési pont, ehhez a dialízis-szolgáltatók is nagymértékben hozzá tudnának járulni. Hiszen Magyarországon magas színtű, nemzetközi minőségű ellátórendszer található, ennek biztonsága vonzó lehet a külföldi, dialízist igénylő turisták számára. Lehetne sokkal magasabb az ide utazó, dialízisre szorló turisták száma. Ehhez a dialízis-szolgáltatók nagymértékben hozzá tudnának járulni, ha a kormányzat szempontjainkat figyelembe venné. De gyökeres változás csak akkor következhet be, ha a dialízis finanszírozási hátterében is a piaci viszonyokat jobban tükröző folyamat indul el.

A teljes beszélgetés elolvasható a Weborvos Pro portálon