• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Globális oktatóprogram magyar orvosoknak is

Hírek Forrás: Weborvos

A vénás tromboembólia (VTE) gyakori és súlyos komplikáció daganatos betegségek esetén.

A daganatos betegek 4-20 százalékánál legalább egyszer diagnosztizálnak vénás tromboembóliát, míg az utólag megállapított esetekkel együttvéve ez a második leggyakoribb halálozási ok. A helyzet javítására “Nők, Trombózis, Daganatos betegségek" (WTC) elnevezéssel hirdettek globális orvosi oktatóprogramot.

Berlinben zajlott február 14-én a „Nők Egészségi Kérdései a Trombózis és Hemosztázis Területén" (WHITH) 6. Nemzetközi Szimpózium, melyen a trombózis és a daganatos betegségek területének vezető nemzetközi szakértői vettek részt. A szimpózium legfőbb eseményének a “Nők, Trombózis, Daganatos betegségek" (WTC) elnevezésű orvosi oktatóprogram meghirdetése bizonyult, mely a daganatos betegséggel élő nők vénás tromboembólia kezelését szolgálja.

“Világszerte több mint 17 millió nő él daganatos betegséggel, akik körében a vénás tromboembólia (VTE) a második leggyakoribb halálozási okká lépett elő" – mondta el Prof. Dominique Farge-Bancel, Belgyógyász és Érbetegségek Professzora (St. Louis Kórház, Párizs Diderot Egyetem, Franciaország). „Néhány évvel ezelőtt kezdtük el felhívni a figyelmet a daganatos betegségek és a trombózis összefüggéseire. Nemzetközi ajánlásokat hoztunk létre a VTE kezelésének javítására daganatos betegeknél, továbbá megszületett egy klinikai eszközként szolgáló mobil alkalmazás is (www.itac-cme.com/app). A most meghirdetett “Nők, Trombózis, Daganatos betegségek" (WTC) orvosi oktatóprogram újító módon szolgálja majd a daganatos betegséggel élő nők trombózis kezelését."

A “Nők, Trombózis, Daganatos betegségek" (WTC) oktatóprogram korlátlan támogatást kap a világ ötödik legnagyobb generikus gyógyszercégétől, megerősítve azt a korábban közzétett stratégiai szándékukat, miszerint szignifikánsan megnövelik piaci részesedésüket az antitrombotikus szerek piacán.

“A vénás tromboembólia kérdéses téma a női betegeknél, épp ezért rendeztük meg a WHITH Nemzetközi Szimpóziumot több száz szakértő részvételével, akik több mint 10 éve dolgoznak ezen a területen" – vélekedett prof. Benjamin Brenner igazgató (Hematológia és Csontvelő Transzplantáció részleg, Rambam Orvosi Centrum, Izrael). „Az újfajta orvosi oktatás megváltoztathatja a klinikai gyakorlatot és javíthatja a betegek kezelését, de mindez hosszú távú erőfeszítést igényel. Emellett szükséges az eszközöket is megteremtenünk, melyekkel felmérhetjük majd az orvosi oktatás nyomán bekövetkező javulást."

A WTC folytatásos orvosi oktató anyagának (CME) tartalmát nyolc, a trombózis kezelés területén világszerte elismert szakember készíti el. A program több mint 40 országban jelenik majd meg, véleményvezérek segítségével közvetítik a különböző egészségügyi szakembereknek, így nőgyógyászoknak, hematológusoknak és sebészeknek. Előrehaladott tárgyalások folynak a program akkreditációjáról a nagy presztízsű Kanadai McGill Egyetemmel.

A világszerte elinduló kezdeményezéssel párhuzamban a WTC folytatásos orvosi oktatóanyaga 2015 tavaszán megjelenik Magyarországon is, mely 2015 őszére már eljuthat a magyar orvosokhoz is.

A WTC programot úgy alkották, hogy mérhető legyen a klinikai gyakorlatra történő hatása, illetve, hogy a VTE kezelése javult-e azok körében, akik a többéves oktatásban részt vettek. A monitorozás esetjelentések gyűjtésével valósul majd meg, melyek aktuális képet szolgáltathatnak a daganatos betegségben szenvedő nők VTE kezelésének helyzetéről. A kezdeményezés várhatóan számos új tudományos publikáció megjelenését is segíti majd.

2015 második negyedévében világszerte több mint 60 előadót készítenek fel az akkreditált orvosi oktatóanyagból (CME), amely 2015 június elejétől kezdve jut el a trombózis kezelés területén specializálódott egészségügyi szakemberekhez.