• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Guargumi-ügy: egyelőre nem találtak szennyezett mintát

Hírek Forrás: MTI

Egyelőre nem találtak szennyezett élelmiszert az első, guargumit tartalmazó vizsgálati minták ellenőrzése során.

Egyelőre nem találtak szennyezett élelmiszert az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság laboratóriumában az első, guargumit tartalmazó vizsgálati minták ellenőrzése során - közölte Süth Miklós országos főállatorvos pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. A Fidesz szerint guargumi-ügyben a kormány felelőtlenül magukra hagyta az embereket.

A főállatorvos elmondta: péntekig 343 magyar vállalkozás tett eleget bejelentési kötelezettségének, és nyilatkozott arról, hogy guargumit is tartalmazó terméket használ vagy forgalmaz.

Az élelmiszerbiztonsági laboratóriumba 17 cég 57 mintát küldött eddig be vizsgálatra.

A szakértők péntekig a Fornetti Fagyasztott Pékáru-termelő és Kereskedelmi Kft. 7 mintájáról állapították meg, hogy nem szennyezettek az egészségre veszélyes dioxinnal. A szakértők 4 alapanyag-mintáról állapították meg, hogy szennyezésmentesek, a további három minta pedig olyan termékből származott, amely az előző 4 alapanyag valamelyikének felhasználásával készült.

Süth Miklós jelezte: a vizsgálatok meggyorsítása és olcsóbbá tétele érdekében a közeljövőben a dioxin helyett már csak a beküldött élelmiszerminták pentaklór-fenol tartalmát fogják vizsgálni.

Erre azért van lehetőség az országos főállatorvos szerint, mert a dioxin és a pentaklór-fenol együtt fordul elő szennyezőanyagként. Ahol az egyik jelen van, ott a másik is megtalálható. Így lehetőség van arra, hogy csak az egyik jelenlétét vizsgálják és abból következtessenek a másikra.

Eddig 19 mintát vizsgáltak pentaklór-fenol tartalomra, ezeknél sem észleltek veszélyes mértéket. Az országos főállatorvos jelezte, hogy a két vizsgálatot egy ideig még párhuzamosan végzik a szakemberek.

A pentaklór-fenol vizsgálata a dioxin vizsgálatnál gyorsabb és olcsóbb is. A dioxin és a pentaklór-fenol együttes vizsgálata 440 ezer forintba kerül, míg a pentaklór-fenol vizsgálata csak 30-35 ezer forint tételenként, és a vizsgálati idő 4 napról 2 napra rövidül.

A sajtótájékoztatón jelen volt a Fornetti tulajdonosa, Palásti József, aki arról beszélt, hogy noha maga a cég kizártnak tartotta a dioxin-szennyezettséget, a fogyasztók biztonsága, megnyugtatása érdekében fontosnak tartották az élelmiszerbiztonsági vizsgálat elvégeztetését.

Vámos György, a Magyar Kereskedelmi Szövetség főtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a guargumi-ügyben a hatóságok, a gyártó cégek és a kereskedők képviselői között szoros és hathatós együttműködés volt.

Az MTI kérdésére válaszolva a főtitkár közölte: a Friesland Hungária Zrt. két, az ügyben érintett termékét, a sárgabarackos ízesítésű Túróvarázs és a sárgabarackos ízesítésű Krémes duó termékeket már levették a boltok polcairól.

A főállatorvos közölte: a Friesland Hungária gyanúba keveredett termékeinek vizsgálatával a szakértők hétfőre végeznek.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a guargumi-ügyben a kormány felelőtlenül magukra hagyta az embereket. Hangsúlyozta: hasonlóan Nyugat-Európához, a Magyarországon is minél gyorsabban le kellene vennie a hatóságoknak a boltok polcairól az egészségére veszélyes élelmiszereket. Ez Magyarországon sajnos nem történt meg, hanem a kiszolgáltatott emberekre bízzák, annak eldöntését, hogy mi veszélyes és mi nem - tette hozzá.