• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Halasztható a gyógyszerek vonalkódolása

Hírek Forrás: HENT Hírlevél

Még egy év haladékot kaptak a gyártók Indiában a gyógyszerek vonalkóddal ellátására.

Egy évvel meghosszabbította az indiai kormány azon rendelkezésében előírt határidőt, amelytől kezdve kötelezővé teszi a gyógyszergyártók számára, hogy a hamisítványok kiszűrése érdekében az exportra szánt gyógyszeripari termékek elsődleges csomagolását egyedi vonalkóddal lássák el - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

A The Hindu portál beszámolója szerint 2013 nyaráról 2014. július 1-jére tolta ki az indiai kormány gyógyszerbiztonsági programja újabb elemének kezdő dátumát. Az új szabályozás a háromszintű csomagoláson felül nyomon követhetőségi rendszert vezet be az exportra gyártott gyógyszeripari termékek vonatkozásában azzal a céllal, hogy a készítmények folyamatos ellenőrizhetőségét lehetővé téve segítse a hamis és jogellenes úton terjesztett termékek kiszűrését.

Az eredetiségigazolás érdekében az exportra termelő gyártók ez év nyarától lettek volna kötelesek gyógyszereik elsődleges csomagolását, vagyis azokat a fiolákat, üvegeket, ampullákat, amelyekbe a gyógyszereket közvetlenül beleteszik, egyedi vonalkóddal ellátni. A gyártók számára az előírt követelményeknek való megfelelés ugyanakkor komoly nehézséget jelentett, ezért a kormány úgy döntött egy év haladékot biztosít számukra, hogy legyen idejük az előírásoknak megfelelően átalakítani gyártási rendszerüket.

Az elsődleges csomagolás egyedi kódolása az ország 2011-ben meghirdetett hamisítás elleni rendszerének része, amely India 10 milliárd dollár forgalmat kitevő gyógyszerexportjának védelmét célozza. Az indiai gyógyszereknek, különösen a generikus készítményeknek jelentős a piaca a fejlődő országokban, ám az ezek iránti fogyasztói bizalmat, valamint az ország gyógyszeripari megítélését a rendszeresen felbukkanó hamisított termékek komolyan rontják.

A gyógyszerbiztonsági intézkedés egyik első elemeként 2013. január 1-jétől már bevezetésre került a gyógyszergyártókra nézve azon kötelezettség, amely szerint a készítmények másodlagos csomagolását egyedi azonosító kóddal (GTIN) kell ellátniuk, amely jelöli a tételszámot, lejárati dátumot és gyártási számot is. Az elsődleges csomagoláson elhelyezni szükséges egyedi azonosító kódnak ugyanezen elemeket kell tartalmaznia.