• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hány orvos nyugdíját kellene újraszámolni?

Hírek Forrás: InfoRádió

Akár évekig nem jelentették az önként vállalt túlórákat vagy eltűntek a jegyzőkönyvek.

Több ezer nyugdíjkorhatárhoz közeledő egészségügyi dolgozót érint egy bírói ítélet, amely megállapította, hogy az érintett főorvosnak a túlóraelszámolások nélkül állapították meg a nyugdíját. Előfordulhat, hogy akár évekig nem jelentették be az önként vállalt túlórákat vagy eltűntek a jegyzőkönyvek.

Beperelte a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot az az orvos, akinek a nyugdíjhoz kapcsolódó szolgálati idejébe nem számolták bele a túlmunkát. Mánya Kristóf gyermekgyógyász korábbi munkáltatója, a gyöngyösi kórház ugyanis nem jelentette be és nem is fizette a járulékokat a csaknem kétezer ügyeleti óra után - írta hétfőn a nol.hu.

A főorvos megnyerte a pert, és most több hasonló helyzetben lévő orvos is mérlegeli bírósági eljárás megindítását. Mánya Kristóf szerint másoknál ugyanígy nem stimmelnek az elszámolások.

A Magyar Orvosi Szövetség vizsgálja, hogy Mánya Kristófhoz hasonlóan hány orvos esetében nem számolta bele a nyugdíjbiztosító a nyugdíjhoz kapcsolódó szolgálati időbe az ügyeleti időt - mondta Bélteczki János, a szervezet elnöke az InfoRádiónak, aki elismerte: több helyen szabálytalanul vezették az adatokat, akár évekig nem jelentették be az önként vállalt túlórákat vagy eltűntek a jegyzőkönyvek.  Bélteczki János hozzátette: több ezren vannak a nyugdíjkorhatár környékén, nagy részüknél előfordulhatnak anomáliák. Arra a kérdésre, hogy a dokumentáció hiányában hogyan lehet bizonyítani a túlórák számát, a Magyar Orvosi Szövetség elnöke így válaszolt: becslés alapján is közelíthető a valós helyzethez a hiányzó adat.

A Magyar Kórházszövetség elnöke adminisztrációs hibának tartja, hogy egyes kórházakban nem dokumentálták az orvosok ügyeleti munkarendjét. Rácz Jenő szerint ezen esetekben nem volt célzatosság, és nem tervezi felmérni, hogy hány kórházban történhetett ilyen.  Hozzátette: ez a probléma csak a kórházak kis számát érinti, és reméli, hogy az intézmények saját maguk korrigálják a hibát, nem kell egyedi bírósági döntéseket hozni a kérdésben.