• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Harcban a stressz és öregedés okozta betegségekkel

Hírek Forrás: Weborvos

Kutatóhálózat alakult nagy egészségügyi kockázatot jelentő betegségcsoportok új terápiás lehetőségeinek keresésére.

Debreceni és szegedi kutatók vették fel a harcot a stressz és az öregedés okozta betegségek, köztük az Alzheimer-, a Parkinson-kór, a kardiovaszkuláris és a daganatos megbetegedések, illetve a cukorbetegség ellen. A kitűzött célok megvalósítására a Debreceni Egyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja által alkotott konzorcium 300 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert a Társadalmi Megújulás Operatív Program „Interdiszciplináris kutatói teamek felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre a krónikus stresszhez és az öregedéshez kapcsolódó betegségek kezelésének új megközelítései területén" című projektben - közölte a Debreceni Egyetem.

A Széchenyi 2020 program részeként megvalósult pályázatba több mint száz, a biokémia, molekuláris biológia, farmakológia és az állattenyésztés területén dolgozó szakembert vontak be, köztük fiatal kutatókat és doktorandusz hallgatókat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílt előkísérletek elvégzésére, melyek eredményei, továbbá a projekt támogatásával előkészített tudományos közlemények is hozzájárulhatnak a hazai és nemzetközi programokban való sikeres részvétel megalapozásához.

A projekt megvalósításában elsősorban a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának Biokémiai Intézetében, valamint a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében, Élettani Intézetében, Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetében, illetve a Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetében működő kutatócsoportok vettek részt.

A projekt részeként kutatási ötletpályázatot is hirdettek, amelyre összesen több mint 60 projektterv érkezett. A pályázatban résztvevő kutatók számos, nemzetközileg is elismert hazai és külföldi szakemberrel építettek ki kapcsolatot a jövőbeli közös szakmai munka és lehetséges nemzetközi programokban való részvétel, valamint kutató-hálózatok kialakításának érdekében. A vállalati kutatókkal és kutatócsoportokkal kialakított együttműködések az eredmények későbbi klinikai és ipari hasznosításának alapjául is szolgálhatnak.

A pályázatba bevont szakemberek szakirányú képzéseken ismerhették meg a hazai és az európai uniós forrásokból finanszírozott pályázati konstrukciókat, a kutatásmenedzsment felépítését és működését, a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeket és az eredmények hasznosíthatóságának részleteit. A pályázati konstrukciók követelményrendszerének megismerése hozzásegíti a kutatókat a kutatásmenedzsment kapacitások fejlesztéséhez, támogatja a pályázati tevékenységet, illetve a nemzetközi programokon való részvételt is.