• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hepatitis A: férfiak veszélyben!

Hírek Forrás: OEK - beb

Nógrádban és Vas megyében kapták el legtöbben az állatok által terjesztett fertőzéseket.

Több mint 55 ezren kaptak el különféle fertőzéseket tavaly. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb, a 2012-es adatokat összesítő jelentése szerint a legtöbb fertőzés gyakorisága, előfordulása nem nagyon tért el a korábbi évekétől, kivéve a májgyulladást, ugyanis az előző évhez képest négyszer több hepatitis A esetet regisztráltak. Az összefoglalóból az is kiderül, hogy csaknem 130 halálos áldozata volt ezeknek a fertőző betegségeknek.

Valamivel több, mint 23 ezren kaptak el gyomor és bélrendszeri fertőző betegségeket 2012-ben, 43,5%-kal kevesebbet, mint az előző évben (53 ezer). Ennek oka elsősorban az volt, hogy tavaly január óta néhány betegségnél, így például a fertőzéses eredetű hasmenések (enteritis infectiosa) esetében megszűnt a kötelező adatszolgáltatás.

Az ilyen típusú, bakteriális eredetű enterális fertőzések zömében, csakúgy, mint a korábbi években, a campylo (6 384 eset) és a salmonella baktériumok (5 867 eset) játszották a domináns szerepet. A salmonella megbetegedéseknél – szintén hasonlóan a korábbi évekhez, – Csongrád megyében fordult elő a legtöbb eset, és a fertőzöttek többsége csecsemő, illetve 1-2 éves gyermek volt. Változás viszont, hogy nagyon sok embert fertőzött meg egy, eddig kevéssé jegyzett típus, az S. Stanley, amely tavaly országos járványt okozott.

Említésre érdemes még, hogy 5 200 rotavírus fertőzést regisztráltak tavaly. A betegségnek nem volt halálos áldozata. A legtöbb beteg Somogy megyében volt, de magas előfordulási gyakoriságot észleltek Fejér, Nógrád, Tolna és Bács-Kiskun megyében is. A betegek kétharmada hét éven aluli gyermek volt.
A fertőző májgyulladások zömét a hepatitis A vírus (HAV) okozta: 331 esetet jelentettek tavaly. Ez kétszer annyi új HAV esetet jelent, mint az előző öt évre jellemző átlagos megbetegedési szám, sőt az előző évhez viszonyítva négyszer annyi. Haláleset nem történt.

A megbetegedések több mint a fele (55,6%) Budapesten fordult elő. A betegek 66,5%-a férfi volt, ez egyébként a korábbi években soha nem tapasztalt férfi túlsúlyt jelent.

A több mint 330 hepatitis A eset mellett 53 B típusú (HBV) heveny májgyulladást jelentettek, 19,7%-kal kevesebbet, mint 2011-ben. Két beteg meghalt. 2012-ben, az előző évhez hasonlóan a legtöbb megbetegedés az idősebb, életkoránál fogva még hepatitis B elleni védőoltásban nem részesült személyek között fordult elő. 38 C típusú heveny hepatitis-t (HCV) jelentettek be, megközelítőleg annyit, mint 2011-ben. Halálozás nem történt. 90 hepatitis E megbetegedést jelentettek, közel kétszer annyit, mint az előző évben (54). Egy beteg halt meg.

A légúti fertőző betegségek közül a varicella fordult elő legnagyobb számban: csaknem 33,5 ezer megbetegedés került a nyilvántartásba, 17%-kal kevesebb, mint az előző évben. Nógrád és Győr-Moson-Sopron megyében fordult elő a legtöbb beteg, Békés megyében pedig a legkevesebb. Leginkább a 3-5 és a 1-2 évesek kapták el ezt a kórt.

2 744-en lettek skarlátosak tavaly, az előző évihez képest 14%-kal kevesebben, halálozás nem történt. Összesen 3 beteget ápoltak kórházban. A legfiatalabb beteg két hónapos volt, a legtöbb fertőzés Győr-Moson-Sopron megyében történt. 2012-ben 34, az előző évivel csaknem azonos számú legionárius betegséget jelentettek. 12 beteg halt meg, a halálozási arány 35,3%. A megbetegedések háromnegyedét (73,6%) a Fővárosból, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből jelentették. A legfiatalabb beteg 35 éves, a legidősebb 79 éves volt. 30 beteg szorult kórházi ápolásra.

Az idegrendszeri fertőző betegségek közül a gennyes agyhártyagyulladások száma 2011-hez képest alig változott tavaly, összesen 248 esetet jelentettek. A betegek 97,6%-át kórházban ápolták, 67 beteg meghalt. A fertőzöttek 58%-a férfi volt. A 248 agyhártyagyulladás közül négy haemophylus-meningitis, 56 meningitis epidemica és 66 pneumococcus-meningitis mellett 122 meningitis purulenta k.m.n. diagnózissal került a fertőzőbeteg-nyilvántartásba.

Az év során 104 fertőző agyvelőgyulladásról is érkezett bejelentés, ez valamivel több, mint egy évvel korábban. Két beteg meghalt. A 104 megbetegedés közül 44 kullancsencephalitis, 17 nyugat-nílusi láz volt, a fennmaradó 43 megbetegedés encephalitis infectiosa k.m.n. néven maradt a nyilvántartásban.

A 44 kullancsencephalitis jóval kevesebb, mint a 2008-ban jelentett 77 megbetegedés. 42 beteget (95%) ápoltak kórházban. A betegek háromnegyede (33 beteg) férfi volt. A legtöbb megbetegedés (12) júniusban kezdődött, de január-február kivételével minden hónapban észlelték a betegséget. A legtöbb esetet Nógrád, Vas és Zala megyében regisztrálták, a betegek életkora 12-83 év között változott. A 17 nyugat-nílusi láz megbetegedés alapvetően nem tér el a korábbi években jelentett esetszámoktól. A megbetegedések augusztus-október folyamán fordultak elő. Ez a kór is a leggyakrabban Nógrád és Vas megyében fordult elő. Nógrádban egyébként, a szintén állatok által terjesztett Lyme-kórból is az országos átlag hatszorosát jelentették.

A nagy halálozási arány miatt meg kell említeni, hogy tavaly 22-en szenvedtek Creutzfeldt-Jakob betegségben, közülük 20-an meghaltak. Az 5 tetanusos beteg közül is csak egy élte túl a kórt.

Legolvasottabb cikkeink