• nátha
  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Hepatitis világnap: petíció a jobb ellátásért

Hírek Forrás: MTI - Weborvos

Két betegszervezet nyújtott át petíciót a szaktárca vezetőinek a hepatitis világnapja alkalmából.

A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR) és az Összefogás a Vírusos Májbetegekért Egyesület pénteken adta át követeléseit. A Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek és Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak címzett petícióban a szervezetek a szűrővizsgálatok széleskörű hozzáférését, jobb diagnosztikai ellátást, illetve az új, bizonyítottan hatékony gyógyszerekhez való hozzáférést kérték.

Werling Klára, a VIMOR elnöke sajtótájékoztatón elmondta: bár mára az Európai Unióban és egy éve Magyarországon is engedélyezték azon gyógyszereket, melyek sokak számára a teljes gyógyulást jelenthetik, de azt finanszírozási problémák miatt nem vezették még be.

Hozzátette: az elmúlt egy hónapban több állami vezetőnek, köztük Áder János államfőnek, Orbán Viktor miniszterelnöknek, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek is írtak levelet, kérve, hogy oldják meg az említett gyógyszerek támogatását, de mostanáig senkitől nem kaptak választ.

Werling Klára arra is kitért: sokan nem tudják, hogy a hepatitis vírus csak vérrel terjed, továbbá sok más tévhit van a társadalomban, amelyek miatt sokszor megalázzák, diszkriminálják a betegeket.

Közlése szerint világszerte mintegy 300 millió, hepatitis B vírussal, s csaknem 200 millió, hepatitis C vírussal fertőzött él. Ezek a vírusok rákot okoznak, ezért nagyon fontos a betegség időben történő felismerése és kezelése, hogy már a krónikus gyulladás szakaszában gyógyítsák a betegeket.

A betegszervezetek petíciójukban azt javasolják, hogy - népegészségügyi programként kezelve - törvényi szinten váljon biztosítottá az orvosilag indokolt körbe tartozóknál a szűrővizsgálatok széleskörű elérhetősége, a kezeléshez szükséges diagnosztikai vizsgálatok időbeni és precíz elvégzése, a bizonyítottan hatékony gyógyszerekhez való hozzáférés.

Hunyady Béla, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke azt mondta, Magyarországon nagyjából 100 ezer ember él hepatitis B vagy C fertőzéssel, ennyi ember "halad a májzsugor, a májrák felé" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ezen 100 ezer ember 75 százaléka nem is tud betegségéről, ezért szűrésekre, jobb diagnosztikára van szükség.

Telegdy László, a Májbetegekért Alapítvány elnöke elmondta: a májbeteg halálozás legfőbb oka világszerte a hepatitis B és C vírusfertőzés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezért meghirdette, hogy minden országban minden évben ugyanazon a napon, július 28-án emlékeztessék az embereket a hepatitis vírus veszélyeire, hívják fel a figyelmet a betegség gyógyításának lehetőségeire. Hozzátette: Magyarország az emiatt bekövetkező halálozási statisztikákban európai szinten élen jár.

A hepatitis világnapját az idén tartják meg második alkalommal Magyarországon.

A petíció szövege

Tudnivalók a májbetegségekről

Hepatitisz ABC utazóknak és maradóknak

Legolvasottabb cikkeink