A kártyázás és a legalább heti kétszeri társasági élet is segíthet csökkenteni a demencia kockázatát.
Hét egészséges szokással csökkenthető a demencia kockázata egy két évtizedet felölelő kutatás szerint - írta a The Guardian című brit napilap online kiadása.
A kutatás szerint ha középkorúként aktív életet élünk, megfelelően táplálkozunk, ügyelünk az egészséges testsúly fenntartására, mellőzzük a dohányzást, valamint normális keretek között van a vérnyomásunk, a koleszterin- és vércukorszintünk, azzal csökkenthetjük az Alzheimer-kórhoz hasonló betegségek kialakulásának esélyét a későbbiekben.
Az előzetes eredményeket az Amerikai Neurológiai Akadémia éves találkozóján mutatják be Bostonban. A kutatók több ezer amerikai nő életét követték nyomon mintegy húsz évig. A tanulmányhoz 13 720 alany adatait vették fel, akik a kutatás kezdetekor átlagosan 54 évesek voltak. Tizenhárom százalékuknál (1771 fő) állapítottak meg demenciát az idő előrehaladtával.
"Mivel ma már tudjuk, hogy a demencia évtizedekkel a diagnózis felállítása előtt elkezdődhet az agyban, fontos, hogy megismerjük, miként befolyásolhatják a középkorúak szokásai az időskori demencia kockázatát" - magyarázta Pamela Rist, a bostoni Brigham and Women's Kórház megelőző orvostudományi részlegének munkatársa. "A jó hír az, hogy a középkorúak egészséges életmódja a későbbi demencia kockázatának csökkenéséhez vezethet" - tette hozzá.
Kínai kutatók hasonló megállapításra jutottak a múlt hónapban, jelezve, hogy az egészséges életmód - például a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a kártyázás és a legalább heti kétszeri társasági élet - együttesen segíthetnek lassítani a memória hanyatlásának ütemét és csökkenteni a demencia kockázatát.
A demencia a világ egyik legnagyobb közegészségügyi veszélye. A betegséggel élők száma az előrejelzések szerint 2050-re világszerte csaknem megháromszorozódik, és 153 millióra emelkedik. Szakértők szerint a betegség minden közösségben, országban és kontinensen jelentős és gyorsan növekvő fenyegetést jelent a jövőbeli egészségügyi és szociális ellátórendszerekre.