• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Heteken belül támad az influenza

Hírek Forrás: Fn24

Bizonyított, hogy a hazai vakcina adta védettség rövid távú, de arra az időre nagyon erős.

Európában már megkezdődött, Magyarországon még nincs influenzajárvány; de az utóbbi hetekben megnőtt a vírusos megbetegedések száma. A megelőzésről, a vakcináról és a tévhitekről, dr. Ócsai Lajost , az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának vezetőjét kérdezte a Fn24.

Az influenzaszezon Európában általában decembertől április végéig tart. Menetrendszerűen mindig megérkezik a vírus, azt azonban nem lehet előre tudni, hogy mikor. Most valószínűleg a kedvező időjárás miatt nem volt még eddig nagyobb aktivitás, illetve a tapasztalatok szerint a december végi iskolai szünet és a szabadságolások is nehezítik a vírus terjedését. Az emberek kevésbé vannak összezárt terekben. Várható, hogy az iskola beindulása után egyre több lesz az influenzaszerű, később pedig influenzás megbetegedés - mondta el a szakember.

Európában eddig Hollandiában, Norvégiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban van úgynevezett „influenza-aktivitás", ami azt jelenti, hogy ezekben az országban kisebb gócok alakultak ki, főként iskolában, Angliában pedig már területi halmozódást is észleltek. Az várható, hogy 2-3 hét múlva Magyarországon is megjelennek kisebb gócok, majd a fertőzőképesség függvényében elkezdődhet a járványos terjedés.

Idén eddig már kétszázezerrel többen oltatták magukat, mint tavaly ugyanilyen időszakban: december 15-ig körülbelül 850 ezer adag térítésmentes oltóanyag fogyott, a patikában vényre kiváltható oltóanyagból pedig már több mint 100 ezer adag.
A vakcinakutatás szempontjából kedvező év volt a tavalyi, mert ugyanaz a vírustörzs cirkulált, mint az azt megelőző évben, és nem ment végbe mutáció. Így lehetett vizsgálni, milyen arányban betegednek meg azok, akik kaptak oltást, és akik nem – ezt egy nemzetközi, több uniós tagország bevonásával végzett kutatás során elemezték, és a magyar oltóanyag jól vizsgázott.

Kiderült, hogy aki frissen beoltatta magát a magyar oltóanyaggal, annak 80% fölötti védettséget adott a vakcina, aki csak az előző évben (tehát 1 évvel korábban) H1N1 miatt kapott oltást, azok között a védettség aránya már a 18 százalékot sem érte el. Tényszerűen bizonyított tehát, hogy a védettség rövid távú (éppen az adott szezonra szól), de arra az időre nagyon erős!