• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Indul a Munka: Mindenkire Hangolva program

Hírek Forrás: ÁNTSZ

A krónikus beteg munkavállalók továbbfoglalkoztatására gyűjtik a jó gyakorlat ötleteit.

A Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata (ENWHP) európai szintű kampányt indított, hogy felhívja a figyelmet a krónikus beteg munkavállalók továbbfoglalkoztatására, munkahelyi egészségfejlesztésére, és ha esetleg betegségük miatt hosszabb-rövidebb időre kiestek a munkából, akkor a munkába történő visszaintegrálásuk fontosságára - tudatta közleményben az ÁNTSZ.

A hálózat magyarországi tagszervezete, az Országos Egészségfejlesztési Intézet „Munka: Mindenkire Hangolva" címmel szervezi meg a hazai kampányt. A kampány során a szervezők a www.oefi.hu/mindenkirehangolva honlapról letölthető útmutató formájában célzott információt nyújtanak a munkaadóknak és munkavállalóknak a krónikus beteg munkavállalók fenntartható foglalkoztatásáról és egészségfejlesztésről. A kampány során az ENWHP nemzetközi, az OEFI hazai jó gyakorlatokat is gyűjt a témában.

A krónikus betegség bármilyen hosszantartó fizikai, pszichikai vagy kognitív betegség, mely jelentősen befolyásolja a mindennapi életet. A krónikus betegségek nagyon sok betegségi területen megjelennek: pl. magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség, légúti-, daganatos-, mozgásszervi megbetegedések és számos mentális probléma is ide tartozik. Az esetek nagy részében az embereknek évtizedeken át együtt kell élniük a krónikus betegséggel, ezért nem mindegy, hogy milyen minőségű életet élnek.

A már kialakult krónikus megbetegedések esetében a program támogatást kíván nyújtani az embereknek a saját betegségükkel való együttélésben, valamint a munkáltatóknak foglalkoztatásuk elősegítését szolgáló kezdeményezésekben. Az aktív korú (16-64 éves korig) krónikus betegek nagy része jelen van a munkaerőpiacon. Számukra munkaképességük, munkahelyük megtartása különösen fontos.

A projekt célja útmutatások kidolgozása, jó gyakorlatok gyűjtése és elterjesztése a krónikus betegségben szenvedő munkavállalók munkában való megtartására, egészségének fejlesztésére és munkába való visszatérésének elősegítésére. A projekt során a résztvevő tagországokban, így hazánkban is kampány indul a munkáltatók figyelmének felhívására, ösztönzésükre, hogy fordítsanak figyelmet a krónikus betegségben szenvedő munkavállalók egészségének- fejlesztésére, megtartására, illetve a munka világában való mindennapi életük megkönnyítésére.

2013. február 28-án, az OEFI által szervezett konferencián bemutatták a kampány során elkészített útmutatókat, szakmai anyagokat valamint a jó gyakorlatokat. A budapesti rendezvényen a munkáltatók, munkavállalói és szakmai szervezetek képviselői vettek részt.

A Munka: Mindenkire Hangolva kampány az Európai Bizottság 2003-2008-as Népegészségügyi Programjának társfinanszírozásával valósul meg.