• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ingyenes magazin az SM-betegségről

Hírek Forrás: Weborvos

A lap a betegszervezeteken keresztül és az SM centrumokban érhető el, de online is letölthető.

A sclerosis multiplex (SM) betegségről, a világban zajló kockázatos kezelésekről, a Segíts Mozdulni! médiapályázatról, az Országos SM napról, valamint az SM betegszervezetek helyi programjairól is hírt ad az országos, ingyenesen megjelenő SejtMag Magazin.

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) alapította a hirdetéseket sem tartalmazó SejtMag Magazint azzal a céllal, hogy az SM betegek, hozzátartozóik és minden érdeklődő tájékoztatást kapjon a betegségről, a lehetséges terápiákról, valamint a helyi betegszervezetek programjairól. A lap elérhető és letölthető az alapítvány weboldaláról is.

Az SM betegség az agy és a gerincvelő, közös nevükön a központi idegrendszer gyulladásos, autoimmun betegsége. Az SM egyelőre gyógyíthatatlan, de megfelelő kezeléssel és terápiával egyre magasabb színvonalú életminőség biztosítható a betegek számára. A kór a legtöbb esetben fiatal felnőtt korban jelentkezik. Hazánkban közel 8-10 ezer SM problémával küszködő beteg él. Nagyon fontos ezért, hogy az érintettek minél több ismeretet szerezzenek az életkörülményeik javítása érdekében. A SejtMag magazin ebben nyújt segítséget.

A lap többek között a világban zajló illegális és kockázatos kezelésekről, az őssejtkezelés szerepéről, a Svédországban zajló SM tréningekről is hírt ad. A magazinban megtalálhatóak ugyanakkor a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének (SMBOE) tagszervezeti címei is, valamint az évente megrendezett Országos SM napról is tájékoztatást kapnak az olvasók.

AZ MSMBA által szervezett találkozón ebben az évben közel 400 fő vett részt. Az Országos SM Nap nemzetközi szintű volt, ugyanis a Visegrádi négyek országaiból is részt vettek az SM szervezeteinek képviselői. Az eseményen idén többek között a legújabb terápiás lehetőségekről, a betegeket segítő önkéntes hálózatról kaphattak tájékoztatást az SM betegek és hozzátartozóik. A tanácskozáson szó esett arról is, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unió Euroterv programjához, melynek keretén belül 2013-ig Nemzeti Tervet és stratégiát kell kidolgozni a ritka betegségekre vonatkozóan.

„A lap segítséget nyújt abban, hogy az SM betegek és hozzátartozóik tájékoztatást kapjanak a betegséget érintő hírekről, terápiákról. A betegek számára nagyon fontos, hogy a lehető legmagasabb életminőségben tudjanak élni, különösen jelentős szerepe van ezért annak, hogy ismerjék, milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésükre, hol találnak lakóhelyükhöz legközelebb segítséget. A lap ezekben a kérdésekben is segíti az érintetteket" – mondta Nadabánné Benyik Éva, a Magyar Sclerosis Multiplex Alapítvány ügyvezető titkára.

A SejtMag magazin innen letölthető: http://www.msmba.hu/aktualis/319-megjelent-a-sejtmag-magazin-szi-lapszama