• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kannabisz-terápia a SM-betegeknek

Hírek Forrás: MTI Szerző:

A kannabisz jelentősen javít a szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotán.

Kannabisz adására jelentősen javult az izommerevséggel járó, súlyos ideggyógyászati betegségben, a szklerózis multiplexben szenvedők állapota. Angol kutatók a Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry szakfolyóiratban tették közzé tanulmányuk eredményét. A betegség változó, fokozatosan romló mozgászavarral jár, amelynek része az izomcsoportok merevsége is. Peter Zajicek és munkatársai azt vizsgálták, hogy kannabisz kivonatot tartalmazó kapszulával milyen mértékben sikerülne javítani ezeken a tüneteken.

Nagy-Britannia 22 ideggyógyászati központjában 279 szklerózis multiplexben szenvedő beteget vizsgáltak. A vizsgálati alanyok életkora 18 és 64 év volt. A tudományos módszer szabályainak megfelelően a csoport fele kapta a kannabiszt tartalmazó gyógyszert, a véletlenszerűen kiválasztott másik csoport megkülönbözhetetlen kapszulát szedett, amelyben nem volt vizsgálati anyag. A kutatók még arra is figyeltek, hogy igyekezzenek egyéni adagolással kikeresni minden betegnél az optimális dózist. A 12 hétig tartó kezelés során a résztvevőket három hetenként vizsgálták.

A betegeket sorsát megkeserítő izomfeszülés, a fájdalom és az alvászavar a kannabisz szedésének kezdetétől, mindvégig jelentősen javult. Ez jelentősen jobbá tette a vizsgálati alanyok életének minőségét: többet mozogtak, jobb lett az alvásuk és kevesebb fájdalmat éreztek. Nem meglepő, hogy a betegek egy része feledékenységet, gondolati zavartságot is tapasztalt, vagyis a kannabisz azon hatásait, amiért kábítószerként fogyasztják. A kutatók szerint ez részben azzal magyarázható, hogy túl gyorsan emelték a készítmény adagját a bevezető időszakban. A vizsgálatokat a szakemberek folytatják.

Szklerózis multiplexben az idegrendszerben gyulladás keletkezik, ez az idegsejtek nyúlványait körül vevő velőshüvelyt roncsolja, a szervezet pedig ezt igyekszik kötőszövettel pótolni, mely kemény, szklerotikus gócokat hoz létre: innen a latin elnevezés első szava. A kóros folyamat sok helyen megjelenhet, ezért multiplex.

Magyarországon 12 ezer beteg szenved velőshüvely szétesésben, világszerte kétmillió ilyen beteget kezelnek a nálunk is latin nevén ismert szklerózis multiplex miatt.