• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a járvány aktuális hírei a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.08.15 Forrás: MTI
Koronavírus: a járvány aktuális hírei a nagyvilágból

Csökkent az új megbetegedések száma Horvátországban. Rekordmagasságban az új fertőzöttek száma Ausztriában.

Csökkent az új megbetegedések száma Horvátországban
Horvátországban két nap rekordmértékű napi fertőzöttség után csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma, ami még így is magas - közölte a válságstáb szombaton.

A testület jelentése szerint pénteken 162-vel nőtt, és elérte a 6420-at a megfertőzöttek száma. Csütörtökön még 208 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Két új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 165-re emelkedett. A betegek közül 106-an vannak kórházban, közülük tízen lélegeztetőgépen.

A legtöbb új esetet a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek.

A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői, ezért a válságstáb ismét szigorításokat vezetett be. Péntektől tíz napig az éjszakai szórakozóhelyek, bárok és kávézók csak éjfélig lehetnek nyitva, továbbá zárt térben nem rendezhetnek bulikat.

Ugyanakkor a szabadtéri rendezvényeken is be kell tartani a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat, amelyeket most sokkal szigorúbban fognak ellenőrizni a hatóságok.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 32-vel 2401-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 129 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 16-an vannak kórházban, közülük hármat ápolnak intenzív osztályon.

Szlovéniában ötödik napja nő az új esetek száma. A behurcolt fertőzések többsége a népegészségügyi intézet szerint Horvátországból származik, és a fiatalok körében terjedt el.

Bár korábban a Szlovénia nem zárta ki annak lehetőségét, hogy "vörös listára" helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezők számára, járványügyi szakemberek enyhítenének ajánlásaikon. A kormánynak jövő héten javasolni fogják, hogy csak a 15-35 éve közötti korosztály érintse az új rendelet.

Janez Jansa kormányfő szombaton Twitter-oldalán azt írta: a felelőtlen lépések veszélybe sodorhatják az egészségügyi ellátási rendszert, és mindenki egészségét, ugyanúgy több ezer szlovén ember jól megérdemelt szabadságát is.

"Legyünk szolidárisak és felelősségteljesek" - hívta fel a fiatalok figyelmét a miniszterelnök.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Ausztriában az új fertőzöttek harmada nyaralásból hazatérő
Négy és fél hónapos csúcson volt szombaton Ausztriában az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma; közülük nagyjából minden harmadik külföldi nyaralásból tért haza - közölte az osztrák egészségügyi minisztérium.

A tájékoztatás szerint a COVID-19-betegek száma 303 fővel nőtt péntekről szombatra. Utoljára április elején regisztráltak ekkora napi növekedést a fertőzöttek számában.

A fertőzés ugyanakkor egyelőre nem tömeges, kisebb közösségeken belül terjed, kontaktkutatással nyomon követhető a minisztérium közlése szerint.

Az osztrák kormány tovább szigorította a határellenőrzést. Egyúttal elrendelték, hogy hétfőtől már a Horvátországból Ausztriába belépők számára is kötelező lesz vagy negatív koronavírusteszt bemutatása már a határátlépéskor vagy annak vállalása, hogy az érintett a beutazást követő 48 órán belül elvégezteti a tesztet, és amíg nincs eredmény, addig otthoni karanténban marad.

Ez eddig csak a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatos területek közé sorolt helyekről, így a Koszovóból, Szerbiából vagy Bosznia-Hercegovinából beutazók számára volt kötelező Ausztriában.

A szigorítással egyidejűleg hétfőtől egy héten át a Horvátországból hazatérők ingyenes koronavírus-tesztelésre jelentkezhetnek egy külön erre a célra létrehozott forró vonalon.

Romániában továbbra is meghaladja az 1300-at a napi esetszám
Romániában az előző napokhoz képest csökkent, de továbbra is meghaladja az 1300-at az egy nap alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs szombati jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 1328 embernél mutatták ki a koronavírust: ez az érték továbbra is mintegy 8 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát, tehát a járvány terjedése nem lassul.

Az utóbbi napon újabb 50 koronavírusos beteg vesztette életét: ez 25 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Eddig 2954 áldozatot követelt a járvány, a beazonosított fertőzöttek száma pedig meghaladta a 69 ezret.

Jelenleg 34 ezer aktív fertőzöttről tudnak a hatóságok, közülük - az előző napinál kevesebben - 7300-an vannak kórházban, és továbbra is 473 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget ápolnak intenzív osztályon.

Eddig másfél millió tesztet végeztek Romániában, ezek közül csaknem 24 ezret - 14 ezret orvosi javallatra és 10 ezret saját kérésre - az utóbbi 24 órában értékeltek ki.

Csaknem 26 700 fertőzésgyanús ember várja házi karanténban a betegség lappangási idejének leteltét.

Ismét sorozatban dönt rekordokat Ukrajnában az új betegek száma
Egyre gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, harmadik egymást követő napon döntötte meg az új betegek száma a korábbi rekordot, meghaladva az 1800-at, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma pedig velük együtt már csaknem elérte a 90 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által szombaton közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Az elmúlt napban az igazolt fertőzöttek száma 1847 új esettel 89 719-re, az elhunytaké pedig 33 újabb halálos áldozattal 2044-re nőtt, miközben eddig 47 430-an gyógyultak meg, közülük előző nap 633-an. Jelenleg 40 245 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1181-gyel nőtt egy nap alatt. A mostani rekordnövekmény előtt csütörtökön 1732, szerdán 1592 új fertőzéses esetet jegyeztek fel Ukrajnában.

A legtöbb új beteget, 254-et ismét a keleti országrészben lévő Harkiv megyéből jelentették, továbbá rekordszámút, 232-t az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből. Utóbbiban az igazolt fertőzöttek száma velük együtt elérte a 10 392-t, az elhunytak száma egy újabb áldozattal 151-re nőtt.

A legtöbb halálesetet, hatot az ország lefertőzöttebb régiójában, a nyugat-ukrajnai Lviv megyében regisztrálták, ahol az igazolt fertőzöttek száma 11 824-re, az elhunytaké 324-re emelkedett.

Kárpátalján az elmúlt napban négy újabb halálos áldozattal 234-re nőtt az elhunytak száma, az azonosított fertőzötteké pedig 6170-re emelkedett.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy Kijevben és két nyugat-ukrajnai régióban, Lviv és a romániai határnál lévő Csernyivci megyékben haladta meg eddig a kórházi ágyak leterheltsége a kritikus 50 százalékot azokban az egészségügyi intézményekben, amelyeket a koronavírusos betegek fogadására jelöltek ki. Hozzátette, hogy országosan az ágyak leterheltsége átlagosan 24 százalék.

Közölte, hogy az elmúlt napon is igen sok, 333 Covid-19-beteget kellett kórházba szállítani. Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg 5754 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 1819-cel többet, mint egy hónappal ezelőtt.

A szeptemberi iskolakezdésről azt mondta, hogy csak a vörös zónába sorolt településeken, illetve régiókban tervezik bezáratni az iskolákat. A hónap elején bevezetett karanténrendszer szerint négy színes, zöld, sárga, narancs és vörös zónára osztják az országot az adott régióban lévő járványhelyzet alapján, amelyet hetente vizsgál felül a kormányzat.

Beszámolt még arról, hogy előző nap 39 189 tesztet végeztek el az országban, ebből 20 929 PCR-tesztet és 18 210 antitestszűrést.

Lassul a járvány terjedése Belgiumban, de nő a halálesetek száma
Belgiumban a héten szinte mindenhol tovább csökkent vagy stabilizálódott az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzések száma, a halálozási arány azonban növekedésnek indult. Hollandiában szintén csökkent az új fertőzöttek napi száma. Luxemburg a járvány terjedésének jelentős visszaeséséről tájékoztatott pénteken.

A belga nemzeti közegészségügyi intézet pénteken közzétett jelentése szerint az elmúlt egy hét átlagát tekintve a koronavírussal fertőzött új esetek száma átlagosan napi 605,7 volt, ami 9 százalékos növekedést jelent az előző egyhetes időszak adataihoz képest.

A járvány belgiumi megjelenése óta 76 191 esetben mutatták ki a kórokozót. Az elmúlt 24 órában 544 ember esetében lett pozitív a vírusteszt eredménye. Az új esetek többségét továbbra is az észak-belgiumi Antwerpenben és környékén, valamint a brüsszeli régióban regisztrálták. Utóbbiban a hét folyamán 750 új esetet jelentettek, ami kétszerese a megelőző hét adatainak. A többi tartomány közül Nyugat-Flandria tengerparti sávjának településein jelentettek nagyobb számban újabb eseteket.

A közegészségügyi intézet adatai szerint a hét kezdete óta jelentősen megnőtt a halálesetek száma, s ezek háromnegyede kórházakban és idősotthonokban következett be. A jelentés szerint a növekedés egybeesik a szélsőségesen meleg időjárással. A magas, gyakran 35 Celsius-fokot is meghaladó hőmérséklet ugyanis a leggyengébb immunrendszerrel rendelkező lakosságot viseli meg a leginkább. A járványhoz köthetően eddig 9916-en haltak meg Belgiumban, csütörtök óta 16-an.

A kórházban ápoltak száma szintén növekedett. A hét folyamán átlagosan naponta valamivel több mint 28 embert vittek ápolási intézménybe. Ez a mutató 15 százalékkal magasabb az előző héten közölt adatokhoz képest. Jelenleg 309 embert ápolnak kórházakban, számuk hétfőn még 281 volt. Csütörtökön 42 új betegfelvételről adtak hírt és 30-an hagyhatták el gyógyultan a kórházakat. Hetvennégyen részesülnek intenzív ellátásban, közülük 42 esetben kell lélegeztetőgépet alkalmazni. Mindkét mutató valamelyest növekedett a hét eleje óta.

Sajtóértesülés szerint az SNCB belga vasúttársaság arról tájékoztatott, hogy a járvány visszaszorítását célzó intézkedések, köztük a biztonságos távolság könnyebb betartása érdekében a hétvégén kevesebb vonatot indítanak a tengerpart irányába. A társaság azt közölte, hogy a járatrikítás nem csak a nyári hétvégéken tengerpartra igyekvőket szállító kiegészítő járatokat, hanem a menetrend szerinti szerelvényeket is érinti.

A belga tengerpart három népszerű városa, Oostende, Knokke és Blankenberge vezetése múlt héten döntött arról, hogy a hétvégéken nem engedi területére lépni az egy napra érkező fürdőzőket. Előzőleg hatalmas tömeg özönlötte el a tengerpartokat az országban tomboló hőhullám miatt. A gyakran 35 Celsius-fokos hőségben többen nem tartották be a járvány terjedését akadályozó előírásokat, ellenszegültek az intézkedő rendőröknek, és többször rendbontássá fajultak az incidensek.

A holland sajtó a nemzeti közegészségügyi intézet adataira támaszkodva arról számolt be pénteken, hogy amíg a múlt hét folyamán 4036, addig hétfő óta 2640 embernél mutatták ki a kórokozót. Az elmúlt 24 órában 577 esetben bizonyult pozitívnak a vírusteszt eredménye. A betegség helyi megjelenése óta 63 032 esetben regisztrálták a vírus jelenlétét. Hétfő óta 25 embert vittek kórházba a betegséggel összefüggésben. Az ápoltak száma országosan 158, a hét folyamán nyolccal növekedett. Közülük 31-en szorulnak intenzív ellátásra, néggyel többen, mint egy hete.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint három napja nem halt meg senki a vírushoz köthetően. A járvány helyi megjelenése óta 122 ember hunyt el a betegségben, ezen a héten hárman. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt napban 34 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét, ez a szám egyharmaddal kevesebb az egy héttel korábbi adatnál. Ezzel a nagyhercegségben 7368-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, a mutató egy hét alatt mintegy 300-zal emelkedett. Kórházban 35 embert ápolnak, hússzal kevesebbet, mint a hét elején, közülük hárman részesülnek intenzív ellátásban.

Legolvasottabb cikkeink