• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.08.12 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Amerikában 52 ezer új fertőzött, Hollandiában, Ausztriában nő, Belgiumban, Luxemburgban csökken a vírus terjedése.

Kötelezővé vált az arcmaszk viselése Brüsszel egész területén

Szerdától kötelező az orrot és a szájat takaró maszk viselése Brüsszel és a hozzá tartozó régió egész területén, miután a 100 ezer lakosra jutó koronavírussal fertőzöttek átlagos száma átlépte az ötvenet - közölte Rudi Vervoort, a brüsszeli regionális kormány szocialista vezetője szerdán. Tájékoztatása szerint a maszk viselése a 12 évesnél idősebbek számára a fővárosi régió egész területén, minden nyilvános helyen és a nyilvánosság számára is hozzáférhető helyiségekben kötelező. Kivételt a fizikai munkát végzők, a szabad térben sportolók, vagy azok élvezhetnek, akik orvosi okokból erre engedélyt kaptak. Utóbbiak esetében speciális, műanyag arcvédő viselése ajánlott - közölte Vervoort.

Frédérique Jacobs, a koronavírus miatt létrehozott belga válságközpont ideiglenes szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy az egyhetes periódust felölelő adatok szerint a koronavírussal fertőzöttek átlagos napi száma a korábbi 588-ról 604,1-re emelkedett. A legfrissebb adatok szerint kedd óta 388 ember esetében mutatták ki a kórokozót. A legnagyobb növekedést a brüsszeli régióban jelentették, ahol a fertőzöttek heti átlagos száma 57 százalékkal emelkedett. "Noha a növekedés kissé alacsonyabb a múlt héten tapasztaltnál, Brüsszelben a helyzet továbbra is aggasztó" - fogalmazott a szóvivő.

Belgiumban a járvány helyi megjelenése óta megerősített esetek száma 75 008. Növekedett a kórházba szállítottak száma is. Amíg kedden az illetékes hatóság átlagosan napi 26,7 új kórházi felvételről számolt be, addig szerdán ez a mutató 27,4-re emelkedett. Jelenleg 307 kórházi ágyat foglalnak el a koronavírussal fertőzött betegek, öttel kevesebbet, mint kedden. Közülük 77-en részesülnek intenzív ellátásban, az előző naphoz képest néggyel többen. Az ápoltak közül 38 esetében alkalmaznak légzőkészüléket.

A járványhoz köthető halálesetek száma kis mértékben emelkedett. A járvány belgiumi megjelenése óta 8885 haltak meg a betegségben.

Kötelező tesztelést vagy karantént vezethet be a külföldiek számára Szerbia

Napról napra csökken a koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában, keddről szerdára 235 új fertőzöttet regisztráltak, míg a múlt héten a négyszázat is elérte a napi új fertőzöttek száma. Éppen ezért a járvány kezelésével megbízott válságstáb közölte: Belgrád azt fontolgatja, hogy a bizonyos országokból érkező külföldiek számára hamarosan kötelezővé tenné a negatív koronavírusteszt felmutatását a határon, vagy a kéthetes hatósági karantént, hogy megakadályozza a vírus újbóli behurcolását. A testület egyelőre nem említette, hogy mely országok állampolgárait érintené a korlátozás.

Szerbiában szerdára az előző napi 28 262-ről 28 497-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden hat újabb halálos áldozata volt a betegségnek, ezzel a halottak száma 652-re emelkedett. 

Koszovóban egy nap alatt 10 419-ről 10 590-re nőtt az azonosított fertőzöttek és tizenhárommal 354-re a halálos áldozatok száma. Ellepték a magánlaboratóriumokat a koronavírus-tesztelésre váró koszovóiak - közölte a helyi sajtó. Főként azok szeretnének tesztet végeztetni, akik külföldre utaznának nyaralni.

Észak-Macedóniában 24 óra alatt 11 942-ről 12 083-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden egy halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, amivel a halottak száma 529-re nőtt. Az egészségügyi miniszter ismét felelőtlennek nevezte az állampolgárokat, és hangsúlyozta, csak maszkviseléssel, gyakori kézmosással, és a szükséges távolság betartásával előzhető meg az átfertőződés. Észak-Macedónia illetékesei a koronavírus-járvány kitörésekor kétezer fertőzöttre számítottak, március közepe óta azonban több mint tizenkétezren kapták el a SARS-CoV-2 vírust az országban.

Montenegróban keddre 3696-ról 3748-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában három halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 71-re nőtt. A Covid-19 betegség szövődményei miatt életüket vesztettek átlagéletkora az Adria-parti országban 69 év volt, és a legtöbben valamilyen krónikus betegségben szenvedtek, cukorbetegek, szívbetegek vagy rákbetegek voltak - közölte a boncolásokat végző orvosok jelentése alapján az ország közegészségügyi intézete.

Bosznia-Hercegovinában keddről szerdára 14 491-ről 14 708-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és huszonketten haltak bele a Covid-19-betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 443-ra emelkedett.

Az Egyesült Államokban kedden több mint 52 ezer új fertőzést diagnosztizáltak

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház kedd esti adatai szerint az Egyesült Államokban kedden több mint 52 ezer új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak. Ezzel az országban a járvány kezdete óta regisztrált fertőzöttek száma 5,11 millióra, a vírusfertőzés következtében kialakult Covid-19-ben és szövődményeiben elhunytak száma pedig több mint 164 ezerre emelkedett.

Kiemelkedően sok, csaknem 11 500 új beteget jelentettek Kaliforniából, ahol már több mint félmillióra nőtt a fertőzöttek száma. Gavin Newsom kaliforniai kormányzót egyre több bírálat éri a járvány kezelése miatt. Emiatt még hétfő este lemondott az állam elsőszámú egészségügyi vezetője, Sonia Angell.

A legtöbb fertőzést továbbra is a déli tagállamokban, Texasban, Oklahomában, Louisianában, Alabamában, Floridában és Georgiában, illetve Dél-Karolinában regisztrálták. Texas republikánus kormányzója, Gregg Abbott keddi sajtóértekezletén arra hívta fel a figyelmet, hogy az állam Mexikói-öböl mentén fekvő megyéiben különösen terjed a járvány. Abbott leszögezte: túl magas a kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek száma ahhoz, hogy hamarosan újra lehessen nyitni az üzleteket és éttermeket vagy enyhíteni lehessen más, szigorú óvintézkedéseken. A múlt héten egyébként Texasban naponta átlagosan mintegy 7500 új fertőzést regisztráltak. Ez némi csökkenést jelent a július közepén rögzített adatokhoz képest, ekkor ugyanis naponta átlagosan több mint tízezer új fertőzést diagnosztizáltak.

Donald Trump amerikai elnök keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: a kormányzat 100 millió adag kísérleti vakcina megvásárlásáról állapodott meg a massachusettsi Moderna biotechnológiai céggel. A vásárlás költségeit teljes egészében a szövetségi kormányzat fedezi. Az elnök bejelentette azt is, hogy a kormányzat partnerkapcsolatot létesített több amerikai vállalattal, támogatandó az oltóanyaggyártásukat.

Donald Trump a sajtóértekezleten nem reagált arra a moszkvai bejelentésre, amely szerint Oroszországnak már van vakcinája, belpolitikai tanácsadója, Kellyanne Conway azonban még a tájékoztató előtt újságíróknak a kételyeit fogalmazta meg a vakcina biztonságosságával kapcsolatban.

Továbbra is emelkedő tendenciát mutat a fertőzöttek száma Hollandiában

Az illetékes holland egészségügyi hatóság keddi jelentése szerint az elmúlt hét folyamán 4036-tal emelkedett a koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma, ami az azt megelőző hét adataihoz képest 56 százalékos növekedést jelent. Luxemburg a fertőzésszám jelentős csökkenéséről számolt be kedden.

A holland közegészségügyi intézet jelentése szerint amíg július folyamán 4660 új fertőzöttet regisztráltak az országban, addig augusztus első tíz napjában 4715-öt. Július elején a teszteltek 0,6 százaléka, két hete 2,3 százaléka, a múlt héten pedig 3,6 százaléka bizonyult fertőzöttnek Hollandiában. Az elmúlt 24 órában 779 ember esetében lett pozitív a vírusteszt eredménye, ezzel 60 837-re emelkedett a járvány megjelenése óta feljegyzett fertőzöttek száma. Jelenleg 32 451 aktív fertőzöttet tartanak nyilván az országban. A hatóság azt közölte, hogy a vírus szaporodási száma 1,3-ra emelkedett, ami azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött 130 embert fertőz meg az országban. Ez a szám egy hete 1,2 volt.

A legfertőzöttebb régiók között továbbra is Rotterdamot és Amszterdamot, valamint a hozzájuk tartozó tartományokat tartják számon. Ezeken a területeken a teszten átesettek hat, illetve kilenc százaléka bizonyult vírushordozónak.

A hét folyamán kilencen estek a betegség áldozatául, hárommal többen, mint két hete. Eddig 6159-en haltak meg a járvány következtében. Kórházba 38 embert vittek a betegség miatt, hattal kevesebbet az előző héthez képest. A járvány hollandiai megjelenése óta 11 994 ember kapott a koronavírushoz köthető kórházi kezelést. A kórházi felvételek száma viszonylag alacsony a fertőzés terjedéséhez képest, ami a frissen megfertőzöttek fiatal korának tulajdonítható. A múlt héten feljegyzett új fertőzöttek egynegyede a húszas éveiben jár - közölték.

Az illetékes hatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy a legtöbb friss fertőzött a Hollandiába visszatérők közül kerül ki. A múlt hét folyamán 408 hazatérő nyaraló vírustesztje bizonyult pozitívnak, ami az összes tesztelt 43 százalékát teszi ki. A legtöbb, 91 friss fertőzött Franciaországban nyaralt, amelyet Spanyolország (64), Németország (41), Belgium (35), Málta (30) és Törökország (30) követ. A listán emellett az Olaszországból, a Dél-Amerikához tartozó Aruba szigetéről, az Ausztriából, a Görögországból, a Lengyelországból, az Egyesült Királyságból, a Horvátországból és a Szerbiából hazatérő fertőzöttek szerepelnek - tették hozzá.

Sajtóbeszámolók szerint a holland kormány azt közölte, fontolóra veszi új korlátozások bevezetését a vírus terjedésének lassítására.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium keddi tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában egy ember halt meg a vírushoz köthetően. A járvány helyi megjelenése óta 122 ember halt meg a betegségben, péntek óta hárman. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt nap folyamán 26 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét, ami kevesebb, mint a fele az elmúlt két hétben közölt adatoknak. A nagyhercegségben 7216-ra emelkedett a járvány helyi megjelenése óta igazolt fertőzöttek száma. Kórházban a pénteki adatoknál hattal kevesebbet, 45 embert ápolnak. Közülük négyen részesülnek intenzív ellátásban, öttel kevesebben, mint a múlt hét végén.

Egy nap alatt ismét több mint százan fertőződtek meg Ausztriában

Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a helyi egészségügyi minisztérium keddi jelentése szerint. Az új fertőzöttek több mint felét Bécsben regisztrálták, az osztrák fővárosban 71-en kapták el a koronavírust. Felső-Ausztriában 23, Tirolban és Alsó-Ausztriában 13-13 ember koronavírustesztje lett pozitív.

Ausztriában eddig 22 245 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 723-an haltak bele a vírus okozta betegség szövődményeibe, míg 20 123-an meggyógyultak. Jelenleg 1399 aktív beteget, illetve fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 119-en szorulnak kórházi kezelésre.

Susanne Raab nőügyi miniszter kedden közölte: az osztrák kormány enyhíteni fogja a koronavírus okozta válság miatt a családokra, elsősorban a nőkre háruló terheket. A nők számára az otthoni munkavégzés, illetve az iskolabezárások jelentettek nehézséget. Éppen ezért a női vállalkozók támogatást igényelhetnek, a női munkavállalók áttérhetnek a részmunkaidős foglalkozásra, az alacsony jövedelemmel rendelkező nők pedig adókedvezményben részesülnek - mondta. A miniszter ígéretet tett arra, hogy ősszel várhatóan nem kerül sor átfogó iskolabezárásokra. Hozzátette: az iskolai oktatás szüneteltetésére csak helyi szinten és a lehető legrövidebb ideig kerülhet sor.

Legolvasottabb cikkeink