• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.02.24 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Gyorsítja a vakcinák engedélyezését az unió, Izrael ötezer Moderna vakcinát ad többek között Magyarországnak.

Január eleje óta a legtöbben fertőződtek meg Szlovákiában

Romlik a járványhelyzet Szlovákiában, kedden több mint 3500 új igazolt fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi PCR-vizsgálatok, ami január eleje óta a legmagasabb napi esetszám - derült ki a szlovák egészségügyi minisztérium honlapján szerdán megjelent hivatalos kimutatásból.

A PCR-szűrések száma meghaladta a 15 ezret, pozitív eredményt 23,4 százalékuk hozott. A mintegy 132 600 antigéntesztből pedig 2323 lett pozitív, a tesztek 1,75 százaléka. Az antigéntesztek mindenki számára ingyenesek.Szlovákiában kijárási tilalom van érvényben, kivételt bizonyos esetekben csak a negatív teszttel rendelkezők kapnak.

A kórházakban kezelt koronavírusos betegek száma továbbra is négyezer körül mozog, lélegeztetőgépre mintegy 350-en szorulnak. A halálos áldozatok száma 104-gyel emelkedett, és már a hétezerhez közelít.

Folytatódik az oltási kampány is. Koronavírus elleni vakcinát eddig 286 ezer szlovák kapott, több mint százezren pedig már a második adagot is megkapták. A napi oltások száma az utóbbi időben hatezer körül alakult.

Az Igor Matovic vezette koalíciós kormány már korábban felkérte a parlamentet a jelenleg érvényes veszélyhelyzet meghosszabbítására. A veszélyhelyzet február 8-án lejárt, s ezt a kormány saját hatáskörében 40 nappal meghosszabbította. A kormány döntését azonban legkésőbb 20 nap elteltével a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Tekintettel a kormánykoalíciós vitákra, valamint az ellenzéki pártok álláspontjára, nem biztos, hogy a parlament támogatni fogja a beterjesztést.

Mária Kolíková egészségügyi miniszter felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy ha nem szavazzák meg a beadványt, akkor a Matovic-kormány elveszíti mandátumát a járvány megfékezésére irányuló fontos intézkedések meghozatalára. "Szükséghelyzet nélkül magukra hagyjuk az embereket" - figyelmeztetett a miniszter.

Nőtt a fertőzöttek száma Horvátországban

Harminc százalékkal nőtt a hét első három napján Horvátországban a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma a múlt hét ugyanezen időszakához képest - mondta Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója a válságstáb szerdai sajtótájékoztatóján. Capak kifejtette: hétfő óta 1103 új fertőzöttet azonosítottak, míg a múlt héten ez a szám 844 volt.

Járványügyi szakemberek szerint ez annak a következménye, hogy az emberek óvatlanabbak lettek, és megsokszorozódtak a családi és baráti összejövetelek - emelte ki. Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője jelezte, hogy bár nincs szó exponenciális növekedésről, a változásokat figyelembe fogják venni az újabb enyhítések meghozatalánál. A testület a hét végén hoz döntést arról, hogy március 1-jétől meghosszabbítja a korlátozásokat vagy könnyít azokon. A fertőzésgyakoriság az egyik legalacsonyabb szintű az Európai Unióban, de téves az a felfogás, miszerint a nehezén már túl vagyunk, és a vírus veszélytelen - fogalmazott a tárcavezető.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 688 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta a számuk elérte a 241 048-at. Egy nap alatt 15 beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5477-re emelkedett. Kórházban 791 beteget ápolnak, közülük 63-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 1089-cel 187 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában tíz beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3802-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 546-an vannak kórházban, 105-en intenzív osztályon. A Ljubljana által januárban elfogadott ütemterv szerint a kormány abban az esetben enyhít újra, hogy ha heti átlagban az új fertőzöttek száma 600-nál, a kórházban kezelt betegek száma pedig 500-nál kevesebbre mérséklődik. Ekkor a középiskolák és az egyetemek is tantermi oktatásra állnak vissza. Megnyitják a diákotthonokat mindenki számára, valamint feloldják az éjszakai kijárási tilalmat.

 

Megkezdődött az oltási kampány Ukrajnában

Szerda reggel útnak indították Kijevből az első koronavírus elleni vakcinákat Ukrajna különböző régióiba, és a nap folyamán meg is kezdték az oltási kampányt - közölte az ukrán egészségügyi minisztérium.

Később hozták nyilvánosságra, hogy elsőként az ország középső részében lévő Cserkaszi városában, az egyik Covid-betegeket ellátó kórházban dolgozó újjáélesztésre szakosodott orvos kapta meg az oltást. Olekszandr Szkicsko, Cserkaszi megye kormányzója közölte, hogy régiója 16 ezer dózis vakcinát kapott, amelyből a nap folyamán a mobilbrigádok száz dózist vettek át, amellyel a Cserkasziban lévő megyei kórházban fognak száz egészségügyi alkalmazottat beoltani. Hozzátette, hogy az első "hullámban" a megyében hétezer egészségügyi dolgozó beoltását irányozták elő, elsősorban olyanokét, akik a munkájuk során közvetlenül ki vannak téve a fertőzésveszélynek.       

Az első oltóanyag-szállítmány kedden érkezett meg repülővel a kijevi Boriszpil repülőtérre Indiából. Az AstraZeneca licence alapján az indiai Serum Institute vállalat által, Covishield elnevezés alatt gyártott félmillió dózis vakcináról van szó, amelyet Ukrajna vásárolt. Korábban a kormány azt tervezte, hogy a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül már jóváhagyott, 117 ezer Pfizer-vakcinával kezdik meg az oltási kampányt, ám ez a szállítmány még nem érkezett meg A Pfizer oltóanyagát emellett csak kedden jegyezték be Ukrajnában.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján közölte, hogy Ukrajna részt fog venni egy orrspray vagy cseppek formájában alkalmazható koronavírus elleni készítmény klinikai vizsgálataiban. Erről az ukrán miniszteri küldöttég indiai látogatása alatt a Bharat Biotech gyártóvállalattal állapodtak meg. Sztepanov kifejtette, hogy Indiában most indul a készítmény klinikai tesztjének első szakasza. A második és a harmadik szakaszban a tesztek egy részét Ukrajnában végezhetik majd el. A tervek szerint a tesztelések szeptember-októberre lezárulhatnak. Ukrajna pedig a vizsgálatokban való részvételének köszönhetően elsődleges hozzáférést fog kapni ehhez a szerhez, ha az hatékonynak bizonyul - emelte ki a miniszter.

A hivatalosan közölt adatok szerint szerdára Ukrajnában 5850-nel 1 317 694-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 152-vel 25 461-re. Az új betegek száma csaknem 1700-zal lett több az előző napinál. Eddig 1 155 422-en gyógyultak meg, közülük előző nap mintegy 3,6 ezren, az aktív betegek száma így több mint kétezerrel 136 811-re nőtt. Az elmúlt napban kimagaslóan sok, 3049 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, több mint két és félszer annyian, mint az előző napon.

Az izraeli kormány újabb járványügyi korlátozásokról döntött

Járványügyi korlátozásokról döntött az izraeli kormány a hétvégi purim örömünnep idejére - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán. A kormány a kedd esti ülésén jóváhagyta az éjszakai kijárási tilalom bevezetését a purim ünneplésének idejére, csütörtöktől vasárnapig. Este fél kilenctől reggel 5-ig tilos lesz a közlekedés, és nem csak a nyilvános, hanem a házibulikat is betiltották: nem szabad más otthonában tartózkodni sem.

Tekintélyes rabbik felszólították híveiket, hogy idén ne részegedjenek le ezen a zsidók megmenekülésére emlékező jelmezbálos örömünnepen. A zsidó vallási parancs szerint ilyenkor addig kell inni, amíg nem tudják megkülönböztetni egymástól az Eszter könyvében szereplő, a zsidók elpusztítására törekvő, átkozott Hámánt és az áldott emlékű Mordechájt.

A korlátozással hetek óta visszaszorulóban lévő járvány feléledését próbálják megakadályozni, mert az egészségügyi minisztérium szerint már harmadik napja ismét növekszik a fertőzési ráta. A vírus szaporodási mérőszáma jelenleg 0,9, vagyis tíz koronavírus-fertőzött ember kilencnek adja át a kórt. Néhány napja még 0,8 alatt volt ez a mutató. "Az oltások nem jelenthetnek eufóriát. Beoltottságunk még mindig nem elég a purim önfeledt ünneplésére" - mondta Juli Edelstein egészségügyi miniszter. Izrael világelső a koronavírus elleni átoltottságban, a lakosság csaknem harmadát már kétszer beoltották a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal.

Izrael diplomáciai gesztusként átad százezer dózis Moderna-oltóanyagot 15, Jeruzsálem segítségét kérő országnak, cserébe a diplomáciai támogatásért. A ynet értesülése szerint az országok egyenként ötezer adagot kapnak a vakcinából. A listán szerepel Magyarország is. Mellette afrikai országok, valamint többek közt Olaszország, Csehország, Honduras és Guatemala. A miniszterelnöki hivatal hozta nyilvánosságra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezen döntését, amelyről előzőleg nem értesítették a minisztereket.

"Netanjahu elszámolási kötelezettség nélkül kereskedik az izraeli állampolgárok oltásaival, melyekért adójukkal fizettek. Úgy viselkedik, mintha egy királyságot vezetne, nem pedig demokratikus államot" - írta Tweeter-fiókjában Beni Ganz védelmi miniszter, a Kék-Fehér párt elnöke, Netanjahu koalíciós partnere. "Egy ilyen lépés megbeszélést és jóváhagyást igényel. Csak biztonsági, diplomáciai, vagy sürgős orvosi szükséglet igazolhatja, és Netanjahunak ezt be kell mutatnia a nyilvánosság előtt vagy legalábbis jóvá kell hagyni a megfelelő fórumokon" - tette hozzá.

Kedden 76 845 embert oltottak be először és 69 769-et másodszor - három hét elteltével - a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 4 537 244-en (az ország lakosságának 48,98 százaléka) kapták meg az első és 3 146 509-en a második dózis vakcinát is.

A 74 164 tesztből 4395 vírushordozót azonosítottak, ami 6,1 százalékos arányt jelent. Tavaly március óta 761 551-en fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. Jelenleg 42 045 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1266 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 795-en súlyos állapotban vannak, és 259 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2vírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 5648-en haltak meg Izraelben.

Gyorsítja a vakcinák engedélyezését az unió    

Az Európai Bizottság a csütörtökön kezdődő, kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozón javasolni fogja a koronavírus új variánsai ellen hatékony és biztonságos oltóanyagok uniós szintű engedélyezési eljárásának felgyorsítását - közölte Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős biztosa az uniós tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek keddi ülése után.

Maros Sefcovic a videókonferencia keretében tartott ülést követően elmondta: az Európai Bizottság közös uniós megközelítést is javasol majd a vírus új variánsainak gyors azonosítása érdekében. A biztos szerint közös alkalmazást kívánnak kidolgozni a fertőzöttségi és oltási adatok, valamint minden egyéb járványügyi információ megosztására. A cél az, hogy minél többet tudjanak meg az új vírusmutánsok természetéről - jelentette ki.

Közölte azt is, hogy a bizottság javítani kívánja az új variánsokkal szemben hatékony oltóanyagok kifejlesztésének és gyártásának folyamatát. Célul tűzte ki a gyógyszerek és oltóanyagok gyártási nehézségeinek felszámolását, illetve a kutatási kapacitás hiányosságainak kiküszöbölését az érintett hatóságok, intézetek és kórházak együttműködése által. Mindez segítheti az oltóanyagok és gyógyszerek kifejlesztésén dolgozó laboratóriumokat az esetleges jövőbeli járványok kialakulása idején - emelte ki. Az uniós bizottság emellett fokozni kívánja együttműködését a tagállamokkal az oltóanyag-kínálat növelése és annak biztosítása érdekében, hogy az érintett vállalatok eleget tegyenek szerződéses kötelezettségeiknek - húzta alá.

Az uniós biztos elmondta, eddig 40,7 millió adag vakcina jutott el tagállamokhoz, az év második negyedévében pedig várhatóan további 300 millió adag érkezik az EU-ban ez idáig engedélyezett három oltóanyagból. Ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy a minél széleskörűbb beoltás érdekében az oltóközpontok, a személyzet és az elosztás nagymértékű mozgósítására van szükség.

Kijelentette: a szabad mozgásnak, mindenekelőtt az áruk szabad mozgásának a biztosítására a tagállamoknak kerülniük kell a be-, illetve kiutazás általános tilalmát. A szállítási szektorban dolgozók számára nem lehetne kötelező karantént előírni, elkerülhetetlen helyzetekben gyorsteszteket kell alkalmazni a közlekedés és a szállítás folyamatosságának biztosítása érdekében. Az Európai Bizottság véleménye szerint ugyanakkor a turisztikai célú utazásokat követő karanténkötelezettség szigorú végrehajtása hatékony lehet a járvány terjedésének megfékezésére - mondta.

Az Európai Unió kiemelt feladata továbbra is a koronavírus elleni oltási kampány fokozása, aminek érdekében fel kell gyorsítania a vakcinák engedélyezési folyamatát, valamint gyártásukat és szállításukat - hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is az uniós tagállamok videós tanácskozásra készülő vezetőinek kedden elküldött levelében.

Michel a csütörtökön kezdődő, kétnaposra tervezett informális - és virtuális - csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében kiemelte: az új vírusváltozatok megjelenése, valamint a járvány visszaszorítását célzó korlátozások, illetve az egységes piacon az áruk és szolgáltatások zökkenőmentes áramlása közötti megfelelő egyensúly megteremtése továbbra is kihívást jelent.

Szavai szerint meg kell találni a megoldásokat annak biztosítására, hogy a vakcinagyártók növelni tudják kapacitásukat, teljesítsék az oltóanyagok mennyiségére és gyártási határidejére vonatkozó kötelezettségvállalásaikat, illetve az oltóanyag-szállítás kiszámítható legyen. Charles Michel véleménye szerint a járvány megfékezéséhez továbbra is szükség lehet korlátozó intézkedésekre a nem alapvető utazásokkal kapcsolatban. Továbbra is alapvető azonban az áruk és szolgáltatások folytonosságának biztosítása az egységes piacon - emelte ki. Kijelentette, hogy folytatni kell az oltási igazolványok közös kidolgozását, valamint kulcsfontosságúnak nevezte a szolidaritást a kis és közepes jövedelmű országokkal a COVAX programon keresztül, amelyet a koronavírus elleni vakcinával történő ellátásukra hoztak létre.

Tájékoztatása szerint az uniós tagállamok vezetői a tanácskozás második napján, pénteken mindenekelőtt az európai biztonság- és védelempolitika kérdéseivel foglalkoznak. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár részvételével eszmecserét folytatnak az EU és a katonai szövetség együttműködéséről, és megvitatják, miként lehetne javítani a biztonsági kihívásokra és fenyegetésekre való reagálás képességeit. Áttekintik továbbá az unió kibertámadásokkal és a hibrid fenyegetésekkel szembeni ellenálló képességének növelésére irányuló munkát - közölte.

Michel közlése szerint a tagállami vezetők megbeszélést folytatnak az uniónak a déli szomszédsággal fenntartott kapcsolatairól is. Decemberben az Európai Tanács következtetéseket fogadott el e partnerségről, amelyben kiemelte, hogy a demokratikus, stabilabb, környezetbarátabb és virágzóbb déli szomszédság stratégiai prioritást jelent az EU számára.

Romániában szerdán kezdődik a pedagógusok soron kívüli beoltása

Romániában szerdán kezdődik és várhatóan március 10-ig befejeződik az oktatási rendszerben dolgozók soron kívüli beoltása a koronavírus ellen - közölte keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltáskampány koordinátora. Rámutatott: mintegy 42 ezer tanár és tanító kapta már meg a védőoltást, és további 128 ezernek sikerült időpontot foglalnia az oltáskampány előjegyzési portálján. Szerdától azonban lehetővé teszik, hogy mintegy 60 ezer pedagógus soron kívül megkapja az oltást. Ezt a megyei tanfelügyelőségek által összeállított névsor alapján a közegészségügyi hivatalok szervezik meg. A tisztségviselő korábban jelezte: a mobil oltópontok bevetésével fognak elsőbbséget biztosítani a tanárok és tanítók számára.

Romániában három hónapos online oktatás után február 9-től nyitottak meg az iskolák. A második félév első két hetében 809 tanulónál és 638 pedagógusnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, emiatt pedig országszerte 730 osztályban függesztették fel az óralátogatást és tértek vissza online oktatáshoz. Az ország 3181 települése közül 2129-ben minden diák visszatérhetett az iskolába. Azokon a településeken, ahol az utóbbi kéthetes fertőzési ráta meghaladta a lakosság három ezrelékét, csak az alsó tagozatos kisdiákok vehetnek részt személyesen az órákon.

Az egészségügyi dolgozók beoltása után január közepén megkezdődött az oltáskampány második szakasza, amelynek során a 65 év felettieket, a krónikus betegeket és a kulcsfontosságú ágazatok dolgozóit - köztük a pedagógusokat - oltják.

Az országban eddig csaknem 837 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, közülük több mint 601 ezren a második, "emlékeztető" dózist is megkapták. Az oltáskampány koordinátora szerint Románia jelenleg a harmadik helyen áll az Európai Unióban a száz lakosra jutó beoltottak számának és (Málta után) a második helyen a mindkét dózissal beoltott jogosultak lakosságarányos számának tekintetében.

Csehország ötezer adag Moderna-vakcinát kapott Izraeltől

Izrael több ezer, a koronavírus elleni vakcinát adományozott Csehországnak - közölte Tomás Petrícek cseh külügyminiszter kedden Prágában újságírókkal. Radek Vondrácek, a cseh parlamenti alsóház elnöke Petrícek közlését úgy pontosította, hogy 5000 adag Moderna-vakcináról van szó, amelyeket az izraeli kormány Andrej Babis cseh miniszterelnök kérésére küldött a cseheknek. A Lidovky.cz hírportál úgy értesült, hogy a Moderna-vakcinákkal a cseh hadsereg 2500 olyan tagját oltják be, akik közvetlenül segédkeznek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Petrícek szerint a cseh kormány jelenleg nagy erőfeszítéseket fejt ki annak érdekében, hogy felgyorsítsa az Európai Unió keretében megrendelt, koronavírus elleni vakcinák szállítását. Az izraeli kormány döntése a nagyon jó cseh-izraeli kapcsolatok bizonyítéka - szögezte la a cseh külügyek irányítója.

A prágai CTK hírügynökség az izraeli rádióra hivatkozva azt jelentette, hogy Izrael oltóanyagot ajándékozott olyan országoknak, amelyek diplomáciai téren komoly segítséget nyújtanak a zsidó államnak. Csehország mellett Honduras és Guatemala is kap az izraeliektől vakcinát.

A múlt héten írta meg a cseh sajtó, hogy Babis miniszterelnök január elején levélben fordult izraeli kollégájához, és megkérte, hogy az Izraelben esetleg feleslegessé vált oltóanyagot adják el a cseheknek. Babis levelében a két ország közötti rendkívül szoros kapcsolatokkal érvelt, illetve azzal, hogy Csehország megerősíti diplomáciai képviseletét Jeruzsálemben. A városban már egy éve működik a cseh kulturális központ kirendeltsége, és a közeli napokban a cseh nagykövetség is irodát nyit Jeruzsálemben.

A legfelsőbb cseh politikai vezetők kedden délután a Prágai Várban tartott találkozójukon közös nyilatkozatban megerősítették, hogy Csehország csak az Európai Unióban jóváhagyott vakcinákat fogja használni a koronavírus elleni oltási kampány során. Ugyanakkor továbbra is kiemelt feladatnak mondták, hogy minél több vakcinát szerezzenek be minél változatosabb forrásokból. A csehek jelenleg a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca cégek vakcináit használják. Andrej Babis korábban budapesti útja után úgy nyilatkozott, hogy mérlegelik az orosz Szputnyik V vakcina használatát is, de ez később lekerült a napirendről.

Keddi közlés szerint Csehországban eddig mintegy 570 ezer személyt oltottak be koronavírus ellen.

San Marinóba megérkezett az első Szputnyik V-szállítmány

San Marinóban az egészségügyi dolgozókat oltják be elsőként a Szputnyik V orosz vakcinával, amelyből az első szállítmány kedden érkezett meg a miniállamba. Olaszországban, a lombardiai Brescia városában egészségügyi vészhelyzetet rendeltek el az újabb vírusmutációk terjedése miatt.

Furgonnal érkezett meg San Marino Köztársaságba az orosz vakcina első szállítmánya - közölte az olaszországi orosz nagykövetség. Az Olaszországgal közös határtól a gépjárművet a köztársaság rendfenntartó erői kísérték a helyi közegészségügyi intézetig, ahol megfelelő hűtőládákban helyezték el az ampullákat. Az első adagokat az egészségügyi dolgozók kapják meg a tervek szerint csütörtöktől.

San Marino Köztársaság vasárnap jelentette be, hogy megállapodást írt alá a Szputnyik V megvásárlásáról a 34 ezres lakosság beoltására. Az orosz oltóanyagra a többi vakcina hiánya miatt volt szükség, mivel az apró állam december óta alig részesült Pfizer-BioNTech, Moderna és AstraZeneca oltóanyagból. Ezért San Marino úgy döntött, hogy saját maga szerzi be a lakossága számára elégséges adagot. Az Oroszországgal aláírt jegyzőkönyv "ismételten bizonyítja az államok közötti együttműködés jelentőségét" - hangoztatta korábban Luca Beccari külügyminiszter. Úgy vélte, az új koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelemnek "semmilyen geopolitikai színezete nem lehet, nem ismerhet határokat". Az olasz sajtó szerint San Marino a harmincadik ország a világon, mely az orosz vakcinát használja.

Ezzel egy időben az új koronavírus-járvány első hulláma óta kiemelt gócpontnak számító északnyugat-olaszországi Lombardia tartomány vezetése elrendelte Brescia városának lezárását kedd este hat órától. A térség az eddiginél súlyosabb, "sötétnarancssárga" veszélyességi fokozatot kapott, ami azt jelenti, hogy a bölcsödétől az egyetemig a tantermi oktatást ismét teljesen leállították, bezárt a nem szükségleti cikkeket áruló kereskedelem és a vendéglátás, lezárták a városok, települések területét, valamint minden lehetséges ágazatban távmunkavégzésre álltak át. Ugyanilyen korlátozásokat vezettek be Bergamo és Cremona övezetében, vagyis pontosan azon a területen, ahol tavaly februárban elindult a Covid-19 betegség terjedése.

Guido Bertolaso lombardiai járványbiztos, az olasz polgári védelem egykori vezetője szerint a régiót elárasztotta fertőzöttekkel a járvány harmadik hulláma, amelyhez a vírusmutációk, mindenekelőtt a nagy-britanniai variáns erőteljes terjedése vezetett. A kórházakban minél több osztályt a Covid-19-betegeknek igyekeznek átadni. A tartomány arra készül, hogy a magasabb betegszámú területekre összpontosítja az oltást.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter a korlátozások országos szigorítását sürgeti, miközben a bal- és jobboldali pártok is közösen kérték a korlátozások újragondolását Mario Draghitól. A jobboldali Liga vezetője, Matteo Salvini kedden egyeztetett a miniszterelnökkel a vendéglátás, az edzőtermek, az uszodák esetleges újranyitásáról. "Az egészség védelmét a munkához való joggal kell párosítani" - nyilatkozott Matteo Salvini. Hozzátette, ugyanilyen jelentősnek tartja azt is, hogy Olaszország önállóan tudjon vakcinát gyártani. Sajtóértesülések szerint az Európai Unió is felvetette az olaszországi vakcinagyártást, melynek esélyeit a Liga politikusa, Giancarlo Giorgetti gazdasági fejlesztésért felelős miniszter méri majd fel. A Liga elképzeléseit a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa, Stefano Bonaccini a közép-olaszországi Emilia Romagna tartomány elnöke is támogatja. Bonaccini is úgy látja, hogy az alacsonyan járványveszélyes térségekben újra kell nyitni a bárokat, éttermeket akár késő estig.

Kedden a járvány olaszországi halálos áldozatainak száma túllépte a 96 ezret.

A holland kormány kisebb mértékű enyhítéseket jelentett be

Mark Rutte holland ügyvivő kormányfő kisebb mértékű enyhítéseket jelentett be kedd este a koronavírus-járvány terjedését korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban. A bejelentés szerint március 2-tól újranyithatnak az általános iskolák, továbbá a fodrász-, illetve masszázs-szalonok. A miniszterelnök azonban hangsúlyozta: amennyiben a járványmutatók jelentősen romlanak, az enyhítéseket hatályon kívül helyezik.

Rutte közölte: noha a járvány harmadik hulláma elkerülhetetlenül elérte Hollandiát, egyes korlátozó intézkedéseken enyhíteni kell, mert a lezárások következményei súlyosan érintik mind a lakosságot, mind pedig az ország gazdaságát. Az este 9 órától reggel fél ötig tartó kijárási tilalom a kormány korábbi határozata értelmében március 15-ig érvényben marad. A január 23-án bevezetett rendelkezés tiltakozást, sőt tüntetéseket váltott ki, egy hágai bíróság annak azonnali feloldására szólított fel. Az elsőfokú ítéletet a holland kormány megfellebbezte, a bíróság másodfokon, pénteken hoz írásbeli határozatot arról, hogy hatályon kívül kell-e helyezni a korlátozó intézkedést.

Hollandiában december közepe óta szigorú lezárások vannak érvényben, a kereskedelmi és vendéglátó egységek zárva tartanak. A mintegy 17 millió lakosú országban, az elmúlt héten, napi átlagban mintegy 4300 új fertőzöttet azonosítottak, 19 százalékkal többet, mint az azt megelőző hét napban. Hét százalékkal növekedett a járvány következtében elhunytak száma is, naponta átlagosan 94 ember vesztette életét.

Legolvasottabb cikkeink