• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.05.26 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

A szlovák kormány jóváhagyta a Szputnyik V alkalmazását, leszállási tilalom a brit gépekre Ausztriában. 

A szlovák kormány jóváhagyta a Szputnyik V alkalmazását

Legkésőbb június 7-től már Szlovákiában is használni lehet a koronavírus elleni Szputnyik V orosz oltóanyagot, az ehhez szükséges intézkedések meghozataláról szerdai ülésén döntött a kormány. A döntés arra kötelezi Vladimír Lengvarskyt, az egészségügyi tárca vezetőjét, hogy az adott határidőig tegye lehetővé a Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag használatát - írta a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A pozsonyi kormány mostani döntése az orosz oltóanyag szlovákiai használatával kapcsolatos, csaknem három hónapja tartó huzavona végére tehet pontot. Szlovákia még márciusban 2 millió adag Szputnyik V oltóanyag vásárlásáról kötött szerződést, ebből eddig 200 ezer adagot szállítottak le, de az oltóanyagot mindezidáig nem használták. A Szputnyik V beszerzése kapcsán korábban több hétig tartó, kormányátalakításhoz vezető válság is kialakult a négypárti szlovák kormánykoalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte azt. Az oltóanyagot - amelyről a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) különböző okokra hivatkozva hónapokig nem adott ki teljes körű szakvéleményt - végül Magyarország segítségével sikerült bevizsgáltatni.

Szlovákiában a koronavírus elleni oltóprogramban eddig a Pfizer/Biontech a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagait használták. A mintegy öt és fél millió lakosú országban a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint szerdáig a legalább egy oltást már megkapott beoltottak száma 1 millió 636 ezer volt, közülük közel 775 ezren már a második adagot is megkapták.

Közben már több mint két hónapja lassan, de folyamatosan javulnak a járványügyi adatok, csökken az újonnan kimutatott koronavírus fertőzések száma, és hasonló trend figyelhető meg a kór miatt kórházban ápoltak, illetve a kórnak tulajdonított új halálesetek tekintetében is. A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint kedden közel ötszáz embert kezeltek kórházban, a halálesetek száma pedig 11-gyel, 12 312-re emelkedett. Kedden mintegy 6 ezer PCR-tesztből valamivel több mint 3 százalék bizonyult pozitívnak.

A hivatalos járványügyi adatok javulásának tükrében folytatódik a koronavírus terjedésével összefüggésben bevezetett - és az úgynevezett Covid-szemafor szerint hetente aktualizált - korlátozások enyhítése is. A Covid-szemafor hetes skálájú étékelése szerint a jövő héttől az ország 79 járásából már egy sem esik a két legsúlyosabb besorolás alá, ugyanakkor 65 járásban már csak a narancssárga és sárga jelzés (a legenyhébb zöldet megelőző két besorolás) lesz érvényben. Az ezekhez kötődő aktuális korlátozások részletei a közegészségügyi hivatal (ÚVZSR) honlapján érhetőek el.

 

Horvátországban további enyhítésekről döntöttek

Péntektől további enyhítések lépnek életbe Horvátországban, a korábbi 25 fő helyett száz főig lehet nyilvános rendezvényeket és összejöveteleket tartani, zárt térben engedélyezik a sportolást, valamint az éttermek számára a beltéri kiszolgálást, és a határátlépésen is könnyítenek a kiskorúak számára - jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület szerdai sajtótájékoztatóján. A létszámkorlátozás alól két terület kivétel. A temetésekre nem vonatkozik többé létszámhatár, az esküvőket 120 főig lehet megrendezni, azzal a feltétellel, hogy a résztvevőknek rendelkezniük kell védettségi igazolással.

Engedélyezik zárt térben a sportolást, kivéve az iskolákban. Nyílt térben lehetőség lesz szakkiállítások és vásárok megrendezésére, de kötelező lesz a maszk viselése. Azon vendéglátóhelyek számára, amelyek ételt szolgálnak fel, és rendelkeznek a minimális műszaki feltétételekkel, engedélyezik a beltéri helyiségek használatát. A kávézók és más egységek, amelyek csak italt szolgálnak fel, továbbra is csak teraszokon és kerthelyiségekben fogadhatják a vendégeket. Az üzletek és a vendéglátóhelyek a korábbi 22 óra helyett 23 óráig tarthatnak nyitva. A kulturális összejöveteleken, kiállításokon, koncerteken, valamint a vallási szertartásokon a korábbi hét négyzetméter helyett négy négyzetéteren tartózkodhat egy ember. Zágráb enyhített a határátlépési feltételeken is a kiskorúak számára. A gyerekeknek - akik szüleikkel utaznak - tizenkét éves korig nem kell teszt, ez a korhatár korábban hét év volt.

Az elmúlt napon 538 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 354 921-et. Az elmúlt 24 órában a Covid-19 szövődményeinek következtében 21-en haltak meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 7971-re emelkedett. Kórházban 1031 beteget ápolnak, közülük 102-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 197 164-en kaptak védőoltást, közülük 411 127-nek már a második adag vakcinát is beadták.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 388 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 252 ezret. Az elmúlt napon öt beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 4683-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 277-en vannak kórházban, 85-en közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 636 866-an kaptak, közülük 348 005-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 36,9, illetve 20,1 százaléka.

A ljubljanai kabinet hetente bírálja felül a járványügyi intézkedéseket. Szerdai ülésén pedig dönt azok meghosszabbításáról vagy enyhítéséről.

Újabb Pfizer-szállítmány érkezett Ukrajnába

Megérkezett szerdán Ukrajnába az első, koronavírus elleni Pfizer-vakcinaszállítmány abból, amit a kormány az állami költségvetés terhére vásárolt meg - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

Szerdán érkezett meg a 117 ezer dózis Comirnaty elnevezésű vakcina a kijevi Zsuljani repülőtérre Varsóból, csütörtökre pedig újabb szállítmány, további 50 ezer dózis érkezését várják. Ezzel a vakcinával pedagógusokat, egészségügy dolgozókat, továbbá a katonai és rendvédelmi szervek alkalmazottait fogják beoltani.

Ukrajna eddig még csak a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül kapott ingyenesen Pfizer-vakcinát, április 16-án 117 ezer, május 18-án pedig 112 850 dózist. A Pfizer vállalattal kötött megállapodások értelmében Ukrajnába az év végéig csaknem húszmillió adagnak kell érkeznie.

Eközben Ukrajnában szerdára kismértékben gyorsult a fertőzés terjedése és az elhunytak száma is megint meghaladta a kétszázat. A hivatalosan közölt adatok alapján 3395 új esettel 2 189 858-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Ez csaknem nyolcszázzal nagyobb növekedés a megelőző napinál. Az elhunytaké 208-cal 49 893-ra emelkedett. A megelőző napon az új halálos áldozatok száma 249 volt, az azelőtti két napban viszont nem haladta meg a százat. Eddig 1 990 051-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 15 ezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent 11 800-zal, 149 914-re. Kórházba most több, 1778 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk 854 volt.

A legtöbb új beteget, 385-öt megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Románia: a Magyarországra utazókat a teljes beoltottság mentesíti a karantén alól

Azok a román állampolgárok, akiknek igazolásuk van a koronavírus elleni teljes beoltottságról, karanténkötelezettség nélkül léphetnek be Magyarországra - mutatott rá szerdán az utazási feltételek módosításáról szóló közleményében a bukaresti külügyminisztérium.

A kommüniké kiemeli, hogy azoknak a román állampolgároknak nem kell a Magyarországra történő belépéskor a karanténmentességhez negatív PCR- vagy antigéntesztet felmutatniuk, akik a kétdózisú vakcinatípusok mindkét adagjának vagy az egydózisú (Johnson&Johnson) oltásnak a beadásáról rendelkeznek igazolással. A romániai oltóközpontok által kiállított, román és angol nyelvű oltási igazolás elegendő, nincs szükség további formaságokra - írta tájékoztatójában a bukaresti külügyminisztérium.

A könnyítést szombati Facebook-bejegyzésében adta hírül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A román hatóságok pénteki döntését követően - amely szerint a magyar állampolgárok szabadon utazhatnak Romániába - újabb könnyítés lép életbe a magyar-román határon: szombat estétől ugyanis mindenfajta karantén- és tesztkötelezettség nélkül léphetnek be Magyarországra azok a román állampolgárok, akik már rendelkeznek védettségi igazolással - közölte a miniszter.

Románia pénteken törölte Magyarországot a koronavírus-járvány szempontjából kockázatosnak minősített - sárga jelzésű - országok listájáról, miután Magyarországon másfél ezrelék alá esett a megelőző két hétben diagnosztizált fertőzötteknek a lakossághoz viszonyított aránya. A Magyarországról érkezők így korlátozások nélkül beutazhatnak Romániába.

Olaszországban kötelezővé tették az egészségügyi dolgozók védőoltását

Orvosok, ápolók és az összes többi egészségügyben dolgozó számára kötelezővé vált a koronavírus elleni védőoltásban való részvétel, amelynek elutasítását szankciókkal bünteti egy új olasz jogszabály - jelentette a sajtó szerdán. Az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltásáról szóló törvényt az alsóház 311 igen, 47 nem szavazattal és 2 tartózkodással fogadta el. A jogszabály szövegét a felsőház korábban már megszavazta. Az intézkedés egyelőre december 31-ig érvényes, vagyis az országos oltási program előre látható határidejéig.

A SARS-CoV-2 vírus elleni védőoltás kötelezettsége az orvosokat, ápolókat és minden más egészségügyben dolgozót érint, közöttük a háziorvosokat, gyógyszerészeket, valamint az idősotthonok személyzetét is.

A védőoltást elutasítókat szankciókkal sújthatják: más munkakörbe helyezhetik át őket, akár alacsonyabb beosztásba is. A kórházban dolgozókat például eltávolítják a betegek közelében végzett munkából, de ha nincsen más megoldás, felfüggeszthetik őket állásukból bérmegvonással együtt.

Sajtóinformációk szerint az olasz egészségügyi dolgozók több mint öt százaléka, vagyis mintegy 84 ezren nem részesültek még első dózisban sem, de egyes tartományokban az arány sokkal magasabb. Friuli - Venezia Giulia régióban az egészségügyisek több mint 17 százaléka nem oltatta még be magát, és a tartomány június elsejétől úgynevezett fehér zóna lesz, ahol egyedül a szájmaszkviselés és a távolságtartás marad érvényben korlátozásként.

A törvény ezzel egy időben mentesítette a büntetőjogi felelősség alól a vakcinát beadó egészségügyi dolgozókat abban az esetben, ha a védőoltás káros vagy akár halálos következményekhez vezet. Nem terheli felelősség őket azzal a feltétellel, hogy a védőoltás beadását az egészségügyi minisztérium útmutatása szerint végzik. Büntetőjogi következmény csak akkor áll fenn, ha a vakcinát beadó súlyos mulasztást végez.

Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár leszögezte, hogy nem szerepel napirenden a lakosság kötelező oltása. Az egészségügyi hatóságok viszont mindenkit folyamatosan oltásra szólítanak fel, hangoztatva, hogy június második felétől Olaszországban is bevezetik a digitális oltási igazolvány, mely nélkül például nem lehet majd idősotthonokba látogatni.

Szerda reggeli adatok szerint 31,8 millió olasz kapott eddig védőoltást, közöttük 10,6 millióan már a második dózist is.

Szerbiai szakértő: akkor várható nyitás, ha a napi esetszám száz alá esik

Amikor a napi esetszám száz alá esik, és a beoltottak aránya is eléri legalább a hatvan százalékot, akkor lehet nyitásra számítani Szerbiában - jelentette ki Branislav Tiodorovic járványügyi szakértő, aki szerint nem kizárt, hogy ez június 21-ig megtörténik. A szerbiai közszolgálati televízióban a szakértő kitért arra, hogy Ana Brnabic miniszterelnök korábban június 21-ét nevezte meg az újranyitás dátumaként. Mint mondta, egyáltalán nem elérhetetlen ez a cél, de addig is fegyelmezettnek kell maradni. Hozzátette: mivel sok új fertőzöttet az üdülésből visszatérők között regisztrálnak, őket valamilyen formában ellenőrizni kell.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 414-gyel 710 729-re, Koszovóban 11-gyel 106 795-re, Észak-Macedóniában 14-gyel 155 013-ra, Montenegróban 67-tel 99 358-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 122-vel 203 117-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 13-mal 6801-re, Koszovóban eggyel 2245-re, Észak-Macedóniában 14-gyel 5343-ra, Montenegróban hárommal 1577-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 18-cal 9134-re emelkedett.

Nincsenek külön korlátozások az indiai variáns által érintett angliai térségekben

Nem léptek életbe kötelező erejű korlátozások azokban az angliai országrészekben, amelyekben a legnagyobb számban észlelik a B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott, közkeletű nevén indiai koronavírus-variáns okozta fertőződéseket - közölték kedd esti közös nyilatkozatukban az érintett közigazgatási térségek tanácsai.

A parázs belpolitikai vitát kirobbantó ügy előzményeként kiderült, hogy a brit kormány útmutatójába különösebb hírverés nélkül bekerült egy kiegészítés, amely szerint hét észak-angliai városi és megyei tanácsi körzet - Bolton, Blackburn, Kirklees, Bedford, Burnley, Leicester, North Tyneside -, valamint a Heathrow repülőtérrel határos nyugat-londoni Hounslow kerület lakói lehetőség szerint csak szabadtéren találkozzanak, ott is tartsanak két méter távolságot egymástól, ne hagyják el e közigazgatási területeket, és a máshol élők se utazzanak ezekbe a térségekbe. Az érintett területeken több mint kétmillióan élnek. Az útmutatóhoz csatolt kiegészítés még kedd este is olvasható volt a brit kormány online tanácsadó felületén.

Az érintett tanácsokkal tartott egész napos egyezetés után a londoni miniszterelnöki hivatal is leszögezte, hogy nincsenek érvényben helyi szintű korlátozások. A Downing Street szóvivőjének kedd esti tájékoztatása szerint a kormány csak pótlólagos elővigyázatossági tanácsokat adott a helyieknek arra, hogy miként védhetik meg magukat és másokat azokban a térségekben, amelyekben ez a vírusváltozat elterjedt.

Kedden a nyolc érintett közigazgatási térség tanácsai közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben közölték: az országos hatáskörű kormányzati szervezetek képviselőivel tartott egyeztetés nyomán megerősíthetik, hogy nincsenek utazási korlátozások sem a szóban forgó területekről kifelé, sem máshonnan ezekbe a térségekbe, és helyi szintű lezárások sem léptek érvénybe. Az elöljáróságok közölték ugyanakkor, hogy dolgoznak a szűrővizsgálatok kiterjesztésén és a helyi oltási programok felgyorsításán. Andy Burnham, az északnyugat-angliai Manchester munkáspárti polgármestere a konzervatív brit kormány komoly kommunikációs baklövésének nevezte történtekből fakadó zűrzavart, amely szavai szerint nagyban befolyásolta az érintett térségek lakóinak életét.

Keddi adatok szerint országszerte eddig valamivel több mint ötezer koronavírus-teszt mintájában mutatták ki a B.1.617.2 variáns jelenlétét.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) friss vizsgálati eredményei szerint azonban az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár, illetve a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinái egyaránt nagyon hatékonyak a koronavírus indiai variánsa által okozott betegség kialakulásának megakadályozásában. A PHE beszámolója szerint a két vakcina a B.1.617.2 vírusváltozat okozta Covid-19 betegség kórházi kezelést igénylő súlyos formáinak kialakulását, valamint a betegség okozta halálozást valószínűleg még magasabb hatékonysággal akadályozza meg, mint a szimptomatikus - vagyis érzékelhető tünetekkel járó, de kevésbé súlyos - betegség kifejlődését. A szolgálat hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a B.1.617.2 variáns nem okozott olyan nagy számú súlyos vagy halálos kimenetelű megbetegedést, hogy a két vakcina ilyen esetekkel szembeni hatékonyságát pontosan meg lehessen állapítani.

Az amerikai felnőttek fele a védettséghez szükséges összes oltást megkapta

Az Egyesült Államokban élő felnőttek 50 százaléka megkapta a koronavírus elleni védettséghez szükséges összes oltást - közölte kedden a Fehér Ház. "Már csak egy hét van hátra májusból és az amerikai felnőttek fele az összes szükséges oltását megkapta" - írta Twitter-bejegyzésében Andy Slavitt, a Fehér Ház vezető Covid-19-tanácsadója. Joe Biden amerikai elnök május elején jelentette be legújabb, a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban kitűzött célját, amely szerint július 4-ig 160 millió felnőtt amerikai minden, a koronavírus elleni védettséghez szükséges oltását megkapja.

Biden  akkor azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok nemzeti ünnepéig, a július 4-i Függetlenség Napjáig a felnőtt lakosság 70 százalékának legalább egy adag Covid-19 elleni vakcinát beadnak. "Természetesen az amerikaiak július 4-e után is kaphatnak oltást, de senki ne várjon! Próbáljuk meg elérni ezt a 70 százalékos határt e nap előtt, legalább egy oltással!" - fogalmazott az elnök. "Két hónap múlva ünnepeljük nemzetünk függetlenségét, és egyben függetlenségünket e vírustól is!" - tette hozzá.

A legfrissebb statisztikák szerint a koronavírus okozta fertőzések és a vírus okozta Covid-19 betegségben szenvedők lélekszáma tartósan csökken az Egyesült Államokban. A szakemberek szerint ez legfőképpen annak köszönhető, hogy egyre többen oltatják be magukat. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) legfrissebb adatai szerint az új fertőzések számának egy hétre vetített napi átlaga vasárnap 22 877-re csökkent, ami 2020 júniusa óta a legalacsonyabb érték és kevesebb, mint egytizede a karácsonyi ünnepek utáni 250 ezres csúcsnak.

Az Egyesült Államokban a 12 éves és idősebb gyermekeket is oltják már a Pfizer amerikai és a BioNTech német gyógyszeripari vállalatok által közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinával. Kedden a massachusettsi székhelyű Moderna biotechnológiai vállalat is bejelentette, hogy oltása hatékonynak és biztonságosnak bizonyult a 12 és 17 év közötti fiatalok körében és elindítják az engedélyeztetési folyamatot.

"A mostani Emlékezet Napja az oltásoknak köszönhetően különbözik majd az előzőtől" - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Rochelle Walensky, a CDC igazgatója. Walensky szerint az oltásoknak köszönhetően "amerikaiak milliói térhetnek vissza a normális élethez, látogathatják meg a barátaikat és a családjukat". Az Emlékezet Napja (Memorial Day) amerikai nemzeti ünnep. Az amerikai hadsereg kötelékében szolgálat közben, bárhol, bármilyen háborúban, vagy konfliktusban életüket vesztett amerikaiak emléknapja. Mindig május utolsó vasárnapján tartják meg.

Walensky arra is felhívta a figyelmet, hogy a CDC különböző ajánlásokat adott ki a beoltott és a még be nem oltott emberek számára. "Ha be van oltva, akkor védve van, és élvezheti az Emlékezet Napját. Ha nincs beoltva, akkor az ön számára korábbi útmutatásunk nem változott, mert továbbra is fennáll a fertőzés veszélye" - mondta az igazgatónő. Arra bátorított mindenkit, aki még nem tette meg, hogy a mostani hétvégén vegye fel az oltást. "Jól lefelé haladunk, de még nem értünk ki az erdőből" - fogalmazott Walensky.

Ausztria újra leszállási tilalmat vezet be a Nagy-Britanniából érkező repülőgépek számára

Ausztria az indiai koronavírus-mutáció szigetországi terjedése miatt június elsejétől ismét leszállási tilalmat vezet be a Nagy-Britanniából érkező repülőgépek számára - derül ki az osztrák egészségügyi minisztérium legfrissebb rendelkezéséből. Ezen túlmenően Ausztria az Egyesült Királyságot is úgynevezett "virusmutációs területté" nyilvánította, ami azt jelenti, hogy - mint Brazília, India és a Dél-Afrikai Köztársaság esetében - csak rendkívül szigorú feltételekkel lehet beutazni az országba. Lényegében csak az ott dolgozó osztrák állampolgárok, illetve az ausztriai lakóhellyel rendelkezők léphetnek be, de ők is csak negatív PCR-teszttel, amelyre még a beoltottaknak és a betegségből felgyógyultaknak is szükségük van. Továbbá esetükben a karanténkötelezettség is életben marad.

A Brazíliából és a Dél-Afrikai Köztársaságból érkező repülőgépekre vonatkozóan már január óta érvényben van a leszállási tilalom, India április végén került erre a listára.

Az Egyesült Királyság vonatkozásában decembertől márciusig egyszer már érvényben volt - akkor a brit vírusmutáció miatt - a leszállási tilalom a repülőgépek számára, amelyet azonban március 21-én feloldottak. Ez a tilalom júniustól az indiai mutáció miatt - melyet különösen fertőzőként tartanak számon - újra életbe lép.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 398 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 642 138 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 384, az intenzív kezelésre szorulók 218-an vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményei következtében az elmúlt napon 4-en haltak meg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 551-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 624 549.

A lengyel kormány nyereményjátékkal is ösztönöz az oltakozásra

Csökken a lengyelek oltakozási hajlandósága, ezért a kormány nyereményjátékkal ösztönzi a lakosokat, hogy részt vegyenek  az országos oltási programban, és pénzjutalmat kapnak a legjobb oltási arányt jegyző községek is - közölte kedden a lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk.

A nyereményjátékot a lengyel állami tulajdonban lévő lottótársaság,  a Totalizator Sportowy indítja július 1-től az állami cégek és a helyi önkormányzatok közreműködésével. Díjmentesen részt vehet benne minden, a koronavírus ellen beoltott lakos, azok is, akik az oltást népszerűsítő akció meghirdetése előtt már megkapták a vakcinát.

A nyereményjátékra 140 millió zlotyt (közel 10,9 milliárd forint) szánnak. Az 50 ezer zlotys (3,9 millió forint), valamint más tárgyi nyereményeket hetente sorsolják, ennél nagyobb jutalmú sorsolásokak havonta szerveznek, az akciót pedig két, egymillió zlotyt érő nyeremény, valamint hibrid gépkocsik kisorsolásával zárják - sorolta Dworczyk. Sorsolás nélkül minden kétezredik beoltottnak 500 zlotyt kézbesítenek - mondta el.

Emellett az oltást népszerűsítő kampányra minden község 10 ezer zlotytól 40 ezer zlotyig terjedő támogatást kap, és pénzügyi jutalomban részesülnek a legnagyobb oltási arányt elérő önkormányzatok is. Dworczyk bejelentette továbbá: a vajdákat azzal bízzák meg, hogy a tömeges kulturális és sportrendezvényeken létesítsenek előzetes regisztrációhoz nem kötött mobil oltóhelyeket. A kormány úgy is megkönnyíti majd  az oltások elérhetőségét, hogy az első dózisban részesültek tetszőleges oltópontban regisztrálhatnak a második adagra. Ez az eddigi gyakorlattól eltérő megoldás előnyös  lesz a nyári szabadságok, az utazások idején - tette hozzá  a tisztségviselő.

Közlése szerint az utóbbi időben heti 2 millió oltást végeztek Lengyelországban, kedd délutánig összesen 18,3 millió adag oltóanyagot adtak be, ezen belül több mint 5 millió ember teljes, egy- vagy kétdózisú oltásban részesült. A legutóbbi felmérések szerint a lengyelek mintegy 70 százaléka akarja beoltatni magát, mindazonáltal a fiatalabb nemzedékeknél alacsonyabb az oltakozási hajlandóság - indokolta meg Dworczyk a kormány oltást népszerűsítő lépéseit.

A lengyel egészségügyi tárca keddi adatai szerint egy nap alatt egyezer embernél mutatták ki a vírusfertőzést, s ez a járvány további lassulását jelzi. Kifejezetten az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség miatt 41 ember,  a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 110 beteg hunyt el. A kórházban kezeltek száma 7553-ra csökkent.

A javuló járványhelyzet kapcsán fokozatosan feloldják a korlátozásokat:  szombattól megnyílhattak a szállodák, igaz, legfeljebb 50 százalékos foglaltsággal, valamint az éttermek teraszai, a múlt péntektől pedig már működnek a mozik, színházak és a hangversenytermek. Az éttermek május 29-én nyithatnak.

Oltóközpont nyílt a magyar-román határon

Koronavírus elleni oltóközpont nyílt az Ártánd-Borsi határátkelőhely romániai oldalán - közölte kedden a Bihar Megyei Egészségügyi Igazgatóság. Az oltóközpontot egy konténerben alakították ki, amelyet az országúti határátkelőhely Romániába tartó sávja mellett, a határtól mintegy ötven méterre helyeztek el. Az oltóközpont naponta romániai idő szerinti reggel 8 és este 20 óra között (közép-európai 7-19-ig) tart nyitva, és a jelentkezőknek előjegyzés nélkül beadják a Johnson&Jonhson vakcinát, amely egyetlen dózissal biztosít védettséget a koronavírus-fertőzés ellen. Az oltás ingyenes, az oltóközpont személyzetét a temesvári katonakórház biztosítja - áll a közleményben.

Dorel Tirt, a Bihar Megyei Egészségügyi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: az oltást az Európai Unió bármely tagállamának polgárai, valamint a Romániában tartózkodási engedéllyel rendelkező, EU-n kívüli polgárok is megkaphatják. A beoltottaknak helyben átnyújtják a romániai oltási igazolást. Az Ebihoreanul.ro Bihar megyei portál kedden arról számolt be, hogy a nyitás napján mindössze hárman vették igénybe a borsi oltóközpontot. Az illetékesek a hírverés hiányának tulajdonították a csekély érdeklődést. Hozzátették: a kamionsofőrök is könnyűszerrel beoltathatják magukat Borson, hiszen az oltóközpont egy kamionparkoló közelében található.

Korábban az Arad megyei hatóságok közölték, hogy oltóközpont nyitására készülnek a magyar-román államhatár romániai oldalán, a Nagylak-Nagylak 1 és a Csanádpalota-Nagylak 2 határátkelőhelyen. A döntést azzal indokolták, hogy egyre több, külföldön dolgozó román állampolgár tér haza csak azért, hogy előjegyzés nélkül beoltathassa magát. Az Arad Megyei Egészségügyi Igazgatóság illetékese kedden elmondta: dolgoznak még a nagylaki oltóközpontok megnyitásán, ezeket egyelőre még nem sikerült létrehozni.

Romániában karavánokkal és maratonokkal próbálják az oltást felpörgetni

Romániában a falvakban szervezett oltási karavánokkal és a 16-18 év közöttieknek meghirdetett gyermeknapi oltási maratonnal próbálják a koronavírus elleni immunizációt felpörgetni - derült ki az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetőjének keddi sajtóértekezletén.

Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora kifejtette: a "város beoltja a falut" elnevezésű akció során a nagy oltóközpontok személyzetéből szerveznek mozgó oltóegységeket, amelyek heti egy-két alkalommal a környező falvakban házról házra járva, vagy ideiglenes oltópontot kialakítva adják be a vakcinát az illető közösségben élő jelentkezőknek. A koordinátor szerint az oltási kampány megújulásának alapeszméje a mobilitás növelése, célja pedig az, hogy az országban működő mintegy ezer oltási központ kapacitását felaprózva a vakcinát minél közelebb vigyék az emberekhez. Múzeumokban, pályaudvarokon, stadionokban, valamint a tengerparti és hegyvidéki üdülőtelepeken is lesznek oltópontok, mert azt feltételezik, hogy sokan idegenkednek a kórházaktól és az orvosi rendelőktől - magyarázta Gheorghita.

A CNCAV továbbra is bátorítja a helyi kezdeményezéseket, a szokatlan helyszíneket és minden, maratoni típusú oltási akciót. Ezek sorában a nemzetközi gyermeknap alkalmából a 16-18 év közöttiek számára könnyítik meg a vakcina beadatását május 31-én illetve június elsején. A tizenévesek - ekkor valamelyik szülő, vagy gyámjuk kíséretében - az ország bármely állandó oltási központjában kérhetik a vakcinát, nemcsak 14 óra után, hanem a nyitvatartási idő alatt bármikor, illetve minden térségben lesznek nonstop oltópontok is, ahol a nap bármely órájában beoltják a jelentkezőket.

A húszmilliós Romániában eddig 4 millió 160 ezer ember kapott legalább egy adag vakcinát, illetve 3 millió 227 ezren kapták meg az oltás mindkét adagját. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt lakosság 25,8 százaléka szerzett a vakcina révén védettséget. Gheorghita azonban úgy véli, egy "bizonyos szintű" kollektív immunizációval a felnőtt lakosság akár 30-35 százaléka is rendelkezik Romániában, ha beleszámolják a betegségen átesetteket. Romániában az egészségügyi hatóságok nyilvántartása szerint 1 millió 76 ezer embernél mutatták ki a vírust, de a fertőzésen - tudtukkal vagy anélkül - átesettek száma a CNCAV vezetője szerint akár a hatmilliót is elérheti.

Területi eloszlásban a romániai átoltottság mértéke szoros összefüggést mutat az urbanizációs szinttel. A legmagasabb, 43,5 százalékos átoltottságot Bukarestben, illetve Kolozs (40), Szeben (33,6), Brassó (32), Temes (30,5) megyében, míg a legalacsonyabbat Suceava (15) Botosani (15,8), Giurgiu (15,8), Bákó (16,5) és Kovászna (17,3) megyében regisztrálták.

Legolvasottabb cikkeink