• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.08.14 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Ausztriában aggasztóan emelkedik az új napi esetszám, Lengyelország 1,2 millió adag AstraZeneca vakcinát ad el Ukrajnának.

Ausztriában aggasztóan emelkedik a napi új megbetegedések száma

Ausztriában aggasztóan emelkedik a napi új koronavírusos megbetegedések száma, 24 órán belül több mint ezer új fertőzöttet regisztráltak - áll az egészségügyi hatóságok pénteki jelentésében. Az 1005 új megbetegedés az utóbbi hónapok legmagasabb értéke, utoljára három hónappal ezelőtt, május 12-én regisztráltak négyjegyű számot (1194). A kórházban ápoltak száma is enyhe emelkedést mutat, mindazonáltal az intenzív kezelésre szorulók száma kismértékben csökkent.

A legtöbb új esetet (287) Bécsben regisztrálták. Ausztriában jelenleg 7017 aktív beteget tartanak számon, ez 1815-tel több, mint az előző héten. A hét napra és százezer lakosra vetített megbetegedési átlag egy héten belül 38,1-ről 55,6-re emelkedett.

Az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (AGES) adatai szerint a negyedik hullám idén jóval előbb kezdődött, mint a második 2020-ban. Ötven feletti megbetegedési átlagot 2020-ban először szeptember 15-én, egy héttel az iskolakezdés után mértek, tehát hetekkel később, mint most. Ahogy akkor, most is elsősorban a 15-24 évesek körében terjedt a járvány. A tavalyi hasonló időszakhoz képest viszont kevesebb új esetet regisztrálnak az idősebb korosztályoknál, köszönhetően annak, hogy ebben a korcsoportban jóval magasabb az átoltottság, mint a fiatalok körében.

Érdekes adat még, hogy Ausztriában ez idáig 1447 ember - az összes eddigi fertőzött 0,22 százaléka - kapta el kétszer a koronavírust, 85 százalékukat nem oltották be.

Ausztriában eddig 5 379 440 ember kapta meg a koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 4 954 254-en. Az elmúlt 24 órában 1005 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 666 890 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 205, az intenzív kezelésre szorulók 48-an vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon senki nem halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 753 maradt. A betegségből felgyógyultak száma 648 420.

Babis: Csehország 100 ezer Janssen-vakcinát kap Magyarországtól

Csehország a közeli napokban 100 ezer koronavírus elleni Janssen-vakcinát kap Magyarországtól - jelentette be Andrej Babis cseh kormányfő pénteken a Twitter közösségi hálón közölt bejegyzésében. Babis nem közölte, hogy ajándékról vagy kölcsönről van-e szó. Csehország már korábban három tételben összesen 340 ezer adag Pfizer/BioNtech-vakcinát kapott kölcsönbe Magyarországtól. A cseheknek a kölcsönt az év végéig kell visszaadniuk Magyarországnak.

"A Johnson & Johnson - a Janssen anyacége - vakcinái egyadagosak és elsősorban a regisztráció nélküli oltópontokon népszerűek Csehországban" - jegyezte meg Andrej Babis. Janssen-vakcinákkal oltanak például a prágai vasúti főpályaudvaron. Bejegyzésében Babis azt hangsúlyozta, hogy Prága és Budapest együttműködése ezen a téren nagyon jó és ismételten köszönetet mondott Magyarországnak a segítségért.

Csehország csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használja és továbbra is vakcinahiánnyal küszködik. Andrej Babis emiatt fordult a közelmúltban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez azzal a kéréssel, hogy Magyarország adjon vakcinát Csehországnak.

Ausztria, Magyarország és Szlovénia áprilisban közösen tett ígéretet arra, hogy oltóanyagot ad át Csehországnak. Prága ugyanis nem értett egyet azzal a kompromisszumos megállapodással, amelynek eredményeképpen az Európai Unióban szétosztottak 10 millió adag vakcinát és emiatt kevesebbet kapott Brüsszelből. Andrej Babis már korábban újságíróknak azt mondta, hogy az osztrák, magyar és szlovén ígéretek mind teljesültek.

A 10,7 milliós Csehországban péntekig több mint 10,5 millió adag vakcinát adtak be a lakosoknak, teljesen beoltottnak 5,25 millió állampolgár számít.

A holland kormány szeptemberben beszüntetné a távolságtartásra vonatkozó szabályokat

Az ügyvivő holland kormány szeptemberben beszüntetné a távolságtartásra vonatkozó szabályokat, novemberre pedig az összes járványügyi korlátozást felszámolná. A lazítási terveket Mark Rutte kormányfő jelentette be péntek esti sajtótájékoztatóján. Rutte kifejtette: nyár elején túl gyorsan enyhítették a korlátozásokat, ezért "nagyon fontos, hogy a lazítások óvatosan, lépésről lépesre történjenek".

Hugo de Jonge egészségügyi miniszter közölte, hogy a szigorú szabályok felszámolását először a felsőoktatásban kezdik meg, ahol augusztus végétől már nem kell betartani a másfél méteres távolságot, az arcmaszk viselése viszont továbbra is ajánlott marad, és a tancsoportok létszáma is legfeljebb 75 fő lehet. 

A kormány bejelentette ugyanakkor, hogy szeptember közepéig hatályban marad a többi járványügyi intézkedés: a vendéglátóipari helyiségeknek továbbra is be kell zárniuk éjfélkor, az éjszakai szórakozóhelyek pedig legalább szeptember 20-ig zárva maradnak. Emellett az egynapos rendezvényeken maximum 750, kizárólag oltási igazolvánnyal rendelkező fő vehet rész. A külföldi utakhoz szükséges ingyenes tesztelési időszakot egy hónappal, szeptember végéig meghosszabbította a holland vezetés. Az egészségügyi miniszter felhívta a figyelmet, hogy szeptember után már nem lesz lehetőség ingyen tesztelésre, ezért valamennyi állampolgárt az oltás felvételére buzdította.

A kormány legközelebb szeptember 17-én tanácskozik járványügyben és dönt a következő lépésekről.

A holland közegészségügyi intézet legfrissebb adatai szerint pénteken 2718 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, pár száz fővel kevesebbet, mint egy héttel ezelőtt.  A kórházi felvételek száma valamivel csökkent az elmúlt héten, jelenleg 450-en szorulnak egészségügyi ellátásra, közülük 196 beteget intenzív osztályon ápolnak. Az intézet szerint ez három hét óta a legalacsonyabb arány.

Hollandiában eddig a lakosság 71 százalékát oltották be.

Szlovéniában a 12-18 év közöttiek oltakozására buzdítanak

Több nagyobb szlovén városban is a 12-18 év közötti diákok oltakozására buzdítanak a hatóságok, hogy még az iskolakezdés előtt növeljék ebben a korcsoportban az átoltottság arányát - írta a helyi sajtó pénteken. Miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) májusban a 12-15 éves kiskorúak számára is ajánlotta a Pfizer-BioNTech-féle vakcinát - amelynek beadására addig csak 16 éves kortól volt lehetőség -, Szlovéniában is megkezdték ennek a korosztálynak az oltását.

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 950 331-en kaptak védőoltást, közülük 845 534-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 45, illetve 40 százaléka. Ugyanakkor a 12-18 év közötti korosztályban ez az arány 14, illetve 8,5 százalék. A hatóságok azt szeretnék elérni, hogy még az iskolakezdés előtt minél több diák kapja meg az oltást, hogy a hagyományos tanévkezdés ne kerülhessen veszélybe.

A szlovén kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottsága azt is javasolta a kabinetnek, hogy a felsőoktatási intézményekhez hasonlóan az általános és középiskolákban is kössék védettségi igazoláshoz a jelenléti oktatást szeptembertől. Azoknak, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, kétnaponta kellene teszteltetniük magukat.

Péntekre 199 új fertőzöttet szűrtek ki az országban. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt egy napon nem halt meg senki. A koronavírusos betegek közül 42-en vannak kórházban, hatan közülük intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 308 új esetet azonosítottak, a háromszorosát az egy héttel korábbinak, így a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 366 ezret. A Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon két beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8280-ra emelkedett. Kórházban 199 beteget ápolnak, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 674 878-an kaptak védőoltást - a jogosultak 41,3, a felnőtt lakosság 49,6 százaléka -, közülük 1 540 880-an már a második adagot is.

A horvát válságstáb pénteken további két héttel meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő korlátozásokat. Az országban továbbra is kötelező a maszk viselése zárt térben, a vendéglátóhelyek pedig csak 24 óráig tarthatnak nyitva. A rendezvények látogatását és a beutazást is védettségi igazoláshoz kötötték.

Lengyelország 1,2 millió adag AstraZeneca vakcinát ad el Ukrajnának

Lengyelország 1,2 millió adag koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinát ad el Ukrajnának a fel nem használt készleteiből. Az első, augusztusi szállítmányban 650 ezer adagot továbbítanak - közölte pénteken az egészségügyi miniszterhelyettes. A raktárban tárolt vakcinák eladásáról a tárca folyamatosan fog dönteni a készletek nagyságától függően, ügyelve arra, hogy az oltóanyag érvényessége ne járjon le - mondta el Waldemar Kraska az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak.

"Ukrajnában még mindig nincs elegendő oltóanyag, több az igénylő, mint a vakcina" - jegyezte meg a miniszterhelyettes, utalva egyúttal a lengyelek csökkenő oltakozási hajlandóságára.

A miniszterelnöki hivatal vezetője, Michal Dworczyk már július közepén bejelentette: a lengyelországi oltási kampány dinamikájától függően Varsó több tízmillió adag vakcinát adna el külföldre, a többi között Ukrajnának és Georgiának, illetve egyes nyugat-balkáni országoknak. Az Európai Unió által közvetített szerződések keretében Lengyelország a jövő év márciusáig mintegy 100 millió adag vakcinát szerez be. Varsó arról is megállapodott az Európai Bizottsággal, hogy a beszerzésekből legalább négymillió adagot harmadik országoknak továbbít. Az egészségügyi tárca adatai szerint a lengyelországi vakcinakészlet jelenleg 8,6 millió adagból áll.

Péntekig több mint 18 millió lengyel részesült a teljes oltásban. Míg júniusban a beadott oltások száma egyes napokon megközelítette a félmilliót, július elejétől ezek az adatok folyamatosan csökkentek, jelenleg 60 ezer körül mozog az érdeklődők napi száma.

A járványadatok egyelőre alacsony szinten stagnálnak, pénteken 196 új fertőzést jegyeztek a nem egészen 38 milliós országban. Kraska a rádióinterjúban elmondta: a kimutatott esetek számában ennek ellenére heti átlagban 20-22 százalékos növekedés tapasztalható. A következő hét héten belül még nem várható a járványhelyzet ugrásszerű romlása, "határozottan több" fertőzésre majd a nyaralások végeztével, néhány hét múlva lehet számítani - ismertette a tárca elemzéseit Kraska.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter korábban jelezte: amint a fertőzések napi növekménye meghaladja az ezret, a legalacsonyabb beoltottsági arányt produkáló vajdaságokban visszaállíthatják a tavaszihoz hasonló korlátozásokat, amelyek viszont nem terjednek ki majd a beoltottakra.

Legolvasottabb cikkeink