• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2022.02.16 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Franciaországban folytatódik a korlátozások feloldása, a New York-i önkormányzat több mint 1400 beoltatlan dolgozót bocsátott el.

Szlovákiában már negatív teszttel is igénybe vehetők a szállodai szolgáltatások

Szlovákiában a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) intézkedése szerint szerdától már nemcsak az oltottak és a betegségen átesettek, hanem a negatív vírusteszttel rendelkezők is igénybe vehetik a szállodai szolgáltatásokat, február végétől pedig megkezdődik a koronavírus terjedése miatt hozott korlátozások szélesebb körű feloldása. A szállodai szolgáltatások igénybevételére vonatkozó korlátozások feloldása egyaránt vonatkozik a negatív PCR-, illetve az antigén tesztet felmutatni tudókra.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Eduard Heger miniszterelnök a pozsonyi kormány szerdai ülése előtt arról tájékoztatott, hogy február 28-tól megkezdik a koronavírus terjedése miatti korlátozó intézkedések két szakaszban történő feloldását.

Az első szakaszban, február végétől, megszüntetik az üzletek és a szolgáltatóhelyek úgynevezett "belépési rendszerét", vagyis azt a megkülönböztetést, hogy egyes helyekre kik léphetnek be. A jelenleg hatályos rendszerek egyike az úgynevezett OP, amelybe az oltottak vagy a betegségen átesettek tartoznak, a másik pedig az OTP, amely rajtuk kívül a negatív teszttel rendelkezők számára is lehetővé teszi a belépést.

A kormányfő bejelentése szerint ugyancsak február végétől éjfélig meghosszabbítják a vendéglátóhelyek lehetséges nyitvatartási idejét, és megemelik az alacsony és a közepes veszélyességi kategóriába sorolt rendezvényeken történő részvételi létszám felső határát.

A korlátozások feloldásának második szakasza március 28-tól lép érvénybe. Ebben a szakaszban megszűnnek a rendezvények résztvevői létszámára, illetve a nyitvatartásra vonatkozó korlátozások, és módosulnak a maszk viselésére vonatkozó előírások is. Ez utóbbi részleteiről egyelőre nem adtak tájékoztatást.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint január közepétől többé-kevésbé folyamatosan emelkedik a PCR-teszttel újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések napi száma, ugyanakkor a haláleseteké csökken. Az utóbbi héten az újonnan kimutatott fertőzések száma napi átlagban az elvégzett tesztek 60 százaléka volt, vagyis 20 ezer körül mozgott naponta.

Az 5 és fél millió lakosú Szlovákiában az NCZI adatai szerint keddig a legalább egy oltást már felvett személyek száma 2 millió 782 ezer volt, közülük 2 millió 518 ezren számítanak teljesen oltottnak.

 

Román egészségügyi miniszter: a beltéri maszkviselés továbbra is kötelező

Továbbra is kötelező a maszkviselés Romániában a nyilvános zárt terekben, a közszállításban és a vásárcsarnokokban - hangsúlyozta Alexandru Rafila egyészségügyi miniszter szerdán, miután az alkotmánybíróság előző nap eljárási mulasztás miatt érvénytelenítette a kültéri maszkviseléssel kapcsolatos, 2020 novembere óta érvényben lévő sürgősségi kormányrendeletet.

A tárcavezető rámutatott: a törvényes előírásoktól függetlenül is, a maszk nem megszorítás, hanem közegészségügyi védőeszköz, amely a fertőzés közösségi terjedését akadályozza, s amellyel az emberek a saját egészségüket és környezetükét védik. Rafila úgy vélekedett, hogy a roppant ragályos omikron vírusvariáns által előidézett mostani, ötödik járványhullám idején a védőmaszk "talán még az oltásnál is fontosabb" eszköze a fertőzés megelőzésének.

A szerdai kormányülésen Nicolae Ciuca miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a kültéri maszkviselés mindaddig kötelező marad, amíg a hivatalos közlönyben meg nem jelenik az alkotmánybíróság indoklással ellátott határozata. A kormányfő ugyanakkor felhívást intézett a lakossághoz a fertőzés elleni védekezés folytatása, a maszk további használata érdekében.

A hatóságok azért kerültek bajba a hatályos járványügyi korlátozások betartatásával, mert a román médiumok többsége úgy tálalta az alkotmánybírósági döntést, hogy "alkotmányellenes a védőmaszk", azt sugallva, hogy egyenesen törvénysértő a további viselése. Romániában amúgy is nagyon magas a vírustagadók aránya, az emberek többsége pedig meglehetősen bizalmatlan a hatóságokkal szemben. Az egyik tavalyi közvélemény-kutatás szerint a románok 40 százaléka nem hisz a koronavírus létezésében, a járványról szóló híreket propagandának tartja. Egy idei felmérés szerint a románok kétharmada egyetért azzal az állítással, miszerint a koronavírus-járványt a "globális elit" idézte elő, hogy ellenőrzése alá kényszerítse a világ lakosságát.

Korábban maga az egészségügyi miniszter sietett jelezni, hogy a napi fertőzések számának csökkenése közepette a kormány lazításokat fontolgat, most azonban arra figyelmeztetett, hogy korai még lazítani, amíg a Covid-kórházakban nem csökken az intenzív terápián ápolt súlyos betegek, illetve a betegségben elhunyt áldozatok száma.

Romániában két hete tetőzött a járványgörbe, azóta az új esetek száma jelentősen visszaesett, a halálos áldozatoké azonban továbbra is növekszik.

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában 17 447 új fertőzést diagnosztizáltak, s ez 30 százalékkal marad el az utóbbi két hét átlagától. A szerdai jelentésben szereplő 171 haláleset viszont 42 százalékkal magasabb a kéthetes mozgóátlagnál. A kórházakban 10 050 koronavírusos beteget ápolnak, 11 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban. A súlyos esetek száma azonban néhány százalékponttal nőtt az utóbbi héten, jelenleg 1156-an részesülnek intenzív terápiában.

Moszkva márciusra reméli az EU válaszát az oltási igazolások összehangolásáról

Márciusra remél választ az Európai Uniótól az orosz digitalizációügyi minisztérium arra a kérésére, hogy csatlakozhasson a Covid-19 elleni oltási igazolások uniós ellenőrzési mechanizmusához - közölte Bella Cserkeszova, a tárca helyettes vezetője szerdán az Interfax hírügynökséggel. Az orosz szakminisztérium sajtószolgálata korábban azt közölte, hogy januárban küldte el a kérelmet a koronavírus elleni oltási bizonyítványok uniós ellenőrzési mechanizmusához. A tájékoztatás szerint a folyamodvány az európai követelményeknek megfelelően készült el.

Az orosz digitalizációügyi minisztérium szerint megvalósítható az orosz és az európai platform összehangolása a beoltottsági tanúsítványok kölcsönös beolvashatósága érdekében. Az uniós infrastruktúrához történő sikeres csatlakozás esetén a tárca azt tervezi, hogy az orosz igazolás mellett - igény szerint - ki fog állítani egyet az európai szabványok szerint is. Az orosz QR-kód jelenleg az állami szolgáltatások weboldalára - gosuslugi.ru - mutató link, míg az európai zöld igazolvány magáról a beoltott személyről tartalmaz információkat.

Az orosz operatív törzs szerdai jelentése szerint az igazolt fertőzöttek száma 179 284-gyel nőtt. Ez 12 653-mal haladta meg a kedden közölt adatot. A járvány kezdete óta összesen 14 659 880 koronavírus-fertőzést regisztráltak. Kórházba 19 573 embert szállítottak, 10,3 százalékkal kevesebbet, mint egy nappal korábban. A kórházi felvételek száma Oroszország 54 régiójában csökkent, 30-ban pedig emelkedett. A koronavírus okozta Covid-19 betegség következtében 748-an vesztették életüket, szemben a kedden jelentett 704-gyel. A halálos áldozatok száma - a járvány kezdete óta - elérte a 342 383-at.

Szlovén szakértők a Covid-igazolványok eltörlését javasolják egyes területeken

A szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakcsoportja a Covid-igazolványok használatának és a negatív tesztek követelményének eltörlését javasolja a bankokban, a postákon, a közigazgatási intézményekben és az üzletekben - közölte kedden Mateja Logar járványügyi szakember, a szakcsoport vezetője. A kabinetnek a héten még döntést kell hoznia az ügyben.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter a szakmai megbeszélést követő sajtótájékoztatón elmondta: együtt a korlátozások fokozatos feloldása mellett döntöttek. Kiemelte: Szlovéniában a magánrendezvények is védettségi igazoláshoz kötöttek, a jelenlegi javaslat szerint húsz főig engedélyeznék az összejöveteleket védettségi igazolás nélkül. Változások várhatók továbbá a kötelező tesztelés terén a tömegközlekedésben, a síközpontokban és vendéglátóhelyeken - mondta a tárcavezető, de részleteket nem közölt.

A szakértők ugyanakkor kitartanak a jelenlegi létszámkorlátozások mellett, egyebek között az üzletekben, valamint a kulturális- és sportrendezvényeken. Továbbá kötelező maradna a távolságtartás, a fertőtlenítés és a maszk viselése is zárt térben. Mindemellett indítványozzák a karanténkötelezettség teljes eltörlését a kontaktszemélyek esetében, azzal, hogy akik fertőzöttel érintkeztek, hét napon át teszteljék magukat.

Keddre 7122 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és 22 beteg halt meg a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Kórházban 943 beteget ápolnak, közülük 131-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 262 897-en kaptak védőoltást, közülük 1 216 064-en mindkét adagot felvették.

Franciaországban folytatódik a korlátozások feloldása

Franciaországban szerdán folytatódik a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt elrendelt korlátozások feloldása - erősítette meg a kormányszóvivő. Gabriel Attal a keddi kormányülést követően elmondta: az előzetesen meghirdetett menetrendnek megfelelően szerdától több mint két hónap után újra kinyithatnak az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók, ismét lehet álló közönséggel koncertet rendezni, illetve táncolni a koncerteken, állva fogyasztani a vendéglátóhelyeken, s ismét engedélyezett az étel- és italfogyasztás a közlekedési járműveken, a stadionokban, a színházakban, a mozikban.

Jean-Baptiste Lemoyne turisztikáért felelős miniszter üdvözölte az éjszakai szórakozóhelyek professzionalizmusát, amelyek úttörők voltak a védettségi igazolás ellenőrzésének bevezetésében.

A koncertek álló közönséggel történő megtartása azonban egyelőre még bizonytalan, miután sok a kiszámíthatatlan tényező - mondta az AFP hírügynökségnek Daniel Colling, a párizsi, nantes-i és toulouse-i Zénith csarnokok működtetője. "A tavaly elhalasztott sok esemény miatt 2022-ben 20 százalékkal több koncert lesz. De feltételezhetően kevesebb bevétellel, mert koncertekre még kevesebben járnak. 20-25 százalékos a visszaesés, és egyre gyakrabban előfordul, hogy az, aki megvette a jegyét, mégsem jön el, mert fél a vírustól" - tette hozzá.

Az oltottsági igazolás bemutatása azonban továbbra is kötelező az ötvennél több főt fogadó nyilvános rendezvényeken a 16 év felettieknek, kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények és a politikai rendezvények. A kormány reméli, hogy március végén, április elején ez a kötelezettség is feloldható lesz.

Kedd óta az oltottsági igazolásra egyébként új szabályok érvényesek: az emlékeztető, harmadik adagot legkésőbb négy hónappal fel kell venni a második adag után, kivéve, ha a dokumentum tulajdonosa időközben elkapta a fertőzést. A második és harmadik adag közötti maximális időtartam eddig hét hónap volt. Hivatalos adatok szerint mintegy 4 millióra tehető azok száma, akik a hét folyamán elveszthetik az oltási igazolásuk érvényességét, miután több mint négy hónapja vették fel a vakcina második adagját, és még nem jelentkeztek a harmadik adagért.

Az oltásra jogosultak 95 százaléka megkapta a vakcina első adagját, s 70 százaléka mindhárom adagot felvette.

Az elmúlt tíz napban a naponta feltárt új esetek száma a felére csökkent, az elmúlt 24 órában 142 ezer új fertőzöttet regisztráltak, a kórházakban naponta felvett fertőzöttek száma pedig 25 százalékkal kevesebb, mint tíz nappal ezelőtt, de még mindig majdnem olyan sokan vannak kórházban, mint az első hullám tetőzésekor: 31 ezer fertőzöttet ápolnak kórházban, az intenzív osztályokon viszont feleannyi, 3300 súlyos beteg fekszik, mint a korábbi hullámok tetőzésekor.

A New York-i városi önkormányzat több mint 1400 beoltatlan dolgozót bocsátott el

Eric Adams New York-i polgármester 1430 önkormányzati dolgozót bocsátott el, mert visszautasították a koronavírus elleni védőoltás felvételét - jelentette a városi önkormányzat hétfői közleményére hivatkozva a National Review amerikai hírportál kedden.

Az amerikai konzervatív kéthetilap online portáljának tudósítása szerint a kirúgott dolgozók a pénteki határidőig nem vették fel a metropolisz önkormányzati dolgozói számára kötelező védőoltást. A menesztett munkatársak között volt a New York-i Városi Rendőrkapitányság 36 alkalmazottja, a városi tűzoltóparancsnokság 25 dolgozója, és a városi oktatási hivatal 914 munkatársa - hivatkozott a New York Post cikkére a National Review írása. Az elbocsátások ezenkívül a városi lakhatási hivatal 101 dolgozóját és az egészségügyi hatóság 40 alkalmazottját érintették.

A legtöbb munkatársat már korábban fizetés nélküli szabadságra küldték, és csak azután kapták meg végleges felmondásukat, hogy nem vették fel a koronavírus elleni első védőoltásukat, míg két, frissen felvett alkalmazottat azért rúgtak ki, mert nem szerezték be az első két védőoltást, mivel ők szigorúbb előírások szerint dolgoztak.

Harry Nespoli, az egyenruhás egészségügyi dolgozók szakszervezetének (USA) elnöke és a városi munkaügyi tanács (MLC) vezetője élesen bírálta az intézkedést. "A dolgozókat nem lenne szabad kirúgni. Nagyon sokan vannak, akik nem hisznek a védőoltásban, és nem akarják a szervezetükbe fecskendeztetni" - idézte Nespolit a New York Post.

Az elbocsátások a városi önkormányzati alkalmazottak kevesebb mint egy százalékát érintik, de valószínűleg az önkormányzati alkalmazottak körében végrehajtott legnagyobb méretű tömeges elbocsátást jelentik az Egyesült Államokban az oltási kötelezettséggel kapcsolatban - emelte ki a The New York Times cikke.

A menesztett munkavállalók végső létszáma jóval alacsonyabb lett a korábban vártnál: illetékes tisztségviselők a múlt héten még arról tájékoztattak, hogy akár 4000 dolgozót is elbocsáthatnak az oltási kötelezettség elmulasztása miatt. Közel 1000 alkalmazott nyújtott be oltási igazolást közvetlenül a határidő lejárta előtt, és tért vissza fizetés nélküli kényszerszabadságáról. Az elbocsátások indoklásaként kiadott közleményében

Eric Adams polgármester inkább a dolgozók azon többségére összpontosított, akik teljesítették oltási kötelezettségüket. "A városi önkormányzat munkatársai a koronavírus-járvány idején is a frontvonalban dolgoztak, és miután felvették a védőoltást, újra csak bizonyították, hogy hajlandók meghozni a helyes döntést, hogy megvédjék önmagukat és minden más New York-i lakost is" - emelte ki a városvezető a közleményében. "Célunk mindig is az átoltottság, és nem az elbocsátások növelése volt. A városi önkormányzat munkatársai ismét helyt álltak és teljesítették az irántuk támasztott elvárásokat. A város új alkalmazottai közül, akik két héttel ezelőtt megkapták az utolsó figyelmeztetésüket, csupán kettő fő nem áll már az önkormányzat alkalmazásában" - tette hozzá Adams.

Ugyanakkor a pénteki felmondásokkal várhatóan nem ért véget a védőoltási kötelezettséggel kapcsolatos elbocsátási hullám. A városi önkormányzat most dolgozza fel azt a 13 044 kérvényt, amelyben orvosi szakvéleményre vagy vallási előírásra hivatkozva kértek felmentést az oltási kötelezettség alól. A városi önkormányzat eddig 7030 ilyen kérvény esetében hozott döntést, amelyből csak 2118 kérelmet hagytak jóvá. A 4919 elutasított kérvény benyújtója még fellebbezhet.

Alkotmányellenesnek bizonyult Romániában a védőmaszk kültéri viselésének kötelezővé tétele

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette a román alkotmánybíróság kedden azt a 2020 novemberében elfogadott sürgősségi kormányrendeletet, amely jogalapot teremtett a hatóságoknak a kültéri maszkviselés kötelezővé tételére.

A bukaresti kormány 2020 november 5-én több jogszabályt is elfogadott a koronavírus-járvány akkori, második hullámának megfékezése érdekében: egyebek mellett éjszakai kijárási tilalmat rendelt el, korlátozta az üzletek nyitvatartását, a lépcsőzetes munkakezdés és a távmunka bevezetéséről döntött. Ahhoz azonban, hogy a védőmaszk viselését - a zárt tereken kívül - a szabadban is kötelezővé tehessék, a veszélyhelyzetről szóló törvény azonnali módosítására volt szükség, ezért annak előírásait sürgősségi kormányrendelettel egészítették ki.

A Mediafax hírügynökség szerint a jogszabály ellen egy megbírságolt egyetemi hallgató emelt alkotmányossági óvást. Egyhangúlag elfogadott határozatában az alkotmánybíróság nem valamely alapjog megsértésére, hanem egy procedurális mulasztásra hivatkozott: a kormány ugyanis elmulasztotta megküldeni a sürgősségi rendelet tervezetét a törvényhozási tanácsnak, márpedig az alkotmány szerint minden jogszabálytervezetet elfogadása előtt a törvényszövegek jogharmóniáját vizsgáló testületnek is véleményeznie kell. Az alkotmánybíróság megfellebbezhetetlen döntése eltörli a kültéri maszkviselési kötelezettséget, és érvényteleníti az előírás megszegéséért 2020 novembere óta kirótt bírságokat, de csak később lép hatályba, amikor az indoklással együtt megjelenik a hivatalos közlönyben.

Romániában a járványhelyzet függvényében többször kötelezővé tették a kültéri maszkviselést: a január elején hozott legutóbbi intézkedés most is érvényben van.  Az alkotmánybírósági döntés hatályba lépéséig a kormánynak elvileg arra is lenne ideje, hogy - korábbi mulasztását kijavítva - szabályos döntést hozzon a kültéri maszkviselésről, de a járvány ezt már nem indokolja. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter már korábban jelezte, hogy az újonnan fertőzöttek napi számának csökkenése közepette a kormány lazítások fontolgat: ezek sorában az első lépés lesz a kültéri maszkviselési kötelezettség eltörlése, az utolsó pedig az, hogy zárt térben sem lesz kötelező (csak ajánlott) az orvosi maszk viselése.

Romániában a két héttel korábbi - 40 ezer esetet meghaladó - tetőzés óta már többnyire csökkennek a napi fertőzöttszámok: kedden 21 885 újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttet jelentettek, ami 13 százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától. A halálos áldozatoknál azonban még növekvő a tendencia: a keddi 195 új haláleset 72 százalékkal meghaladja a kéthetes mozgóátlagot.

Németország túljutott az ötödik hullám csúcsán

Németország túljutott a koronavírus-járvány ötödik hullámának csúcsán, így el lehet kezdeni a járványlassító korlátozások lazítását - mondta kedden a szövetségi egészségügyi miniszter. Karl Lauterbach a Bild című lap hírportálján ismertetett nyilatkozatában kiemelte: éppen egy hónapja jósolta meg, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) omikron nevű változatának szétterjedése miatt elindult ötödik járványhullám február közepéig emelkedik, majd leszálló ágba kerül. Ez így is történt, "az omikronhullám túl van a csúcson", és ez lehetőséget ad "mértékletes lazításokra" - mondta a legelismertebb járványtani szakértők közé tartozó miniszter.

A szociáldemokrata (SPD) politikus - a kölni egyetem egészség-gazdaságtani és epidemiológiai intézetének (IGKE) politikai munkája miatt fizetés nélküli szabadságon lévő igazgatója - elmondta, hogy teljes mértékben támogatja a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek szerdai tanácskozására készített előterjesztést, amely szerint a csillagászati tavasz kezdetéig, március 20-ig fokozatosan visszavonnak számos járványlassító szabályt. A legsúlyosabb korlátozásokat le lehet bontani, "de nem többet, nehogy újabb emelkedést kockáztassunk" - mondta Karl Lauterbach.

A terv szerint első lépésként tízről húszra emelnék a létszámhatárt a SARS-CoV-2 okozta betegség (Covid-19) ellen oltottak és a fertőzésen igazoltan átesettek részvételével tartott családi eseményeken és egyéb magánrendezvényeken. Eltörölnék azt a szabályt is, hogy az oltatlanok kizárólag az alapellátást biztosító üzletekbe léphetnek be. Második lépésként, március 4-től az oltatlanok - friss negatív gyorsteszt lelettel - ismét járhatnának vendéglőbe, és igénybe vehetnének számos szolgáltatást, például megszállhatnának hotelben. Lazítanák a tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozásokat is. Harmadik lépésként, március 20-tól egy sor további szabályt is törölnének, például azt, hogy kötelező biztosítani az otthoni munkavégzés lehetőségét minden dolgozónak, akik személyes jelenléte nem elengedhetetlen a munkahelyen.

Az alapvető fertőzésvédelmi óvintézkedések - közösségi maszkviselés, társas távolságtartás - a tavasz kezdetével is érvényben maradnának.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 159 217 ember szervezetében mutatták ki a vírust Németországban. Ez nagyjából hat százalékos csökkenés az egy héttel korábbi 169 571-hez képest. A legfontosabb járványügyi mutatószámok közé tartozó hétnapi fertőzésgyakoriság - az utóbbi hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma 1441-ről 1437-re csökkent.

Az új esetekkel együtt 12 580 343 fertőződést regisztráltak a járvány 2020-as kezdete óta. A halálos áldozatok száma egy nap alatt 243-mal emelkedett, 120 220-ra.