• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus a világban: 2,345 millió fertőzött, 161 ezer halott

Hírek 2020.04.19 Forrás: MTI
Koronavírus a világban: 2,345 millió fertőzött, 161 ezer halott

A legtöbb fertőzött és halálos áldozat az USA-ban van, a 2. legérintettebb ország Spanyolország, a 3. Olaszország.

Német kancelláriaminiszter: nem lehet a nyájimmunitásra építeni a vírus elleni védekezést

Nem lehet a nyájimmunitás kialakulására építeni az új típusú koronavírus elleni védekezést, a megoldást csak a védőoltás hozhatja el - hangsúlyozta a német kancelláriaminiszter egy vasárnap ismertetett nyilatkozatában. Helge Braun elmondta, hogy egy járvány akkor ér véget, amikor az adott közösség tagjainak 60-70 százaléka átesik a fertőzésen, és így védettséget szerez a vírussal szemben, ami megvédi a fennmaradó 30-40 százalékot is. Ezt nevezik a tudósok "kissé sziruposan" nyájimmunitásnak.

Ennek elérésére nem lehet alapozni az új koronavírus elleni stratégiát. "Ha a német lakosságnak csak a felét akarnánk védetté tenni 18 hónap alatt, naponta 73 ezer embernek kellene megfertőződnie" - fejtette ki a miniszter, aláhúzva, hogy "ekkora számokkal nem birkózna meg az egészségügyi rendszer", és a fertőzési láncolatok felkutatásával foglalkozó egészségügyi hatóságok sem bírnák a tempót, így végül ellenőrizhetetlenné válna a járvány. Ezért a fertőzések megakadályozására kell törekedni, és be kell várni a vírus elleni védettséget biztosító oltás kifejlesztését. Ez a német kormány stratégiája - mondta a miniszter.

A járványlassító intézkedések hétfőn kezdődő fokozatos feloldásáról elmondta, hogy a vírus reprodukciós rátájának (R0) alakulása alapján lehet majd megítélni, hogy jó úton jár-e Németország. A korlátozások további lazításához stabilizálódnia kell a napi új igazolt fertőzések számának, ami 1,0-ás R0 értéknek felel meg. Ez azt jelenti, hogy minden fertőzött legfeljebb egy további embernek adja át a vírust. A fertőzések száma már akkor vészes emelkedésnek indulna, ha tíz fertőzött közül csak egyetlen egy adná tovább a kórokozót két embernek - vagyis az R0 1,1-re emelkedne -, "ami jól mutatja, mennyire fegyelmezetten kell eljárnunk a lazítás szakaszában" - mondta a kancellár, Angela Merkel legfőbb bizalmasaiként számon tartott 47 éves kereszténydemokrata (CDU) politikus, aki végzettségét tekintve orvos, és 2001-től 2009-ig a giesseni egyetemi klinika aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetének tudományos munkatársaként dolgozott.

Helge Braun kiemelte, hogy Németországnak "nagyon komolyan kell vennie" a Dél-Koreában alkalmazott stratégiát, amelynek célja a vírus lehető legteljesebb visszaszorítása a terjedését gátló intézkedésekkel, majd a visszatérés a mindennapi élet rendjéhez. Németország azonban fekvése és gazdasági szerkezete révén "nem tud, és nem is akar" annyira bezárkózni, mint Dél-Korea. "Akármennyire is szorítjuk vissza a vírust, külföldről mindig újra bejön majd", ezért továbbra is be kell tartani a tisztasági előírásokat és a társas távolságtartás szabályát, hogy alacsony maradjon a napi új fertőzések száma.

Minél kevesebb az új fertőzés, annál sikeresebb a fertőzési láncolatok feltárása és megszakítása. Ehhez a munkához tovább növelik az egészségügyi hatóságok személyzetét - mondta a miniszter, utalva a szövetségi kormány és a tartományi kormányok szerdai megállapodására, miszerint a járási egészségügyi hatóságoknál 20 ezer lakosonként fel kell állítani egy öt szakemberből álló munkacsoportot, amely csak a fertőzési láncok feltárásával, azaz kapcsolatkutatással és a tesztelés megszervezésével foglalkozik, szükség esetén pedig a hadsereg (Bundeswehr) támogatásával.

Az úgynevezett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazások (contact tracking app) alapjának szánt páneurópai rendszer (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing - PEPP-PT) fejlesztéséről Helge Braun elmondta, hogy módosítani kell az okostelefonokat működtető operációs rendszereken, amihez "a nagy digitális vállalatok" közreműködése szükséges. "Sajnos ez néhány napnál hosszabb ideig tart" - emelte ki Helge Braun, jelezve, hogy a tervezettnél jóval később jelenhetnek meg a PEPP-PT-alapú alkalmazások.

A rendszert fejlesztő kutatócsoport egyik vezetője, Chris Boos egy április 10-én tett nyilatkozatában még azt mondta, hogy április 15. és április 19. között jelenhetnek meg az első ilyen alkalmazások. Mint mondta, a fejlesztés három fő célt szolgál. Az első a fertőzésterjedési veszély megállapítására szolgáló adatok pontos mérése, a második a magánszféra sérthetetlenségének biztosítása, a harmadik az interoperabilitás, az alkalmazások országok közötti együttműködése, ami elősegítheti a járvány miatt bevezetett határigazgatási szigorítások visszavonását.

Németországban a Robert Koch járványügyi intézet (RKI) adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) vasárnapig 139 897 ember szervezetében mutatták ki, ami 2458 esettel több az egy nappal korábbinál. A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 2700-zal 88 000-re emelkedett. A vírus okozta betegségben (Covid-19) 4294 igazolt fertőzött halt meg, ez 184 esettel több az egy nappal korábbinál.

Spanyolországban hetek óta először 500 alá csökkent a napi halálozás

Spanyolországban 410-en veszítették életüket egy nap alatt az új típusú koronavírus-fertőzés miatt, ezzel hetek óta először 500 alá csökkent a napi halálozás - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnapi tájékoztatásából. A SARS-CoV-2 565 halálos áldozatot követelt szombaton és 585-öt pénteken. A halálozási ráta 10,4 százalékos - olvasható a tartományokból érkezett adatok napi összesítésében.

Az elmúlt egy napon 4218 újabb fertőzést szűrtek ki a vizsgálatok, szombaton 4499, pénteken 5252 új esetet igazoltak. A dél-európai országban a koronavírust eddig 195 944 embernél mutatták ki. A növekedési ráta 2,2 százalékos - közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója online sajtótájékoztatóján. A járványügyi vezető szerint az adatok reménykeltőek, a vírus átadása "lényegesen" csökkent.

A minisztérium jelentése már megkülönbözteti a vizsgálat típusait is, eszerint a fertőzöttek túlnyomó többségét PCR-tesztekkel azonosították, amelyek a vírust mutatják ki váladékmintából. 7365 pozitív esetet úgynevezett szerológiai vizsgálat igazolt a fertőzés hatására keletkező ellenanyagok kimutatásával a vérből, közülük 2526 páciens tünetmentes volt. A fertőzöttek közül 2695-en gyógyultak meg vasárnapra, számuk szombaton 3166, pénteken 3502 volt. Egészségesnek 77 357 pácienst nyilvánítottak a koronavírusos esetek közül.

Spanyolországban március 15. óta van érvényben a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot, amelyet a jövő heti ülésén várhatóan meghosszabbít a parlament május 9-ig. Pedro Sánchez miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy kezdeményezi a rendkívüli intézkedések fenntartását. A társadalmi érintkezés minimalizálásával sikerült jelentősen lassítani a járvány terjedését és "életek tízezreit" megmenteni, de "ezek az eredmények még nem elegendőek, és főleg törékenyek, nem tehetjük kockára őket elhamarkodott döntésekkel" - mondta.

A kormány egyetlen enyhítést javasol a korábbiakhoz képest, hogy a gyerekek egy meghatározott időkeretben kimehessenek az utcára április 27-től. Az intézkedés részleteinek kidolgozása még hátra van. A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy az egészségügyi minisztérium vasárnap rendeletet fogad el a szájmaszkok fogyasztói árának meghatározásáról és ellenőrzéséről, hogy azok megfizethetők legyenek a lakosságnak.

Csehországban lassult a koronavírusos fertőzések számának napi növekedése

Csehországban a hét végén is lassabb volt az új koronavírussal fertőzöttek számának napi növekedése, mint a korábbi időszakban. Vasárnap reggel 6657 új koronavírussal fertőzöttet tartottak nyilván, ami 105-el több, mint szombaton. Az utóbbi napok növekménye száz körül alakult, és így jóval alatta marad a korábbi hetek kétszázat is meghaladó napi átlagának - derül ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján nyilvánosságra hozott legfrissebb kimutatásból.

A Covid-19 betegségben elhunytak száma vasárnap reggelre 181-re emelkedett, az utóbbi két napban 11-en haltak meg. A cseh kórházakban jelenleg 390 embert kezelnek Covid-19 megbetegedéssel. A gyógyultak száma 1235-re nőtt. Vasárnap reggelig mintegy 170 ezer tesztet végeztek.

Csehországban az első fertőzést március elsején mutatták ki, a hónap végén 3300 körül alakult a fertőzöttek száma. A járvány megfékezését szolgáló közéletet és a gazdasági tevékenységet korlátozó intézkedések március közepétől vannak érvényben, és a kormány forgatókönyve szerint június első feléig fokozatosan öt szakaszban lesznek feloldva. Már egy hónapja kötelező az arcmaszkok viselete a köztereken. A rendelet megsértéséért akár tízezer koronás büntetés is kiszabható. Jan Hamácek belügyminiszter szerint azonban a hatóságok a büntetésekkel alig élnek, szinte mindig elegendő volt a figyelmeztetés.

A járvány következtében jelentősen megugrott az internetes üzletek forgalma Csehországban. Az E15 gazdasági napilap hírportálján vasárnap megjelent kimutatás szerint az internetes üzletek forgalma az utóbbi két hétben 44 százalékkal volt magasabb, mint egy éve. A legnagyobb mértékben, 215 százalékkal az élelmiszervásárlások emelkedtek. Kétszámjegyű a forgalom növekedése a gyógyszereknél, a különféle egészségügyi kellékeknél, a számítógépeknél, a webkameráknál, de a szeszes italoknál is. Ez utóbbiak eladása éves összehasonlításban most mintegy 35 százalékkal magasabb - mutatott rá a hírportál.

Szerbia enyhít az elővigyázatossági intézkedéseken, a többi nyugat-balkáni ország egyelőre kitart a szigorú előírások mellett

Szerbia már keddtől fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány megelőzését célzó szigorú intézkedéseken, a nyugat-balkáni országok többsége azonban április végénél, május elején előbb nem szándékozik visszavonni a korlátozásokat.

Szerbiában szombatról vasárnapra 5690-ről 5994-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Aleksandar Vucic szerb elnök szombat este jelentette be, hogy keddtől enyhítenek a bevezetett intézkedéseken, rövidítik a kijárási tilalom óráit, a március közepe óta "szobafogságra" ítélt nyugdíjasok heti háromszor rövid sétát tehetnek a lakhelyük környékén, és fokozatosan kinyithatnak a műhelyek, edzőtermek, fodrász- és kozmetikai szalonok, május közepétől pedig a szállodák és a vendéglátóhelyek is. Amennyiben nem tapasztalható hirtelen növekedés a fertőzöttek számában, úgy május második felében megindulhat a nemzetközi közúti és légi forgalom is. Ebben a tanévben a gyerekek már nem térnek vissza az iskolapadokba. Arról egyelőre nem beszélt államfő, hogy mikor szüntethetnék meg a március 15-én kihirdetett szükségállapotot.

Koszovói gazdasági szakemberek szerint az új típusú koronavírus okozta járvány miatt a kis, balkáni ország gazdasága 6-8 százalékkal eshet vissza, és ez az előrejelzés tovább romolhat, amennyiben elhúzódnak a járvány miatt bevezetett intézkedések. Emellett az egyébként igen magas, több mint 35 százalékos munkanélküliségi arány is tovább növekedhet. Koszovóban egy nap alatt 480-ról 510-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 1117-ről 1170-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az ország legnagyobb városaiban szerdától kötelező lesz a maszk és a kesztyű használata a nyilvános helyeken. A korábban adományozott védőfelszerelések mellett Kína szombaton ötezer koronavírus-tesztet ajándékozott Szkopjénak.

A térség országai közül Montenegróban jelent meg a vírus a legkésőbb, és a lakosság számához mérten aránylag alacsony a fertőzöttek száma, a kormány azonban egyelőre nem szándékozik enyhíteni a fertőzések megelőzését célzó intézkedéseken. Montenegróban egy nap alatt 303-ról 307-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma.

Bosznia-Hercegovinában szombatról vasárnapra 1212-ről 1245-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az ország két része hasonló intézkedésekkel védekezik a járvány ellen, és hasonló dinamikával igyekszik majd visszaterelni az életet a rendes kerékvágásba. A főként bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció belügyminisztere arra számít, hogy április végén visszavonhatják a kijárási tilalomra vonatkozó előírásokat, a boszniai Szerb Köztársaság pedig május elseje utánra tervezi az intézkedések enyhítését.

Továbbra is gyors ütemben terjed a fertőzés Ukrajnában

Ukrajnában egy nap alatt az igazolt fertőzöttek száma 343 új esettel 5449-re, a betegségben elhunytak száma nyolccal 141-re nőtt. Az új fertőzöttek száma ugyanakkor 101-gyel kevesebb volt az előző napihoz képest - közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium. A betegségből eddig 347-en gyógyultak fel. A két legfertőzöttebb terület továbbra is a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megye 889, és a főváros, Kijev 801 regisztrált esettel. Kárpátalja megyéből eddig - a tárca adatai szerint - 182 Covid-19 beteget jelentettek.

Vitalij Klicsko főpolgármester vasárnap arról számolt be, hogy Kijevben egy nap alatt 31 új beteget regisztráltak, köztük 4 egészségügyi dolgozót, valamint egy újabb haláleset történt.  A határőrszolgálat közölte, hogy Kárpátalján újabb három határőrnél igazolták a koronavírus-fertőzöttséget, velük együtt már hétnél a megyében. Országosan jelenleg mintegy 150 határőr van karanténban vagy önkéntes elszigeteltségben amiatt, hogy kontaktusba kerültek utóbb igazolt fertőzöttekkel. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy mostanra már csaknem ezer egészségügyi dolgozó betegedett meg, számuk aznapra elérte a 978-at.

Az ukrán közegészségügyi központ statisztikája szerint Ukrajnában az 50 évnél idősebbek körében a Covid-19-ben elhunytak halálozási aránya 5,1 százalékos. A Facebookon közzétett beszámoló szerint az elhunytak 74 százaléka szenvedett szív- és érrendszeri vagy cukorbetegségben, daganatos, vese-, illetve tüdőbetegségekben, néhány embernek pedig egyszerre többféle betegsége is volt.

Közben az Állami Foglalkoztatási Központ lakossági ügyekkel foglalkozó osztályvezetője közölte az Interfax-Ukrajina hírügynökséggel, hogy a március 12-én bevezetett országos karantén idején már harmadával nőtt Ukrajnában a bejelentett munkanélküliek száma, elérve a 400 ezer főt.

Duda és Trump megegyezett a lengyel orvosok chicagói missziójáról

A lengyel orvosok chicagói missziójáról egyezett meg szombat esti telefonbeszélgetése során Andrzej Duda lengyel és Donald Trump amerikai elnök - közölte a lengyel államfői hivatal. A lengyel orvosok Chicagóban támogatni fogják a helyi egészségügyi dolgozókat, egyúttal együtt gyakorolják majd a koronavírus-fertőzöttek ápolását - mondta a lengyel elnöki hivatal honlapján közzétett videofelvételen Krzysztof Szczerski elnöki kabinetfőnök.

Közlése szerint az amerikai elnök kezdeményezésére folytatott beszélgetés témája a lengyel-amerikai együttműködés volt a járvány idején, továbbá a NATO szerepvállalása a járvány kezelésében, valamint a kétoldalú gazdasági együttműködés a járvány következményeinek legyőzésében. "Esély van arra, hogy a lengyel-amerikai kapcsolatok a jelenleg világszerte uralkodó drámai helyzetben még szorosabbra fűződnek" - jelentette ki Szczerski.

A járvány kezelését illetően a két elnök megegyezett az amerikai és a lengyel szakértők együttműködéséről, a koronavírus elleni oltás és a Covid-19-megbetegedés elleni gyógyszerek fejlesztését célzó közös kutatásokról is. Emellett az amerikai fél kész korszerű gyorsteszteket szállítani Lengyelországnak - közölte a kabinetfőnök.

A NATO szerepvállalását illetően a két elnök egyetértett abban, hogy növelni kell a szövetség katonai és orvosi részvételét a járvány kezelésében. A gazdasági együttműködésről beszélve, Duda és Trump arról tanácskoztak, hogy országaik miként segíthetik egymást a kereskedelem és a beruházások terén a gazdasági fejlődés gyors felélénkítésében a világjárvány után.

Szombat este Lengyelországban 230, az Egyesült Államokban 2,3 ezer volt az egymillió lakosra eső koronavírus-fertőzések száma. A lengyel egészségügyi tárca vasárnap délelőtti adatai szerint 9082-re nőtt az országban a kimutatott fertőzések száma, az elmúlt 24 órában 519 új megbetegedést regisztráltak, ami 170-nel több az előző napi növekményhez képest. Egy nap alatt 11 beteg halt meg, és 59-en gyógyultak fel a betegségből. Összesen 350 a halálesetek és 1040 a felgyógyultak száma. Több mint 124 ezer ember van házi karanténban.

Putyin: az orosz hatóságok a megelőzésre törekednek

A fertőzés terjedésének megelőzésére törekednek az orosz hatóságok a koronavírus-járvány elleni küzdelemben - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az ortodox húsvét alkalmából elmondott televíziós köszöntőjében. Eközben az újonnan fertőzöttek számának napi növekménye meghaladta a hatezret. "Figyelmesen elemezzük a többi ország tapasztalatait, aktívan együttműködünk határon túli barátainkkal és kollégáinkkal, értjük, hogy mi történik, látjuk a kockázatokat, tudjuk, hogy mit kell tennünk a helyzet bármilyen alakulása esetén, és azt tesszük, ami szükséges"- hangoztatta.

Igyekezett megnyugtatni hallgatóságát, hogy az ország vezetése magabiztosan ura a helyzetnek, és Oroszországnak megvannak a szükséges erőforrásai és tartalékai ahhoz, hogy megvédje az embereket, és támogassa a gazdaságot a koronavírus terjedése közepette. "Minden rendben lesz Isten segítségével!" - mondta a felvételen kandalló és ikon előtt, teával, hagyományos húsvéti édeségekkel megterített asztalnál ülő elnök, nyakkendő nélkül, kigombolt kardigánban.

Az ország ortodox templomaiban vasárnapra virradóra a gyülekezet távollétében tartották meg a liturgiát. A Kirill pátriárka vezetésével a moszkvai Megváltó Krisztus bazilikában bemutatott szertartást több országos televízió élőben közvetítette.

Oroszországban egy nap alatt 6060-nal 42 853-ra nőtt az igazolt fertőzések száma a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint. A halálozások száma 48-cal 361-re, a gyógyultaké pedig 234-gyel 3291-re nőtt.

Moszkvában 24 324, Moszkva megyében 4663, Szentpéterváron pedig 1760 fertőzés-esetet rögzítettek. A halottak száma ezekben a régiókban 176, 49 és 8, a gyógyultaké pedig 1763, 162 és 239. Az országban eddig több mint 1 millió 930 ezer szűrést végeztek el.

A járvány elleni küzdelem jegyében Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a hétvégén bejelentette, hogy május 1-ig meghosszabbítja és megszigorítja az utazási korlátozást a fővárosban. Közölte, hogy szerdától megszűnik a vonaljegyek használata a tömegközlekedési eszközökön, amelyeken ezentúl csakis bérletkártyával vagy szociális igazolvánnyal lehet majd utazni. Ezek számát az utazáshoz megkövetelt digitális kód lehívásakor meg kell majd adni minimum öt órával a használat előtt. A beléptető és jegykezelő rendszer azonosítani fogja, engedély hiányában pedig vissza fogja utasítani őket. A gépkocsival utazóknak is le kell adniuk a kód igénylésekor rendszámukat, ellenkező estben a térfigyelő kamerák és a közlekedési járőrök felvételei alapján meg fogják bírságolni őket. A főváros emellett külön digitális igazolványt bocsát ki a járvány következményeinek elhárításán dolgozó önkéntesek számára.

A katonák, a rendvédelmi szolgálatok tagjai és egyéb, állami igazolvánnyal rendelkező személyek nem kötelesek digitális kódot igényelni, de a szolgálati vagy magánautóik rendszámát be kell jegyeztetniük a polgármesteri hivatal honlapján. A főváros emellett az ingyenes gyógyszerellátást a koronavírus-fertőzöttek mellett azokra is kiterjesztette, akik vírusos légúti megbetegedés miatt koronavírus-gyanúsak. Szobjanyin szerint az eddigi korlátozásoknak köszönhetően sikerült Moszkvában megakadályozni a fertőzés robbanásszerű terjedését, amit az első szerény győzelemnek nevezett.

Könnyítések léptek életbe vasárnaptól Izraelben

Enyhítenek a szigorú zárlaton és a kijárási korlátozásokon vasárnaptól Izraelben - jelentette a helyi média. A miniszterek éjszakai ülésükön megszavazták a lakosságra vonatkozó szigorú szabályok lazítását és a gazdasági termelés tizenötről húsz százalékra emelését. Továbbra is korlátozzák az otthonok elhagyását: ha nem munkába járás céljából távozik valaki, akkor csak száz méterre lehet eltávolodni a lakhelytől, de az enyhítések keretében több kivételt engedélyeztek.

Akár ötszáz méteres távolságon belül is lehet sportolni, akár párban is, valamint nyílt területen szabad csoportosan imádkozni, de csak legfeljebb tizenkilenc fős csoportokban, egymástól két méterre, vagy egymás mellett legfeljebb két csoportban, a zsidó hagyománynak megfelelő minjánban (a csoportos imádkozáshoz szükséges, legalább tíz felnőtt férfiból álló csoport). Emellett továbbra is engedélyezik a tüntetéseket a fizikai távolságtartás szabályainak betartásával.

Vasárnaptól elkezdik ellenőrizni a nyilvános helyeken kötelező maszkviselés betartását, ennek elmulasztását első alkalommal csak figyelmeztetéssel, de a továbbiakban már kétszáz sékeles (mintegy tizennyolc ezer forintos) bírsággal büntetik a rendőrök. A hatvanöt évesnél idősebbeknek és a krónikus betegségekben szenvedőknek továbbra sem javasolják lakóhelyük elhagyását, de ezt nem büntetik.

Egy "lila jelet" vezetnek be az új, koronavírusnak megfelelő higiéniai szabályokat biztosító munkahelyek számára. Ezeken a helyeken az állandóan együtt dolgozók egymástól legalább két méter távolságra, maszkban tartózkodhatnak. Naponta ellenőrizni kell az alkalmazottak testhőmérsékletét, és rendszeresen fertőtleníteni kell a szabad felületeket. E szabályok betartásával megnyithatják az informatikai szektorban az irodákat a foglalkoztatottak harminc százaléka számára, de a kormány továbbra is az otthoni munkavégzést javasolja minden lehetséges helyen.

Kinyithatnak a nem zárt helyen, bevásárlóközpontokban lévő, elektronikai termékeket árusító boltok, a háztartási, optikai és egyéb olyan üzletek, ahol csekély a személyes érintkezés lehetősége. A textilboltok igen, de a felpróbálni való ruhákat árusító üzletek nem nyithatják meg kapuikat. Egyszerre csak két vevő tartózkodhat a boltokban, és távolságtartást biztosító eszközöket kell elhelyezni a kasszáknál. A bevásárlóközpontok, a piacok, valamint a fodrász-, a szépségszalonok és a sportközpontok továbbra is zárva maradnak. Legfeljebb három fős kis csoportokban megindulhat a különleges oktatást igénylők tanítása, de a bölcsődék, az óvodák és az iskolák még nem indulhatnak újra, csak a távoktatás kezdődött meg a pészahi szünet végeztével. Három család együtt összefogva állandó gondozót alkalmazhat gyermekeik mellé, hogy megkezdhessék a munkába járást.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szombat este sajtótájékoztatón jelentette be a már korábban nyilvánosságra hozott könnyítéseket, és elmondta, hogy ha nyomukban jelentősen megemelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma, akkor visszatérnek a szigorúbb rendszabályokhoz.

Izraelben a járvány kitörése óta több mint tizenháromezer fertőzöttet tartottak nyilván, akik közül százhetvenegyen vesztették életüket. Jelenleg százkilencen vannak lélegeztetőgépen, számuk az utóbbi napokban folyamatosan csökkent. Eddig több mint három és félezren gyógyultak meg a betegségből.

Legolvasottabb cikkeink