• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: egyre durvul a járvány a világban

Hírek Frissítve 2020.07.24 Forrás: MTI
Koronavírus: egyre durvul a járvány a világban

Újra egyre több a fertőzöttek száma sok helyen és egyre fiatalabbakat érint a járvány.

Elhunyt egy koronavírussal fertőzött 3 éves kislány Belgiumban
Elhunyt egy koronavírussal fertőzött 3 éves kislány Belgiumban, aki más súlyos egészségügyi problémákkal is küszködött.

A gyermek koronavírus harmadik fiatalkorú, egyben legfiatalabb belga áldozata. Július közepén egy 18 éves, március közepén pedig egy 12 éves lett a fertőzés áldozata, ők is szintén más súlyos betegségben is szenvedtek.

Baudewijn Catry kormányszóvivő pénteki nyilatkozatában a történtek kapcsán utalt arra: rendkívül ritka, hogy ilyen korban a Covid-19 betegség halálos kimenetelű legyen, de az eset arra is rávilágít, hogy senki sem immunis a kór ellen.

"Nem tagadhatjuk, hogy a vírus ismét köztünk van. Észben kell tartanunk, hogy eddig több mint 9800 honfitársunkat vesztettünk el, és továbbra is nagyon óvatosnak kell maradnunk" - hangsúlyozta.

Belgiumban az elmúlt két hétben folyamatosan növekeszik az azonosított fertőzöttek száma, eddig közel 65 ezer ember kapta el betegséget és több mint 9800-an haltak meg.

A belga kormány csütörtökön a korlátozások további szigorítását jelentette be.

Romániában enyhén emelkedett a fertőzésszám
Romániában az előző napi negatív rekordhoz képest pénteken enyhén emelkedett az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttek száma, az intenzív terápián ápolt súlyos betegeké pedig először haladta meg a 300-at.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) pénteki jelentése szerint az utóbbi 24 órában a csütörtökinél héttel több, 1119 új fertőzöttet azonosítottak: ez másfélszerese az előző két hét napi átlagának.

Az egy nappal korábbi összesítés óta további 24 áldozatot követelt a járvány, ez csaknem 10 százalékkal haladja meg az átlagot. Eddig 2150 halottja van a kórnak, külföldön 122 koronavírusos román állampolgár vesztette eddig életét.

Pénteken 301-re emelkedett az intenzív ápolásra szoruló súlyos betegek száma, az ismert aktív eseté pedig már a 15 ezret közelíti. Csaknem 2250 koronavírusos beteg van otthoni, vagy intézményesített elkülönítésben, és további 6800 fertőzésgyanús ember otthoni karanténban várja a betegség lappangási idejének leteltét.

Oroszországban meghaladta a 800 ezret az igazolt fertőzések száma
Oroszországban 800 ezer fölé emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma, az aktív eseteké pedig 200 ezer alá csökkent a csütörtökön közreadott hivatalos adatok szerint.

Az elmúlt napban a fertőzések száma 5811-gyel 800 848-ra emelkedett, ami 0,7 százalékos növekedés. A napi növekmény ezzel már ötödik napja marad hatezer alatt. Az új esetek 25,4 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (4 038 864), Brazília (2 287 475) és India (1 288 106) után.

Az aktív esetek száma 2989-cel 199 029-re csökkent. A halálozások száma 154-gyel 13 046-ra, a gyógyultaké pedig 844-gyel 588 774-re emelkedett.

Moszkvában a diagnosztizált fertőzöttek száma 645-tel 236 616-ra, a halálos áldozatoké 11-gyel 4375-re, a gyógyultaké pedig 462-vel 173 854-gyel nőtt.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 26,4 millió, az elmúlt napban pedig 299 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 266 300 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az Interfax hírügynökség névtelenül nyilatkozó kormányzati forrásra hivatkozva csütörtökön azt jelentette, hogy Oroszországban jövő év elejétől kezdődhet meg a Covid-19 elleni korlátozás nélküli vakcinálás, mert az oltóanyag hatékonyságáról és ártalmatlanságáról 5-6 hónap alatt lehet megbizonyosodni.

Az optimista forgatókönyv szerint a legelőrehaladottabb szakaszban lévő, a Gamaleja Intézet által kifejlesztett vakcinát augusztus elején jegyezgetik be.

Ezt követően csak szelektíven fogják alkalmazni, elsősorban a rizikócsoportokban, így az orvosok és a pedagógusok közében. Be fognak oltani 1500 önkéntest is, akiket ambulánsan figyelnek m ajd meg.

A pénteki orosz lapok idézték Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét, aki szerint Oroszország a kölcsönösség alapján fogja megnyitni határait más országok állampolgárai előtt.

Egy nap alatt százhetvenen fertőződtek meg Ausztriában
Egy nap alatt százhetvenen fertőződtek meg koronavírussal Ausztriában az egészségügyi minisztérium csütörtöki jelentése szerint. A legtöbben Bécsben (63 fő), Felső-Ausztriában (50 fő), Salzburg tartományban (21 fő) és Alsó-Ausztriában (16 fő) fertőződtek meg az elmúlt 24 órában. Vorarlbergben pedig több mint kétszeresére, hatról 13-ra nőtt az aktív fertőzöttek száma. Frastanz településen egy munkásszállón alakult ki gócpont; hat lakó koronavírus-tesztje lett pozitív.

A tartományban diagnosztizált új fertőzések közül pedig öt összefügg a munkásszállón történt esetekkel. A szálló 47 lakója számára 14 nap karantént rendeltek el. Salzburgban ugyanakkor nyolc új fertőzöttet regisztráltak; ők egy balkáni út során kapták el a koronavírust. Egy nap alatt országosan 1 445-re nőtt az aktív betegek, illetve fertőzöttek száma. Közülük 87-en szorulnak kórházi kezelésre. Ausztriában eddig 20 131 ember koronavírus-tesztje lett pozitív.

Közben az alkotmánybíróság úgy határozatot fogadott el, amely szerint a kijárási korlátozásokkal összefüggő szabályozás részben alkotmányellenes. Ezért Bécsben a rendőrség egyelőre nem tesz feljelentést a szabálysértők ellen, és helyszíni bírságot sem szabnak ki. Jelenleg felülvizsgálják a büntetőjogi felelősség mértékét az óvintézkedések (szájmaszkviselés vagy a kötelező távolság megtartása) be nem tartása esetén, és új büntetési tételeket állapítanak meg.

Olaszországban fokozatosan emelkedik a regisztrált fertőzöttek napi száma
A halottak számát továbbra sem sikerült nullára csökkenteni, miközben a regisztrált fertőzöttek száma több mint tíz napja fokozatosan emelkedik az olasz egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint. A diagnosztizált fertőzöttek életkor átlaga 43 évre süllyedt a korábbi hatvanról.

Tíz beteg veszítette életét az utóbbi huszonnégy órában a korábbi kilenc után. A halottak száma így elérte a 35 092-t. A halottak száma utoljára július 12-én volt napi tíz alatt, akkor kilencen hunytak el.

A regisztrált fertőzöttek száma 306-ra emelkedett az egy nappal korábbi 282-höz képest. Július 11-én kétszáz alatt volt az egy nap alatt diagnosztizált új betegek száma, azóta folyamatosan emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 12 404, a gyógyultaké elérte a 197 842-t. A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 245 338-t. Kórházban 713 beteget kezelnek, negyvenkilencet intenzív osztályon. Az utóbbi huszonnégy órában emelkedett az intenzíven tartózkodók száma, de húsz tartományból kilencben nincsen Covid-19 beteg lélegeztetőgépen.

Az egy nap alatt szűrt 306 új betegből nyolcvankettőt a gócpontként ismert Lombardiában regisztráltak, ötvenötöt Emilia Romagnában, huszonhatot Lazio és huszonkettőt Veneto tartományban. A Nápoly körüli Campania régióban július 15. és július 21. között hatvan új beteget szűrtek, az egy héttel korábbi huszonnyolchoz képest. Campaniában jobban emelkedett a fertőzöttek száma mint az összes többi dél-olaszországi tartományban együttesen.

A tíz milliós Lombardiában február óta 1,2 millió vírustesztet végeztek és több mint 95 ezer beteget szűrtek, a kevesebb mint öt milliós Venetóban 1,3 millió tesztből több mint 19 ezer bizonyult pozitívnak, a kevesebb mint hat milliós Campaniában több mint 316 ezer volt eddig a tesztelések száma és kevesebb mint ötezer beteget szűrtek.

Az egészségügyi hatóságok adatai szerint miközben a járvány kezdeti időszakában a betegek életkor átlaga hatvan év felett volt, most az új fertőzöttek életkora 43 évre süllyedt. Orvosi vélemények szerint ez azt mutatja, hogy az idősebbek óvatosabbakká váltak, a fiatalok pedig nem tartják be az óvintézkedéseket. Stefano Vella járványorvos, a római katolikus orvosi egyetem kutatója, úgy nyilatkozott, a hatóságok nem fogják még egyszer leállítani az országot, mivel ezt a gazdaság nem bírja el. "Ez azonban nem azt jelenti, hogy a járványnak vége. Az olaszok legyenek okosak: nem kell lemondani a nyaralásról, de ostobaság lemondani a védekezésről, továbbra is viseljünk szájmaszkot, tartsuk be a biztonsági távolságot, és mossunk kezet" - mondta az orvosprofesszor.

Az olasz kormány egyenlőre nem hosszabbította meg a július 31-én lejáró veszélyhelyzetet, amelyet korábbi bejelentések szerint október végéig akar fenntartani.

Belgiumban folyamatosan nő az új fertőzöttek száma
Belgiumban folyamatosan nő az új fertőzöttek száma, a kormány csütörtökön újabb szigorításokat jelentett be.

A szigorítások értelmében szombattól kötelező arcmaszk használta, nemcsak a sűrűn látogatott beltéri, hanem olyan kültéri helyeken, mint a piacok, üzleti negyedek, sétálóutcák. A hétvégétől kezdve az éjjel-nappali boltoknak este 10-kor kell zárniuk. Ez az intézkedés nem vonatkozik a vendéglátó egységekre, azonban az azokat igénybe vevőknek meg kell adniuk elérhetőségeiket a vírus nyomon követésének elősegítése érdekében.

Az kormányzati intézkedések szerint, az önkormányzatok polgármesterei maguk is határozhatnak még szigorúbb korlátozások bevezetéséről, ha térségükben rosszabbodna a járványügyi helyzet.

A csütörtökön bejelentett rendelkezések a külföldről hazatérőkre is kiterjednek: minden visszatérő utazónak 48 órával az indulás előtt űrlapot kell kitöltenie. A narancssárga, "mérsékelten veszélyes" színnel jelölt országokból hazatérőket tesztelésre és karanténra kérik fel, míg a vörös, "veszélyes" zónából hazatérők számára mindkettő kötelező érvényű lesz.

Sophie Wilmés kormányfő a nemzetbiztonsági tanáccsal folytatott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt héten az új azonosított fertőzöttek száma jelentősen megnőtt, a járvány újra kiújult az országban.

"Ez nagyon keserű fordulat, és cselekednünk kell. A csütörtökön bevezetett szabályok nem ajánlások, hanem utasítások" - szögezte le a miniszterelnök.

A 11,5 millió lakost számláló országban mintegy 64 600 fertőzöttet tartanak számon, és a járványhoz kapcsolódó halálestek száma a napokban lépte a 9800-at.

Legolvasottabb cikkeink