• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.11.08 Forrás: MTI
Koronavírus hírek a nagyvilágból

Csehországban már több mint 4600 a halottak száma... Szerbiában két új járványkórházat adnak át... 

Szerbiában két új járványkórházat adnak át a következő hetekben
December elejére elkészül a Belgrádhoz közeli batajnicai, valamint a közép-szerbiai krusevaci járványkórház is, így a súlyos eseteket ezekben az intézményekben is el tudják majd látni, amire szükség is van, a kórházak ugyanis szinte már megteltek - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök szombat este, amikor megtekintette az épülő batajnicai kórházat.

A kórházak mellett Szerbiában több sportcsarnokot is átmeneti kórházzá alakítottak, hogy a nem túl súlyos koronavírus-fertőzötteket ezekben kezeljék.

A 14,7 milliós Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - szombatról vasárnapra 6537-tel nőtt az igazolt fertőzöttek és 71-gyel a halálos áldozatok száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 2677-tel 60 635-re, Koszovóban 491-gyel 23 425-re, Észak-Macedóniában 1285-tel 38 795-re, Montenegróban 300-zal 22 379-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1784-gyel 61 208-ra emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában kilenccel 880-ra, Koszovóban tizenkettővel 744-re, Észak-Macedóniában tizennéggyel 1110-re, Montenegróban öttel 333-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig harminceggyel 1489-re nőtt.

Ukrajnában ismét több mint kilencezer új fertőzöttet regisztráltak
Továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, vasárnapra is több mint kilencezerrel nőtt az új fertőzöttek száma.

Az elmúlt napon 9397 új esettel 460 331-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 138-cal 8450-re. Eddig 206 866-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma ugyanakkor 245 015-re emelkedett. Előző nap 1157 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba az országban.

Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben ismét csaknem ezerrel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, meghaladva a 44 ezret, az elhunytaké pedig 15-tel 867-re.

A Worldometer statisztikai honlap adatai alapján Ukrajna, a fertőzés terjedése alapján a pénteki napot alapul véve - amikor a fertőzöttek napi növekménye új csúcsot döntve meghaladta a 10,7 ezret - tizedik helyre került a világ országai között - számolt be az Ukrajiszka Pravda. Az ukrán hírportál hozzáfűzte, hogy a tíz ország közül Ukrajnában végezték el a legkevesebb tesztet. A betegség halálos áldozatainak számát tekintve Ukrajna a 14-ik helyen áll.

Csehországban már több mint 4600 a halottak száma
Csehországban március eleje, a járvány kezdete óta 4681 ember halt meg a koronavírus-fertőzés miatt - derül ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel közölt legfrisebb statisztikai kimutatásokból.

Az elhalálozások száma főleg az utóbbi időben gyorsan emelkedik. Ezen a héten, hétfőtől szombat estig 1065 koronavírusos halálesetet regisztrálnak a hatóságok. Háromszor napi 200 vagy több volt a halálesetek száma, a keddi 240 elhalálozás pedig az eddigi rekordot jelenti. Szombaton eddig 99-en hunytak el, de ez a szám az utólagos pontosítások után általában jóval magasabb lesz.

Az új igazolt fertőzöttek száma szombaton 7722 volt, ezen a héten ez a legalacsonyabb szám. A hétvégi munkaszüneti napokban azonban a tesztek száma is alacsonyabb, mint a munkanapokon. Egy hete szombaton azonban 11 400 volt az új igazolt fertőzések száma.

Járványügyi szakértők szerint aggodalomra ad okot, hogy a pozitív tesztel aránya változatlanul nagyon magas. Az e heti napi átlag 30,5 százalék. A napi tesztek átlagos száma meghaladja a 40 ezret.

Jelenleg Csehországban 168 800 az igazolt fertőzöttek száma. A kórházakban kezelt betegek száma az utóbbi napokban stagnál. A vasárnapi kimutatás szerint 8283 személy van kórházban, közülük mintegy 1200 állapota súlyos.

Csehországban november 20-áig szükségállapot van érvényben, korlátozzák a kiskereskedelmet, a szolgáltatások egész sorát és a szabad mozgást. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák távoktatásra tértek át, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények.

Az országos labdarúgó- és jégkorong-bajnokságokat szigorú higiéniai előírások mellett a hét végén újraindították. Egy kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak meghatározott kivételekkel - egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségi probléma - hagyhatják el lakhelyeiket.

Olaszországban a halottak átlagéletkora 82 év

Olaszországban 82 év a halottak átlagéletkora, a fertőzötteké pedig 49 - közölte az egészségügyi minisztérium szombaton, miközben az egy nap alatt szűrt új fertőzöttek száma megközelítette a negyvenezret

Egy nap alatt 39 811 új beteget regisztráltak, és 425-en veszítették életüket. Több mint 231 ezer vírustesztet végeztek egy nap alatt. Az aktív fertőzöttek száma túllépte a félmilliót, a halottaké pedig elérte a 41 063-t. Kórházban több mint huszonötezer beteg van, 2634 lélegeztető-gépen.

A legtöbb új beteget továbbra is Lombardiában szűrték, egy nap alatt több mint tizenegyezret, Piemontban és Campaniában régiónként több mint négyezret. A tízmilliós Lombardiát járványveszélyes, vörös színű zónának minősítették, és egész napos kijárási tilalom van érvényben péntek óta: a tartomány jól működő egészségügyi rendszere már alig bírja a betegek rohamát.

Az 5,8 milliós Campania a legalacsonyabb sárga színű osztályba tartozik: kevesebb a beteg, de a kevéssé fejlett egészségügy nem tudja ellátásukat biztosítani. Luigi De Magistris nápolyi polgármester közölte, hogy a majdnem egymilliós városban húsz mentőautó működik.

A halottak életkor átlaga 82 év, és majdnem ötvennyolc százalékuk férfi. A szűrt fertőzöttek átlagéletkora jóval alacsonyabb, 49 év. Az egészségügyi minisztérium felmérése szerint a fertőzés első számú gócpontjainak az üzletek ajtajai, a bankautomatát billentyűzete és a tömegközlekedési eszközök fogantyúi számítanak.

Péntektől lépett életbe az országos éjszakai kijárási tilalom. A lakóhely elhagyása a vörös zónába tartozó Milánóban napközben is korlátozott, a munkába menők a presszók előtti járdán itták meg kávéjukat, miután a vendéglátás csak elvitelre működik. Rómában napközben szabad a mozgás, de a vendéglátóhelyeknek este hatkor zárni kell: szombat este a zárás előtti utolsó percekben emberek tömegei még a presszók teraszain fogyasztottak.

A belügyminisztérium bejelentése szerint az este tíz órakor kezdődő kijárási tilalmat a polgármesterek egy órával korábbra tehetik a leglátogatottabb városrészek, utcák, terek már kilenc órakor kezdődő lezárásával.

 

Legolvasottabb cikkeink