• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.12.21 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

A brit kormány nem döntött újabb korlátozások bevezetéséről. A német kormány szakértői a járvány robbanásszerű erősödésével számolnak.

Ukrajnában oltva volt az első beteg, aki az omikron variánssal fertőződött meg
Be volt oltva koronavírus ellen az a beteg, akinél elsőként azonosították Ukrajnában az omikron variánst, és már meg is gyógyult - közölte Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese keddi sajtótájékoztatóján. Kuzin kifejtette, hogy a beteg még tavasszal felvette a védőoltás mindkét adagját, ennek köszönhetően "szinte tünetmentesen" vészelte át a megbetegedést, és PCR-tesztje mostanra már negatív lett.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a múlt hét végén hozta nyilvánosságra, hogy azonosították Ukrajnában az első beteget, aki a vírus rendkívül fertőző, omikron variánsát kapta el. A beteg előtte az Egyesült Arab Emírségekben járt.

A kormány sajtószolgálata közölte, hogy az egészségügyi tárca januárban vizsgálja meg a harmadik, emlékeztető oltás felvételének lehetőségét. A minisztérium két hete már engedélyezte a harmadik oltás felvételét, de még nem mindenkinek, csak azoknak, akiknek ez egészségügyi szempontból fontos, mert immunrendszerük kevésbé képes védekezni a vírussal szemben. Közéjük tartoznak a HIV-fertőzöttek, a daganatos betegek, azok, akik szervátültetésen estek át, valamint az immunhiányos betegségben szenvedők.

Az UNIAN hírügynökség emlékeztetett rá: korábban az egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a harmadik oltás felvétele Ukrajnában csak azután válik lehetővé, miután a lakosság átoltottsága megközelíti a 70 százalékot. Eddig a felnőtt lakosság valamivel több mint 46 százaléka vette fel az oltás első adagját, mindkét dózisát pedig több mint 41 százalékuk.

Az ukrán társadalombiztosítási alap nyilvánosságra hozta, hogy a járvány kezdete óta már csaknem 154 ezer ukrán kapott pénzügyi támogatást az államtól, mert házi karanténban kellett lennie, amiért Covid-fertőzöttel érintkezett. Az önelszigetelés ideje alatt a kieső kereset miatti kártalanításként az átlagjövedelem ötven százaléka jár, egészségügyi dolgozók esetében pedig ennek a száz százaléka. Ez összességében több mint 171 millió hrivnyába, azaz több mint kétmilliárd forintba került az államnak.

Ukrajnában keddre az eddig azonosított fertőzöttek száma 6029-cel 3 616 716-ra, az elhunytaké 346-tal 93 608-ra nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint 13 ezerrel 165 703-ra csökkent. Az elmúlt napon 1061 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 061 477 -en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 1 360 966-an pedig még csak az első adagot kapták meg. A harmadik, ismétlő oltást eddig 171-en kapták meg. Kedden 110 740 embert oltottak be.

Rómában ismét kötelező a maszkhasználat szabadtéren
Rómában és a fővárost övező Lazio tartományban december 23-tól ismét kötelező a maszk viselése szabadtéren, miközben Milánóban az oltakozást fontosabbnak tartják a maszknál - nyilatkozta Attilio Fontana lombardiai kormányzó kedden.

A több mint ötmillió lelket számláló Lazio kormányzója Nicola Zingaretti rendelkezése értelmében december 23-tól ismét kötelező lesz az orrot és szájat elfedő maszk viselése a tereken, utcákon és minden szabadtéri tevékenység közben, kivéve az egyéni sportolást.

A maszkot hatéves kortól kell viselni, és a rendelkezés egyelőre január 23-ig érvényes.

Rómában - ahogyan az egész országban - júniusban törölték el a maszk szabadtéri használatát.

A fővárosban lemondták az összes karácsonyi és szilveszteri nyilvános eseményt, ünneplést, koncertet. A szórakozóhelyek és a vendéglátás a kormány december 23-ra ígért bejelentéseire vár, amelyek esetleges újabb korlátozások bevezetését jelenthetik.

A La Repubblica című napilap úgy tudja, hogy Mario Draghi miniszterelnök az ünnepek előtti járványadatok függvényében csütörtökön dönt arról, milyen további óvintézkedéseket rendeljenek el. Az újság szerint a kormány "a sötétben tapogatódzik", mivel nem rendelkezik pontos adatokkal az omikron-vírusvariáns terjedéséről.

Egyes felmérések szerint az utóbbi két hétben tízszeresére emelkedett az új vírusváltozattól fertőződött betegek száma, más szakértői vélemények szerint az omikron terjedése még kezdeti fázisban van, és az azonosított betegek többsége a delta-variánst kapta el. A számok azt mutatják, hogy az utóbbi egy hét alatt negyven százalékkal nőtt a diagnosztizált új betegek száma.

Az előrejelzések szerint december 27-től további tartományokban szigoríthatnak, köztük Lazióban és Lombardiában is. Országosan a 12 évnél idősebbek 85,3 százalékát oltották be, több mint 13 millióan vettek fel emlékeztető oltást. Az 5 és 11 év közötti gyermekek nem kötelező oltása december 16-én kezdődött, az érintett 3,5 millió gyermek 2,5 százaléka kapta meg az első adagot.

A német kormány szakértői a járvány robbanásszerű erősödésével számolnak
A koronavírus-világjárvány robbanásszerű németországi erősödéséhez vezet a kórokozó omikron nevű változata a német szövetségi kormány mellett működő szakértői tanácsadó testület szerint.

A december elején hivatalba lépett kormány által felállított testület az első, vasárnap este kiadott állásfoglalásában kiemelte: minden modell azt mutatja, hogy az emlékeztető oltások beadásának felgyorsítása önmagában nem elég a közelgő hullám feltartóztatásához, ezért korlátozni kell az emberek fertőzésveszéllyel járó egymás közti kapcsolatait, érintkezéseit.

Mindenekelőtt a nagyobb összejöveteleket szükséges elkerülni, és meg kell követelni az FFP2 minősítésű orvosi maszk viselését, különösen zárt térben. Ösztönözni kell továbbá a gyorstesztek használatát az ünnepi időszakban tartott összejöveteleken - áll a járványügyi szakértők ajánlásában.

Az omikron megjelenésével kialakult új helyzet miatt előrehozták, már kedden megtartják a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozását, amelyen az év végi ünnepi időszakban követendő védekezési stratégiáról egyeztetnek. Robert Habeck alkancellár hétfőn a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban elmondta, hogy nem állítják le az egész országot, de az éjszakai szórakozóhelyeket biztosan bezáratják, és várható az oltottakra is vonatkozó kapcsolatkorlátozás.

Hasonlóan fogalmazott Karl Lauterbach egészségügyi miniszter vasárnap az ARD országos köztelevízióban, hangsúlyozva, hogy karácsonyra nem vezetnek be olyan általános lezárást, mint Hollandiában.

Ugyanakkor biztos, hogy "lesz ötödik hullám" Németországban, mert "átléptük az omikronnal fertőzöttek kritikus számát" - mondta a miniszter.

A védekezés központi eleme továbbra is az emlékeztető oltások beadása, mert az biztosít erős védelmet az új variáns ellen. Főleg a fokozottan veszélyeztetettek beoltására kell törekedni. Ezenfelül tájékoztatni kell az embereket arról, hogy mi lehetséges az ünnepek alatt, és mi nem - mondta Lauterbach.

A szövetségi kormány és a tartományi kormány vezetőinek találkozójára készített előterjesztésből hétfőn kiszivárogtatott részletek szerint megtartják az összes eddigi korlátozást - amelyek alapján kizárólag az oltottak és a fertőzésen igazoltan átesettek vehetnek részt a közösségi életben, vásárolhatnak a nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltokban és vehetnek igénybe egy sor szolgáltatást -, és kiegészítik új szabályokkal, amelyek karácsony után, december 28-án lépnek életbe.

A legfontosabb, hogy a családi eseményeken és minden egyéb magánrendezvényen legfeljebb tíz ember vehet részt, méghozzá kizárólag oltottak vagy gyógyultak. Ha oltatlan ember is csatlakozna, a már november óta élő szabályt kell követni, miszerint az oltatlanok a saját háztartásuk tagjaival és legfeljebb egy további háztartás két tagjával tölthetik együtt az időt.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői karácsonyra nem terveznek új korlátozásokat.

A szövetségi kormány adatai szerint vasárnapig a német lakosság 70,3 százaléka - 58,4 millió ember - kapta meg a teljes oltást az új típusú koronavírus okozta betegség (Covid-19) ellen. A teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 31,5 százaléka - 26,2 millió ember - kapta meg.

Az oltatlanok 22,2 millióan vannak, a lakosság 26,7 százalékát teszik ki. Közülük azonban 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

A brit kormány nem döntött újabb korlátozások bevezetéséről
A brit kormány nem döntött újabb korlátozások bevezetéséről, de "óráról órára" figyeli a koronavírus-járvány alakulását, és nyitva tartja a további járványellenes intézkedések lehetőségét - mondta hétfő este Boris Johnson miniszterelnök.

Johnson nyilatkozatának közvetlen előzményeként egész délután ülésezett a különleges helyzetekben összehívott, az adott helyzetnek megfelelően változó összetételű tanácskozó testület (COBRA), Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a kormány egészségügyi főtanácsadója részvételével. Az ülésen az omikron koronavírus-változat terjedését és ennek lehetséges következményeit tekintették át.

Nem hivatalos értesülések szerint a kormány tudományos tanácsadó testületei három forgatókönyvet terjesztettek az ülés résztvevői elé: az egyik a jelenlegi korlátozások fenntartását, a másik az emberek közötti távolságtartás előírásainak szigorítását, a harmadik az újabb teljes zárlat elrendelését modellezte.

Az értekezlet utáni nyilatkozatában Boris Johnson egyenes utalást tett arra, hogy a kormány a jelenleg érvényben lévő intézkedéseket tartja helyénvalónak, de nyomatékosan utalt arra, hogy a járványhelyzet folyamatos felülvizsgálat alatt áll, a rendelkezések igen rövid határidővel is változhatnak, és a kormány szükség esetén "habozás nélkül" lépne.

A kormányzó brit Konzervatív Párton belül azonban minden további szigorítás gondolata rendkívüli ellenállásba ütközik, és az elmúlt napokban érvénybe lépett, az omikron variáns terjedésének akadályozását célzó szabályozásokat is a tory frakció évek óta nem tapasztalt méretű lázadása közepette, ellenzéki voksokkal sikerült csak elfogadtatni a londoni alsóházban.

Az intézkedések elleni tiltakozásként a hétvégén lemondott David Frost, a miniszterelnöki hivatal Brexit-ügyekért felelős államtitkára.

Az új szabályozás alapján a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) által kiadott hazai, illetve a brit kormány által elismert külföldi oltási igazolást, vagy frissen elvégzett koronavírus-gyorsteszt negatív eredményét kell felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre.

Emellett ismét kötelezővé vált a maszkok viselése a legtöbb zárt angliai közösségi intézményben, köztük a színházakban és a mozikban. A kormány otthoni munkavégzést is javasol mindazoknak, akik számára ez lehetséges, bár ez nem kötelező erejű.

A COBRA-testület hétfő este véget ért ülése után a brit miniszterelnök elmondta: a kormány továbbra is óvatosságra kéri a lakosságot, és mindenekelőtt arra, hogy mindazok, akik még nem tették meg, adassák be maguknak a koronavírus elleni oltás harmadik adagját. "Elsöprő erejű bizonyítékok" tanúsítják a harmadik dózis védőhatását - hangsúlyozta Boris Johnson.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti beszámolója szerint a felnőtt brit lakosságnak több mint a fele már megkapta a harmadik oltási dózist.

A szaktárca közölte: az elmúlt 24 órában egyedül a harmadik vakcinadózisokból 846 466-ot adtak be országszerte, és ezzel megközelítette a 29 milliót azoknak a brit felnőtteknek a száma, akik már megkapták a harmadik oltási adagot.

Mindez azt is jelenti, hogy eddig a felnőtt lakosság 50,4 százalékát oltották be három oltási dózissal.

Az első dózist a 12 éven felüli lakosság 89,5 százaléka, a másodikat 81,8 százalék kapta meg hétfő estig.

Az első, a második és a harmadik oltási adagokból eddig több mint 127,5 millió dózist adtak be az Egyesült Királyságban.

A múlt hét közepe óta - a korábbi 50 ezer körüli napi átlag helyett - 80-90 ezer között mozog az Egyesült Királyság egészében naponta újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések száma, ugyanakkor a kórházi kezelést igénylő megbetegedéseké ettől messze elmaradó ütemben, jóval laposabb görbét követve emelkedik, a Covid-19 betegség okozta halálozásoké pedig továbbra is folyamatosan csökken.

Hétfőn 44-en, a hétfő este zárult hét napban 786-an haltak meg országszerte Covid-19 betegség miatt. A halálozások heti száma 45-tel, 5,4 százalékkal volt kevesebb, mint a megelőző egy hétben.

Izraelben ismét meredeken nő a fertőzöttek száma
Izraelben ismét meredeken nő a koronavírussal fertőzöttek száma - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

Hétfőn 1306 embernél diagnosztizálták a koronavírust Izraelben 104 000 teszt elvégzésével, a megvizsgáltak 1,27 százaléka bizonyult vírushordozónak. Ez az elmúlt hetek legmagasabb számait jelenti. Vasárnap két hónap után először találtak több mint 1000 új fertőzöttet.

A járvány terjedését jelző R fertőzési együttható is meredeken emelkedik, jelenleg 1,28, s ez azt jelenti, hogy száz fertőzött 128 embernek adja tovább a vírust. Ez a szám november 21. óta ismét 1, illetve annál kissé magasabb, de előtte, szeptember eleje óta folyamatosan 1 alatt volt.

Az új fertőzések jelentős emelkedése még nem tükröződik a kórházakban ápolt Covid-betegek számában, amely általában két héttel követi az új vírushordozók számának növekedését.

Jelenleg százharminc beteget ápolnak az izraeli kórházakban, s közülük 81-en vannak súlyos állapotban, és 41-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére. A súlyos állapotban lévők 76 százaléka teljes mértékben oltatlan a koronavírus ellen.

A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 357 476 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 8078 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, többségük tünetmentes, vagy nagyon enyhe tünetei vannak.

Az ötödik, omikron nevű vírusváltozat okozta járványhullám ellenére sem nőtt jelentősen az oltásra jelentkezők száma. Hétfőn 7835, többségükben 5 és 11 év közötti gyermeket oltottak be az első vakcinaadaggal, és 5005-en kapták meg a harmadik, emlékeztető oltást. Az elmúlt hónapban az első oltást naponta átlagosan 6111 izraeli vette fel, a harmadik oltásban részesülők száma pedig 3933 volt.

Izraelben tavaly december vége óta 6 462 531, öt évesnél idősebb személyt - az ország lakosságának 69,49 százalékát - oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 8232-en, az utóbbi 7 napban hárman haltak meg Izraelben.

 

Legolvasottabb cikkeink