• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.01.31 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hosszú hetek óta most került először 200 ezer alá az egyheti időtávlatban azonosított új koronavírus-fertőzések száma az Egyesült Királyságban.

Jelentősen csökken az új fertőzések és halálozások száma az Egyesült Királyságban
A szombaton ismertetett legújabb adatok szerint továbbra is jelentően és folyamatosan csökken az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma az Egyesült Királyságban, és igen magas szintről ugyan, de most már egyértelműen lefelé tart a járvány miatt naponta bekövetkező halálesetek száma is.

A brit egészségügyi minisztérium szombat esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 23 275 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. A hónap elején még rendszeresen 60-70 ezer között volt a tesztekkel naponta kiszűrt új fertőzések száma.A szombat este zárult egy hétben 178 630 koronavírus-fertőzést szűrtek ki. Ez 81 768-cal, 31,3 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

Hosszú hetek óta most került először 200 ezer alá az egyheti időtávlatban azonosított új koronavírus-fertőzések száma az Egyesült Királyságban.

Ugyancsak jelentősen csökken a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók száma. Az egészségügyi minisztérium szombati tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 23 212 beteget kellett kórházba szállítani, 4624-gyel, 16,6 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - a szombattal zárult egy hétben 8242 páciens haláláról érkezett jelentés. Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások heti száma 497-tel, 5,7 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve.

A szaktárca szombat este ismertetett adatai szerint a december 8-án indult oltási kampány kezdete óta országosan eddig 8 378 940-en részesültek a koronavírus elleni oltás első dózisában, 480 432-en a második adagot is megkapták. A minisztériumi összesítés szerint az elmúlt héten 2 995 837 embert oltottak be országszerte a koronavírus elleni vakcina első dózisával.

Meghaladta az ötezret a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Horvátországban
Horvátországban meghaladta az ötezret a koronavírus-fertőzésben elhunyt áldozatok száma - derült ki a válságstáb vasárnapi jelentéséből. A vendéglátósok a tilalom ellenére nyitásra készülnek.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 336 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 232 426-ot. Egy nap alatt 29 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak számát 5027-re emelve. Kórházban 1275 beteget ápolnak, közülük 113-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 2923.

Bár az országban heti és napi szinten is csökkent az újonnan fertőzöttek száma, a válságstáb a következő két hétben nem léptet életbe újabb enyhítéseket.

A vendéglátósok azonban egyre elégedetlenebbek a kialakult helyzettel. A pénzügyminisztérium adatai szerint a vendéglátóegységek forgalma decemberben 80 százalékkal esett vissza tavaly ugyanezen időszakhoz viszonyítva, és 11 ezer ember vesztette el munkáját. Zágrábban száz, országszerte ötezer kávézó és étterem tervezi, hogy a korlátozások ellenére tiltakozásul hétfőn kinyit.

A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 580-nal 166 401-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 13 beteg hunyt el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3503-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1053-an vannak kórházban, 165-en intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 17 244.

Szerbiában elérte a négyezret a halottak száma, újabb vakcinaszállítmányt jelentettek be
Szerbiában a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunytak száma vasárnapra elérte a négyezret, a járvány megfékezése érdekében pedig Belgrád egyre több oltóanyag beszerzését jelentette be. Aleksandar Vucic szerb elnök szombaton a közösségi médiában közölte, hogy március elejéig újabb egymillió adag vakcina érkezik Szerbiába, azt azonban nem tudatta, melyik oltóanyagról van szó.

Szerbiában jelenleg az orosz Szputnyik V, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a kínai Sinopharm oltóanyaga érhető el. A legtöbb oltóanyag Kínából érkezett, így az önként jelentkezők jelentős többségét ezzel a vakcinával oltják be.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma vasárnapra Szerbiában 1543-mal 393 897-re, Koszovóban 285-tel 59 931-re, Észak-Macedóniában 325-tel 92 531-re, Montenegróban 375-tel 61 202-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 417-tel 121 916-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 17-tel négyezerre, Koszovóban öttel 1492-re, Észak-Macedóniában héttel 2848-ra, Montenegróban kettővel 802-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 15-tel 4626-ra nőtt.

A következő héttől jelentős javulást várnak a járványügyi adatokban az oltások nyomán Izraelben
A következő héttől jelentős javulást várnak az egészségügyi szakemberek a járványügyi adatokban a magas fokú beoltottság nyomán Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap. Izraelben azt remélik, hogy hamarosan véget vetnek a koronavírus-járvány harmadik, eddigi legsúlyosabb, téli hullámának az idősek és a veszélyeztetett csoportok magas fokú oltásával.

A jelentős javulást elsősorban attól remélik, hogy legalább egyszer már beoltották a hatvan évesnél idősebbek több mint nyolcvan százalékát, sőt, a 70 és 80 év közöttieknek már a 92 százaléka kapta meg az oltás első, és 79,9 százaléka a második dózisát is.

"A 60 éves, és idősebb izraeliek fele már immunizált, vagyis eltelt egy hét a második beoltásuk után. Ez azt jelenti, hogy kevésbé fognak megfertőződni, mint korábban" - nyilatkozta a lapnak Balitzer professzor, a Klalit nevű egészségbiztosító pénztár kutatási osztályának vezetője.

"Mivel a megbetegedések több mint háromnegyede és a halálozások több mint kilencven százaléka ebben a korcsoportban történik, valószínűleg egyértelműen javuló tendenciát láthatunk majd, és a következő héten ez a tendencia világosabb lesz, mint eddig" - tette hozzá.

A kormányzat elsősorban a koronavírus új, gyorsabban fertőző brit változatát teszi felelőssé a súlyos járványügyi adatokért, ugyanis szerintük a brit változat mutatható ki a járvány harmadik hullámában az összes izraeli eset mintegy felében, és az ultraortodox betegek többségénél. A szombati ünnepnapon a szokásosnál kevesebb, 34 931 embert oltottak be először, és 41 665-öt másodszor - három hét elteltével - a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 3 005 382-en (az ország lakosságának 32,61 százaléka) kapták meg az első, és 1 728 625-en a második dózis vakcinát is. Szombaton helyi mércével mérve igen kevés, mindössze 26 817 tesztből 2596 vírushordozót azonosítottak, ami 10 százalékos arányt jelent.

Legolvasottabb cikkeink