• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.04.19 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Franciaország továbbra sem tervez Szputnyik V-beszerzést. A szlovének harmada a lehető leghamarabb beoltatná magát.

Csehországban jelentősen lassult a járvány terjedése
Ezer alá csökkent a napi új igazolt fertőzések száma a hét végén Csehországban. Tavaly szeptember közepe óta ezek a legalacsonyabb napi adatok - derül ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő délelőtt nyilvánosságra hozott kimutatásból. Tudni kell azonban azt is, hogy a hétvégi napokon mindig alacsonyabb a tesztek száma, mint a munkanapokon.

Hasonló módon javulnak a kórházi adatok is. Vasárnap a cseh kórházakban mintegy 3900 személyt kezeltek, a súlyosnak minősített esetek száma 700 körül mozgott. Legutóbb ilyen alacsony adatok tavaly október első felében voltak. A kórházakban jelenleg a szabad lélegeztetőgépekkel ellátott speciális ágyak aránya már 30 százalék körül van. Tény azonban, hogy a helyzet regionálisan eltérő. Ennek ellenére elmondható, hogy a legtöbb intézmény fokozatosan visszatér a normális működéshez.

A tavaly március elején kirobbant koronavírus-járványban eddig Csehországban 28 500 személy halt meg. Ami most fontos, hogy a napi elhalálozások száma az utóbbi hetekben folyamatosan csökken, és már száz alatt mozog.

A járvány terjedési mutatója egy alatt (0,73) van, ami a kór lassulását jelzi. Petr Arenberger egészségügyi miniszter vasárnap kijelentette: most már megállapítható, hogy a húsvéti ünnepek nem rontottak a járványhelyzeten.

Csehországban vasárnap estig 2,47 millió adag vakcinát adtak be, több mint 850 ezer azok száma, akik már mindkét adagot megkapták. Az oltási tempó a cseh sajtó szerint továbbra sem kielégítő.

A szlovének harmada a lehető leghamarabb beoltatná magát
Egy nemrég készült felmérés szerint a szlovének harmada a lehető leghamarabb beoltatná magát a koronavírus ellen - közölte a helyi sajtó vasárnap.

Ez az arány alacsonyabb mint januárban volt, amikor a megkérdezettek 47 százaléka szerette volna mielőbb felvenni az oltást. A felmérés azonban arra is rámutatott, hogy azóta a lakosság húsz százaléka már megkapta vakcinát.

A Nova24TV kereskedelmi csatorna megbízásából április 12-14. között készült közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók 24,3 százaléka még várna, hogy kiderüljön, a vakcináknak milyen mellékhatásai lesznek. A szlovén állampolgárok 21 százaléka továbbra is elutasítja az oltás felvételét.

Az életkor szerint azok, akik minél előbb be akarják oltani magukat, többnyire 55 év felettiek, míg azok, akik várnának az oltással, 18 és 34 év közöttiek.

Az országban a jövő pénteken megkezdik az érettségiző diákok beoltását is a koronavírus ellen. Az oltás önkéntes, a diákoknak pedig hétfőn délig kell jelentkezniük a lakhelyükhöz legközelebb lévő oltóközpontokban.

Szlovéniában a kormány által közétett adatok szerint vasárnapra 480-nal több mint 229 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon hat beteg hunyt el, s ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4159-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 631-en vannak kórházban, 153-an intenzív osztályon.

Az országba eddig 577 ezer 380 adag oltóanyag érkezett. Az első dózist 370 ezer 814-en, közülük a másodikat 145 ezer 97-en kapták meg.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 1565 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 307 ezer 790-et. Az elmúlt 24 órában 39-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6562-re emelkedett. Kórházban 2105 beteget ápolnak, közülük 194-an vannak lélegeztetőgépen.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyelete által engedélyezett három oltóanyagból eddig 691 ezer 265 dózis érkezett az országba, amiből 552 ezer 559-et használtak fel; 411 ezer 760-an kapták meg az első dózist, 138 ezer 706-an pedig már a másodikat is.

Oroszországban stabilizálódott a járványhelyzet
Oroszországban stabilizálódott a járványhelyzet, az ország a 87. helyen áll a világon a megbetegedések lakosságarányos napi átlagát tekintve - közölte Anna Popova orosz tisztifőorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője az akadémia orvosi tagozatának hétfői moszkvai tanácskozásán.

Elmondta, hogy a SARS-CoV-3 vírus brit variánsát eddig 192, a dél-afrikait pedig 21 esetben mutatták ki Oroszországban. Popova szerint a vírusnak két, külföldön nem ismert mutánsa van kialakulóban az országban, a szibériai és az északnyugati.

Az orosz operatív törzs által pénteken közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8589-cel 4 684 209-re emelkedett.

A napi növekmény 0,18 százalék, az új esetek 12,6 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 271 164-re, a halálos áldozatoké 346-tal 105 928-ra, a felépülteké pedig 6818-cal 4 333 498-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 126 millió, az elmúlt napokban pedig mintegy 263 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 513 951 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az orosz oltóanyagokat menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) közölte, hogy egy újabb kínai gyártóval, a Hualan Biological Bacterin Inc.-nel állapodott meg Szputnyik V vakcina kibocsátásáról, ezúttal 50 millió ember beoltásához elegendő mennyiségben. Márciusban a Shenzhen Yuanxing Gene-tech, április elején pedig a TopRidge Pharma kötött hasonló szerződést.

A Szputnyik V-t eddig 60 országban jegyezték be, melyek összlakossága 3 milliárd.

Belgiumban feloldották a nem alapvető célból történő beutazások tilalmát
Belgiumban, a szövetségi kormány múlt heti bejelentése értelmében hétfőn feloldották a koronavírus-járvány megfékezésére január végén bevezetett, nem alapvető célból történő beutazások tilalmát. A tilalom feloldása ellenére a Belgiumba érkezőknek 14 napon belül két vírusteszten kell átesniük, amennyiben a magas kockázatú, úgynevezett "vörös zónákból", azaz azokból az országokból érkeznek, ahol kiemelkedően magas a vírusfertőzöttek aránya. Ilyen országnak minősül például Franciaország, Lengyelország, Csehország, Magyarország.

A tesztek elvégzését a belga egészségügyi hatóságok telefonhívással és emlékeztető email küldésével szigorúan ellenőrizni fogják. A rendőrség a repülőtéren kitöltendő űrlapon alapján nyomon követheti és szankcionálhatja a szabályok be nem tartását.

Belgiumban, habár az új koronavírusos esetek aránya 23 százalékkal csökkent az elmúlt hét napban, a kórházakban változatlanul nagyon sok beteget kezelnek. A The Brussels Times hírportál hétfőn azt írta: 3000 pácienst kezelnek egészségügyi intézményekben, közülük 933 beteget ápolnak intenzív osztályokon, annak ellenére is, hogy az elmúlt héten a kórházi felvételek száma 8 százalékkal csökkent a megelőző héthez képest. Szakértők szerint, ha a járványügyi nem lanyhul, akkor a kormánynak erősen meg kell gondolnia, hogy május első hetében engedélyezi-e a vendéglátó egységek teraszainak megnyitását.

A múlt héten 9,6 százalékkal kevesebb volt az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben és szövődményeiben elhunytak aránya. A 11 és fél millió lakosú országban eddig 23747 halt meg a járványban.

 

Lengyelországban május 10-ig minden felnőtt regisztrálhat védőoltásra
Lengyelországban május 10-ig minden felnőtt kap elektronikus beutalót, mely alapján regisztrálhat a koronavírus elleni védőoltásra - jelentette be hétfőn Mateusz Morawiecki kormányfő, megerősítve, hogy augusztus végéig a tervek szerint minden regisztrált igénylőt beoltanak. Morawiecki a nyugat-lengyelországi Legnicában hétfőn megnyílt, tömeges oltásokat végző központban tette a bejelentést, hozzáfűzve: kormánya a folyamatosan bővülő vakcinázási infrastruktúrának, valamint az oltóanyag várhatóan növekvő szállítmányainak köszönhetően "ellentámadásra" készül a járvány ellen.

Elmondta: a megnövelt uniós beszerzések keretében a második negyedévben Lengyelország a tervezettnél 4,3 millióval több BioNTech-Pfizer vakcinát kap. Lengyelországban jelenleg csak az Európai Bizottság által jóváhagyott oltóanyagokat használják.

A varsói kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk a Morawieckivel közös sajtókonferencián jelezte: kedden mutatják be a részletes ütemtervet, mely alapján május 10-e után regisztrálhatnak az oltásra a következő évfolyamok. Április elejétől regisztrálhatnak a 60 évnél fiatalabbak, minden nap egy-egy évfolyam számára nyitott a regisztrációs rendszer. Hétfőn az 1968-ban születettek jogosultak, a menetrend jelenleg április 24-ig van kidolgozva, amikor az 1973-as születésűek kerülnek sorra.

A Covid-19 elleni védőoltásra jogosult mintegy 31 millió felnőtt közül hétfőig közel 8,9 milliót oltottak be, ezen belül közel 2,3 millió embert a második dózist is megkapta.

Az országban az utóbbi napokban lassult a járvány. Hétfői adatok szerint egy nap alatt 7283 új fertőzést regisztráltak, 4733-mal kevesebbet, mint az előző hét azonos napján. Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 48 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 53 ember hunyt el.

Jelenleg 31 612 ezer fertőzött szorul kórházi kezelésre, 2378-cal kevesebb, mint egy héttel ezelőtt. A betegek közül 3346-an vannak lélegeztetőgépen, 137-tel kevesebben, mint előző hétfőn.

Franciaország továbbra sem tervez Szputnyik V-beszerzést
Emmanuel Macron francia államfő vasárnap a CBS amerikai televíziónak adott interjúban megerősítette, hogy a kórházak még mindig túlterhelt helyzete ellenére sem halasztja el a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések fokozatos feloldásának májusra tervezett megkezdését. A köztársasági elnök azt is jelezte, hogy Franciaország továbbra sem tervezi a Szputnyik V vakcina beszerzését.

"Május elejétől fokozatosan feloldjuk a korlátozásokat, ami azt jelenti, hogy a nyári szezont meg fogjuk szervezni a szakmabeliekkel a franciák, az európaiak és az amerikaiak fogadására is" - mondta Emmanuel Macron az amerikai televízió Face The Nation című műsorának adott interjúban, annak ellenére, hogy a napi esetszám még mindig 35 ezer körül mozog, és az intenzív osztályokon rendelkezésre álló 8 ezer ágyon csaknem 5900 fertőzött fekszik, bár a számuk az elmúlt napokban már nem nőtt.

A járvány kezdete óta több mint százezren hunytak el, a számuk az elmúlt 24 órában 140-gyel emelkedett.

A brazil és a dél-afrikai variánsoktól tartva a kormány a hétvégén jelentett be egyébként újabb szigorításokat a dél-amerikai országokból és a Dél-Afrikai Köztársaságból beutazók számára.

Emmanuel Macron szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy nyáron már amerikai turistákat is tud fogadni Franciaország. Jelezte, hogy az egészségügyi igazolvány, amelyet az Európai Unió júniustól tervez életbe léptetni, javasolt lesz az amerikai állampolgároknak vagy az oltás vagy egy negatív PCR-teszt feltüntetésével.

"Behoztuk a késést, és teljesíteni tudjuk a célkitűzéseinket a jelenleg rendelkezésre álló oltásokkal" - fogalmazott az államfő. Franciaország már megkezdte egy újabb emlékeztető oltási kampányt tervezését a következő hónapoktól a koronavírus variánsai miatt.

Az államfő emlékeztetett arra, tisztában van azzal, hogy egyes uniós tagállamok kétoldalú tárgyalásokat kezdeményeztek a Szputnyik V beszerzésére, de Franciaország számára ezt nem tartja járható útnak.

A franciák 18,7, a felnőtt lakosság 22,7 százaléka kapta meg eddig az első adag vakcinát, míg 6,7 százalékuk, a felnőtt lakosság 8 százaléka mindkét adagot.

Legolvasottabb cikkeink