• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.06.17 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Szardínia minden korlátozást eltörölt a szigetre történő belépéshez. Romániában ezer alá csökkent a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma.

Ukrajnában továbbra is stagnál a járvány terjedése
Ukrajnában csütörtökre csaknem 1200 új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma kissé csökkent, alig haladta meg az ötvenet, az adatok nem sokkal térnek el az előző két napiétól, így a járvány jelenleg stagnálást mutat, az aktív betegek száma pedig harmincezer alá csökkent.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 1188 új esettel 2 227 225-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény mindössze mintegy 140-nel több a megelőző napiénál. Az elhunytak száma 55-tel 51 902-re emelkedett, míg a megelőző napon számuk 78 volt. Eddig 2 145 660-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 4700-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint 3500-zal, 29 663-ra. Kórházba 601 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg a megelőző napon számuk 699 volt.

A legtöbb új beteget, 251-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 594 081-en kapták meg valamely védőoltás első, 313 604-en a második dózisát is. Szerdán 76 538 embert oltottak be, ami új napi rekordnak számít - jegyezte meg az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A kormány közben könnyített az ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára a külföldről történő hazatérésen. Nekik mostantól már nem kell negatív PCR-teszttel rendelkezniük ehhez, illetve ennek hiányában nem kell házi karanténba vonulniuk - írta az UNIAN hírügynökség az egészségügyi tárca sajtószolgálatára hivatkozva. A tartózkodási engedéllyel nem rendelkező külföldieknek továbbra is szükségük van a beutazáshoz koronavírus kezelésére is kiterjedő biztosítási kötvényre, 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy gyorstesztre, vagy teljes beoltottságot igazoló dokumentumra olyan oltóanyaggal, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felvett a sürgősségi helyzetekben történő használatra jóváhagyott vakcinák jegyzékébe.

Az osztrák kancellár bejelentette a júliusi nyitás részleteit
Ausztriában július elsejétől tovább enyhítenek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon, és kinyithatnak a több mint egy éve zárva tartó éjszakai szórakozóhelyek is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár csütörtökön Bécsben.

A döntés alapját egyfelől a járványügyi mutatók - a vártnál jóval kedvezőbb - alakulása, másfelől az oltások előrehaladása jelenti. Ausztriában három hete tartósan ötszáz alatt van a napi új koronavírusos megbetegedések száma, azoké pedig, akik legalább az első adag oltást megkapták, meghaladta a négymillió-háromszázezret.

A legfontosabb enyhítés, hogy július elsejétől nem korlátozzák többé a zárórát a vendéglátásban, így minden olyan szórakozóhely - klub, lokál, diszkó -, amely 2020 márciusa óta zárva volt, kinyithatja kapuit. Nem lesz kötelező a maszkviselés és a távolságtartás, nem korlátozzák az asztaltársaságok létszámát, és ezentúl a pultnál is lehet majd fogyasztani.

Megtarthatók lesznek az esküvők, céges ünnepségek, koncertek, fesztiválok. A vásárok, kongresszusok, kulturális és sportrendezvények esetében nem korlátozzák a résztvevők, illetve a közönség számát, és mind kültéren, mind zárt terekben eltörlik a maszkviselési kötelezettséget.

A fő szabály továbbra is életben marad, miszerint az éttermeket, színházakat, mozikat, fürdőket, valamint a kulturális és sportrendezvényeket továbbra is csak azok látogathatják, akiket már beoltottak, átestek a betegségen, vagy negatív koronavírusteszttel rendelkeznek.

Az egészségügyi intézményekben és idősotthonokban előírás marad az FFP2-es maszk viselése, de az üzletekben és a tömegközlekedésben július elsejétől már elegendő lesz az egyszerűbb, orrot és szájat eltakaró orvosi maszk.

A kancellár hangsúlyozta, örül, hogy a kormány a javuló adatoknak köszönhetően betarthatja nyitási ígéretét. Azt is üdvözölte, hogy növekszik az oltási hajlandóság, továbbá hozzátette: "Minden egyes ember, aki beoltatja magát, nemcsak önmagát védi, hanem hozzájárul az össztársadalmi védettséghez is".

Ausztriában az elmúlt 24 órában 179 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 649 181 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 268, az intenzív kezelésre szorulók 87-en vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 3-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 674-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 635 192.

Csehországban a tavaly nyári szintre esett vissza a járvány
A tavaly júliusi szintre esett vissza a koronavírus-járvány terjedése Csehországban. Szerdán 134 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a szűrések, ami mintegy fele az egy héttel ezelőtti esetszámnak, s tavaly július közepe óta ez a legalacsonyabb napi adat - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön közölt kimutatásokból.

A járvány gyengülésével párhuzamosan megszűnt a kórházakra nehezedő nyomás is, és mindenütt visszatértek a korábbi, normális munkarendhez. Jelenleg 113 személyt kezelnek Covid-19 betegséggel a cseh kórházakban, közülük 14 beteg állapotát minősítették súlyosnak az orvosok.

A napi elhalálozások száma átlagban tíz alá csökkent, hétfőn és szerdán pedig egyetlen, Coviddal összefüggő halálesetről sincs jelentés. A járvány tavaly márciusi kitörése óta ezzel kapcsolatban 30 257 halálesetet jegyeztek fel.

A helyzet javulásához az is hozzájárul, hogy jelentősen felgyorsult az oltási folyamat. Az utóbbi héten naponta több mint 110 ezer oltóanyagot adtak be az orvosok. Mindkét adagot eddig több mint 2,3 millió ember kapta meg, és 4,6 milliónak adták már be az első adag vakcinát. Csehországban csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használják.

A reprodukciós mutató szerdán 0,65 volt, ami a járvány gyengülését jelzi.

A járványhelyzet javulása következtében már nyitva vannak a vendéglők, a szállodák és az üzletek, működnek a szolgáltatások, 

de mindenütt kötelező betartani az érvényes óvintézkedéseket. A maszkviselés továbbra is gyakorlatilag mindenütt kötelező.

Románia több tízmillió felhalmozott vakcinát adhat el
Románia jelentős mennyiségű koronavírus elleni oltóanyagot értékesíthet, vagy adhat tovább adományként ebben az évben, mivel várhatóan több mint 35 millió adag vakcinát nem tud belföldön hasznosítani a lakosság oltakozási érdektelensége miatt - írta csütörtöki számában az Adevarul című lap.

A bukaresti kormány szerdai ülésén sürgősségi rendeletet fogadott el, hogy megteremtse az Európai Bizottság közreműködésével beszerzett, az alacsony hazai kereslet miatt feleslegesnek bizonyult oltóanyag hasznosításának jogi feltételeit. A jogszabály felhatalmazza az egészségügyi minisztériumot a vakcinafelesleg értékesítésére, az ebből származó bevétel az állami költségvetésbe kerül - idézte a lap Monica Althamer egészségügyi államtitkárt.

A bukaresti kormány arról is határozatot fogadott el, hogy Ukrajnának 100 ezer, Szerbiának pedig 50 ezer adag vakcinát adományoz. Románia eddig a Moldovai Köztársaságnak küldött humanitárius segélyként több mint 400 ezer adag koronavírus elleni AstraZeneca vakcinát.

Az Adevarul szerint a bukaresti kormány azzal számol, hogy év végéig 8,6 millió ember - az ország lakosságának kevesebb mint 45 százaléka - oltatja be magát, azzal együtt, hogy ősszel a járvány újabb hulláma várható. Így a 2021-es évben Romániának járó több mint 56 millió adag vakcinából több mint 37 milliót nem tud felhasználni.

A lap szerint Bukarestnek nincs ekkora tárolási kapacitása, ezért értékesítésükre készül. Az Adevarul felidézte, hogy a román kormány a vakcinaszállítás felfüggesztését kérte az Európai Bizottságtól, így júniusban a tervezettnél 4,5 millió adaggal kevesebb oltóanyag érkezik az országba.

Romániában eddig 8,6 millió dózis koronavírus elleni oltást adtak be: a Pfizer oltóanyagából 6,8 millió, a Modernáéból 700 ezer, az AstraZenecáéból 830 ezer, a Johnson&Jonhsonéból 225 ezer fogyott.

A 19,3 millió lakosságú országban eddig 4,6 millió ember kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást, a beoltottak száma pedig most már csak 14 ezerrel növekszik naponta.

Horvátországban nagyok az eltérések az átoltottság terén a megyékben
Nagyok az eltérések az átoltottság terén a horvát megyékben - közölte a Jutarnji List című horvát napilap szerdán. A legkevesebben a dalmát megyékben oltatták be magukat a koronavírus ellen.

Horvátországban a felnőtt lakosság valamivel kevesebb mint negyede kapta meg mindkét oltást.

Ami az első oltást illeti, Zágráb városa, Isztria megye és az észak-horvátországi megyék járnak az élen. Az átoltottság ezekben megközelíti a 40 százalékot.

A legkevesebben Sibenik-Knin megyében oltatták be magukat, a felnőtt lakosság mindössze 26,5 százaléka, de Split-Dalmát és Zára (Zadar) megyében is mindössze a 28 százalékot éri el az egy dózist felvevők száma.

Szakemberek nem értik, miért éppen azokban a megyékben torpant meg az oltakozási hajlandóság, amelyek leginkább függenek a turizmustól.

A kormány, hogy felgyorsítsa a kampányt, oltóbuszokat indított a kisebb településekre és a szigetekre. Több nagyobb városban pedig már előjegyzés nélkül is lehet jelentkezni az oltásra, az oltópontok pedig szombaton és vasárnap is nyitva vannak.

Ahhoz, hogy sikerüljön a kormány terve, és június végéig beoltsák a felnőtt lakosság felét, még legalább 280 ezer embernek kell megkapnia valamelyik vakcina első adagját.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 427 566-an kaptak védőoltást, közülük 768 986-nak már a második adag vakcinát is beadták.

Az elmúlt 24 órában 146 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 358 823-at. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében ketten haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8162-re emelkedett. Kórházban jelenleg 349 beteget ápolnak, közülük 28-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában valamivel jobban haladnak az oltással. A védőoltások mindkét adagját már a felnőtt lakosság 32,2 százaléka kapta meg, az első adagon pedig már a 44 százalékuk túl van.

A legtöbben a közép-szlovéniai, és északi régiókban oltatták be magukat, a legkevesebben pedig a kelet-szlovéniai Drávamente (Podravska) régióban.

Szerdára 118 új esetet jegyeztek fel az országban, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4725-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 121-en vannak kórházban, 38-an közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 774 892-en kaptak, közülük 556 922-en már a második adagon is túl vannak.

Romániában ezer alá csökkent a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma
Romániában ezer alá csökkent szerdán a kórházi kezelésre szoruló, és kétszáz alá az intenzív terápián ápolt koronavírusos fertőzöttek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs jelentése szerint az utóbbi 24 órában 104 új fertőzést diagnosztizáltak, ami több mint 25 százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától. A napi esetszám most már több mint egy hete kisebb a járvány első hulláma utáni tavaly júniusi mélypontnál, és továbbra is csökkenő tendenciát mutat.

Az utóbbi napon jelenleg átlagosnak számító 18 halálesetet jelentettek, és folytatódott a statisztika kiigazítása a korábbi - köztük tavalyi - halálesetekkel. Az utóbbi három hétben az egészségügyi minisztérium által elrendelt ellenőrzések során a közegészségügyi hatóság csaknem 1500 korábbi halálesetet vezetett be a járványügyi összesítésbe, így szerdán meghaladta a 32 ezret a járvány romániai, hivatalosan nyilvántartott áldozatainak száma.

A járvány kezdete óta 1 millió 80 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Tovább lassult az oltáskampány üteme is: az utolsó héten már naponta kevesebb mint 15 ezerrel nőtt az első adag vakcinával beoltottak száma.

A 19,3 millió lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást, 4 millió 245 ezer embernek pedig teljes a beoltottsága.

Megszavazta a brit parlament az utolsó korlátozások feloldásának halasztását
Nagy többséggel megszavazta szerdán a londoni alsóház a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt, még érvényben lévő utolsó néhány korlátozás feloldásának legfeljebb négyhetes elhalasztását.

Boris Johnson miniszterelnök a hét elején jelentette be, hogy a kormány az eredetileg tervezett jövő hétfői időpontról július 19-re halasztotta a korlátozások teljes körű feloldását a delta nevű vírusvariáns terjedése miatt.

A brit egészségügyi minisztérium szerda esti beszámolója szerint az elmúlt egy napban 9055, az utóbbi egy hétben 55 216 új koronavírus-fertőződést szűrtek ki országszerte. A heti adat 31,8 százalékkal magasabb a múlt szerdán zárult egyheti időszakban szűrővizsgálattal azonosított új fertőződések számánál.

A szerda esti összesítés szerint az utóbbi 24 órában 9, az elmúlt egy hétben 66 halálos áldozata volt a koronavírus-fertőzés okozta betegségnek az Egyesült Királyság egészében.

A heti halálozási szám nem változott az előző egyheti időszak adatához képest, vagyis nem követte az újonnan kiszűrt fertőződések számának növekedését.

Szardínia minden korlátozást eltörölt a szigetre történő belépéshez
Nem kell többé oltási igazolás és koronavírus-tesztelés sem a Szardíniára történő belépéshez, miután a sziget kormányzója minden járványkorlátozást eltörölt szerdától: teljesen szabad a beutazás az olaszok és a külföldiek számára is. Megszűnt az érkezők ellenőrzése a sziget repülőterein és kikötőiben.

Sajtóinformációk szerint a sziget idegenforgalmi ágazata sürgette a teljes nyitást, miután a feltételekhez kötött belépés miatt a turisták távolmaradásától tartottak. Megszüntették a szigetre belépők regisztrációjára fenntartott mobil-alkalmazást is.

Szardínia az egyetlen régió, ahová jelenleg szabadon lehet belépni, mivel Olaszország többi határátkelőjénél továbbra is kérik a belépés előtti 48 órában végzett negatív teszteredményt. A teszteléshez kötött belepés egyelőre július elsejéig van érvényben.

Szardínián továbbra is kötelező viszont a szájmaszk használata szabadtéren is. Ezt a rendelkezést augusztusig országosan fenntartották. A sziget úgynevezett fehér zónába tartozik, vagyis semmilyen más járványintézkedés nincsen már érvényben annak ellenére, hogy több szardíniai városban újabb gócpontokat azonosítottak.

A római kormány a korábban július 31-ig elrendelt egészségügyi vészhelyzet meghosszabbítását tervezi talán egészen az év végéig - értesült a szerdai sajtó. Matteo Salvini a Liga kormánypárt vezetője fenntartásait fejezte ki, hangsúlyozva, hogy a vészhelyzet fenntartását jelenleg semmi nem indokolja.

 

Legolvasottabb cikkeink