• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Merkely: Az élsportolók között gyakoribb a hirtelen szívhalál

Lapszemle 2021.06.17 Forrás: növekedés.hu
Merkely: Az élsportolók között gyakoribb a hirtelen szívhalál

A támadó középpályás a pályán kellett újraéleszteni, életéért hosszú percekig küzdöttek, majd hordágyon vitték el a pályáról.

Statisztikák szerint százezer 35 év alatti versenyzőből évente 2-4 szenved el hirtelen szívhalált – mondta a növekedés.hu-nak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szívklinika igazgatója. Szerinte van esély rá, hogy Christian Eriksen, - aki a szombati Dánia-Finnország mérkőzés 42. percében minden előzmény nélkül egyszer csak összeesett a pályán -, újból futballozzon, akár úgy, hogy szükség esetén defibrillátor pacemakert ültetnek be neki.

A hirtelen szívhalál az egyik vezető halálok, csak Magyarországon naponta 70, évente 25 ezer ember szíve áll meg egyik pillanatról a másikra, mindenfajta előzmény nélkül. Az élsportolók ugyan rendszeresen orvosi vizsgálaton vesznek részt, ennek ellenére náluk is előfordul ilyen, mint Merkely Béla mondta: 100 ezer 35 év alatti versenyzőből évente 2-4-nél.  

A fokozott fizikai megterhelés ráadásul nagyjából 2-3-szorosára növeli a hirtelen szívhalál kockázatát a sportolókban, mint az azonos korú fiatalokban, ha nincs kiterjesztett szűrés. Ha van, akkor sem lehet 1/100 000 alá vinni az esetszámot – Eriksen sajnos ebbe esett bele.

Az eset után többen tudni vélték, hogy Eriksen a koronavírus-vakcinától lett rosszul, de ezt a hivatalos nyilatkozatokban ugyanúgy cáfoltak, a futballista nem kapott oltást, és Covid-fertőzésen sem esett át korábban. Merkely Béla ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy más vírusfertőzés is okozhatott nála például szívizomgyulladást, emellett azonban  veleszületett megbetegedés, genetikai és szerzettek okok is állhatnak a háttérben.

Ha ez nem egy alapbetegség első tünete volt, és csak genetikai hajlam van ritmuszavarra, akkor a speciális defibrillátor pacemakerek is megoldást jelentenek.

Nálunk is vannak beépített defibrillátor pacemakerrel élő sportolók – mondta Merkely Béla, de személyiségi jogok miatt neveket nem említett. Világszerte több ezer élsportoló él már ilyennel, a belga Anthony Van Loo az életét köszönheti az eszköznek. A focista szintén a pályán, játék közben esett össze, de pár másodperc múlva magától ült fel, erről még egy videó is fent van a világhálón:

Legolvasottabb cikkeink