• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.07.27 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Montenegró is digitális Covid-igazolványt vezet be. Csehország vakcinákat adományoz balkáni, afrikai és ázsiai államoknak.

Románia várhatóan szeptembertől teszi lehetővé a harmadik oltást
Románia várhatóan szeptembertől teszi lehetővé a harmadik oltást az egészségügyi dolgozóknak, a 65 évnél idősebbeknek, valamint a krónikus betegeknek - jelentette ki kedden Valeriu Gheorghita, a romániai oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) vezetője.

Sajtótájékoztatóján Gheorghita elmondta: nagyon valószínű, hogy szeptemberben elkezdődik a harmadik oltás beadása, mert az elmúlt napokban nőtt a megbetegedések száma és a sérülékeny kategóriákba tartozókat meg kell védeni a járvány negyedik hullámától.

Gheorghita szerint azoknak, akik átestek már a koronavírus-fertőzésen és be is olttatták magukat két dózissal, nem feltétlenül kell megkapniuk a harmadik adagot is.

Úgy vélte, Románia a negyedik hullám küszöbén áll, hiszen a delta variáns gyorsan terjed, Románia 41 megyéjéből 15-ben jelent meg az agresszíven fertőző indiai variáns. Romániában eddig 127 delta variánsos fertőzést regisztráltak, ebből 26 az elmúlt héten történt, öt beteg vesztette életét. A legtöbb delta variánsos megbetegedést Dél-Romániában, Bukarestben, Arges és Ilfov megyében jegyezték.

Az oltási kampány vezetője közölte még, hogy augusztus 2-tól a 12-17 év közötti gyerekek Moderna oltóanyaggal is immunizálhatók. Jelenleg ez a korosztály szülői beleegyezés mellett Pfizerrel oltható. A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy Románia 1,7 millió adag oltást adott el Dániának, több mint félmilliót a Moldovai Köztársaságnak és több mint 100 ezret Ukrajnának.

Kedden az elmúlt 24 óra alatt 175 koronavírusos fertőzést jelentettek 30 300 tesztből, s a járványnak újabb három halálos áldozata volt. A járvány kezdete óta eddig 1 082 551 ember betegedett meg Romániában, 1 047 388-at gyógyultnak nyilvánítottak.

 

Kárpátalján újabb megfertőződések oka lehet a delta variáns
Ukrajnában újabb hat kárpátaljai beteg esetében feltételezik, hogy a koronavírus erősen fertőző, először Indiában megjelent delta variánsával fertőződött meg - közölte az UNIAN hírügynökséggel Ljubov Danics, az egészségügyi minisztérium kárpátaljai regionális betegségmegelőzési központjának epidemiológusa.

A betegektől vett mintákat elküldték a kijevi közegészségügyi központ referencialaboratóriumába, ahol ötnél az előzetes vizsgálat kimutatta a delta variánst, viszont még egy európai laboratóriumnak is meg kell erősítenie az eredményt. A járványügyi szakember elmondta, hogy a fertőzöttek között vannak fiatalok, azaz 18-35 évesek, és 60 év felettiek, van, aki megbetegedése előtt külföldön járt és van, aki nem.

Korábban már két kárpátaljainál igazolták, hogy delta variánssal fertőződött meg. Rajtuk kívül Ukrajnában eddig nyolc betegnél mutatták ki a vírusnak ezt a változatát, kijevieknél és három Lviv megyei lakosnál. Ketten közülük megbetegedésük előtt Nagy-Britanniában jártak, a többiek Oroszországban.

Eközben Ukrajnában keddre a hétvége után ismét megugrott az új betegek száma - az előző napinak több mint a háromszorosára -, megközelítve a múlt hét hétköznapjainak átlagát. A hivatalos adatok szerint az elmúlt napban 681-gyel 2 249 344-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A növekmény 468-cal több a megelőző napiénál. A halálos áldozatoké is jelentősen nőtt: hétfőn 27-en haltak bele a betegségbe, míg vasárnap csupán ketten. Velük 52 876-ra emelkedett a járvány tavaly márciusi kitörése óta elhunytak száma. Eddig 2 184 880-en gyógyultak meg, ugyanakkor az aktív betegek száma tovább nőtt, 139-cel 11 588-ra.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-ei kezdete óta 3 177 763-an kapták meg valamely védőoltás első, 1 760 835-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Hétfőn 126 096 embert oltottak be az országban.

Több mint kétezer új fertőzöttet azonosítottak egy nap alatt Izraelben
Több mint kétezer új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Izraelben az utóbbi egy napban, s ez volt a delta vírusvariáns okozta negyedik járványhullám eddigi legmagasabb száma - jelentette kedden a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. Az erősebben fertőző vírusváltozat terjedésével 2123 új vírushordozót szűrtek ki és regisztráltak hétfőn az országban, az elvégzett tesztek 2,32 százaléka bizonyult pozitívnak.

Az újonnan azonosítottak 57,22 százaléka már beoltott volt. A frissen regisztráltak tíz százaléka külföldről tért vissza, a legtöbben, 50-en Törökországból, 40-en pedig Görögországból.

A kórházakban jelenleg 238 embert ápolnak a fertőzés szövődményeivel, közülük 138 súlyos beteg, 26 beteget lélegeztetőgépre kapcsoltak. Az egészségügyi minisztérium igazgatója és a kórházak vezetői kedden értekezletet tartanak az egyre több beteg ellátásáról, újabb "koronaosztályok" megnyitásáról a kórházakban.

Azonnali intézkedésként bejelentették, hogy csakis azok az utasok léphetnek be a tel-avivi Ben Gurion-repülőtér épületébe, akik utaznak. Akik nem utaznak, azoknak az épületen kívül kell maradniuk.

A kórházban ápolt súlyos betegek körében - minden korcsoportban - az oltatlanok aránya sokkal nagyobb az oltottakénál, vagyis az oltottak körében sokkal kisebb a kórházba kerülés veszélye akkor is, ha elkapják a fertőzést.

Az 50 év felettiek több mint 90 százalékát már beoltották Izraelben, s az elmúlt hónapban megfertőződöttek körülbelül 64 százaléka 40 évesnél fiatalabb, vagyis a kevésbé beoltott korosztályokból került ki. Ugyanakkor a beoltott fiatalabbak körében alig alakultak ki súlyos betegségek.

A járvány negyedik hulláma már meglehetősen szétterjedt Izraelben: most nincs erősen fertőzött, "piros" település, de 27 helységet közepesen fertőzött, "narancssárgának" nyilvánítottak, 57 város és falu enyhén fertőzött, "sárga" besorolást kapott, és már csak 196 helységet tekintenek "zöldnek", vagyis alig, vagy egyáltalán nem fertőzöttnek.

Csehország vakcinákat adományoz balkáni, afrikai és ázsiai államoknak
Csehország az év végéig legalább 2,39 millió adag, koronavírus elleni vakcinát ajándékoz néhány balkáni, afrikai és ázsiai országnak. A cseh kormány döntéséről Adam Vojtech egészségügyi miniszter tájékoztatott a kabinet hétfői esti ülése utáni sajtótájékoztatón.

Vojtech szerint a cseh kormány döntése része az Európai Unió vezetői megállapodásának, miszerint az EU közösen 100 millió adag oltóanyagot ajándékoz más országoknak. Ezenfelül Csehország még 250 ezer adag oltóanyagot ajándékoz Vietnamnak, és 30 ezret Tajvannak - közölte a miniszter.

A cseh miniszter megerősítette Andrej Babis kormányfő korábbi közlését, miszerint Szlovákia átvesz és kifizet egymillió adag Pfizer/BioNTech-vakcinát a Csehországnak kijáró uniós kvótából. A csehek összesen 14 millió adag oltóanyagot rendeltek a Pfizer/BioNTech vállalattól, s mindet rövid időn belül már nem tudják felhasználni, ezért adnak belőle a szlovákoknak.

Adam Vojtech szerint a cseh kormány összesen 23,9 millió vakcinát rendelt az Európai Unió által elfogadott oltóanyagokból 8,5 milliárd koronáért (119 milliárd forint), azonban nem tudja ezt mind felhasználni.

"Bíráltak minket, hogy kevés oltóanyagot rendeltünk, ami láthatóan nem igaz. Többet rendeltünk, mint amennyire a cseh lakosságnak most szüksége van, de ilyen gonddal most más országok is szembesülnek" - magyarázta a tárcavezető később a televízióban.

A 10,7 millió lakosú Csehországnak a legközelebbi időben még mintegy 6,4 millió adag vakcinára lesz szüksége, hogy elérje a lakosság 70 százalékos átoltottságát - mutatott rá Adam Vojtech.

Hétfőig 4,65 millió cseh állampolgár kapta meg a vakcina mindkét adagját, 900 ezren pedig az első adagot.

Belgiumban a külföldi tengerészeket is beoltják a nemzetközi kereskedelem folytonosságának biztosítására
Belgium a kikötőibe érkezett, idegen zászló alatt közlekedő hajók bármilyen állampolgárságú tengerésze számára biztosítja a koronavírus elleni védőoltást a nemzetközi áruszállítás zavartalanságának biztosítására; közben az országban az új fertőződések átlagos száma továbbra is növekszik, egyhetes viszonylatban jelenleg tíz százalékkal - közölte a belga sajtó kedden.

Beszámolók szerint a különböző nemzetiségű tengerészek belgiumi beoltását az indokolja, hogy az ország nemzetközi kikötőiben évente több mint 5500 hajó köt ki, amelyeken mintegy 80 ezren dolgoznak. A rendelkezésükre álló gyakran szűk helyeken nagyobb a fertőzés terjedésének kockázata, ezenkívül számos matróznak nincs lehetősége otthoni beoltásra hosszantartó tengeri utazásai miatt. Belgium azt is el akarja kerülni, hogy a fertőzéses esetek miatt a hajók sokáig várakozzanak a kikötőkben, ami a járványveszély fokozódásának veszélye mellett jelentős késéseket okozna a nemzetközi áruszállításban.

A külföldi tengerészek a hajók fedélzetén kapják meg az egydózisú Janssen-vakcinát - tették hozzá.

A belga közegészségügyi hatóság keddi tájékoztatása szerint a koronavírus-fertőzés terjedésének háromhetes erősödése az elmúlt hét nap viszonylatában tízszázalékos növekedést mutat.

Az elmúlt hétnapos periódusban 1472-re emelkedett az új fertőzések átlagos napi száma. Százezer lakosra jutó új esetek száma 170,9. Az elvégzett koronavírus-tesztek pozitivitási aránya 2,6 százalék. A járvány kezdete óta 1 millió 117 ezer 697-en fertőződtek meg a SARS-CoV-2 koronavírussal Belgiumban.

Naponta átlagosan több mint 28 embert szállítanak kórház a koronavírus-fertőzés miatt, ami 9 százalékos növekedést jelent az előző hétnapos időszakhoz képest. Jelenleg 305 beteget ápolnak belga kórházakban, köztük 97-en részesülnek intenzív ellátásban a koronavírus-fertőzés miatt.

A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben az előző időszakhoz képest 8 százalékkal kevesebben, naponta ketten haltak meg. A járvány megjelenése óta 25 228 halálesetet követhető az új típusú koronavírushoz Belgiumban.

 

Montenegró is digitális Covid-igazolványt vezet be
Az európai unióshoz hasonló digitális Covid-igazolványt vezetnek be péntektől Montenegróban - közölte az ország egészségügyi minisztériuma.

A tárca azt is tudatta a podgoricai sajtó keddi jelentése szerint, hogy július 30-tól új korlátozások lépnek életbe, azt azonban egyelőre nem közölte, mire lehet számítani. A sajtó úgy értesült, hogy az új intézkedések értelmében a szórakozóhelyeken és az éttermek zárt helyiségeiben csak bizonyos feltételek teljesítése - például a Covid-igazolvány felmutatása - mellett lehet majd tartózkodni.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 241-gyel 720 353-ra, Koszovóban 14-gyel 107 826-ra, Észak-Macedóniában tízzel 156 073-ra, Montenegróban 77-tel 101 207-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 13-mal 205 459-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában eggyel 7105-re, Észak-Macedóniában kettővel 5490-re, Montenegróban hárommal 1627-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kettővel 9726-ra növekedett. Koszovóban nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma 2267 maradt.

Legolvasottabb cikkeink