• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: járványhírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.07.13 Forrás: MTI
Koronavírus: járványhírek a nagyvilágból

Több mint százan fertőződtek meg Ausztriában egy nap alatt, Törökországban továbbra is ezer felett alakult az új fertőzöttek napi száma.

Több mint százan fertőződtek meg Ausztriában egy nap alatt
 Vasárnap az, előző naphoz képest, 114 újkoronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában az ottani belügyminisztérium adatai szerint.

A legtöbb új esetet Felső-Ausztriában (53), Bécsben (38), Tirolban (8), illetve Alsó-Ausztriában (8) regisztrálták. Az aktív fertőzöttek száma 1239-re nőtt; a betegek közül 83-an szorulnak kórházi kezelésre; tízen vannak az intenzív osztályon. Ausztriában eddig 18 897 ember koronavírus-tesztje lett pozitív; közülük időközben 16 952-en meggyógyultak; a vírus okozta betegség szövődményeibe 708-an haltak bele. Egy közelmúltban végzett internetes közvélemény-kutatás során ezer embert kérdeztek meg arról, hogyan vélekedik a szájmaszk viseléséről, a korlátozó intézkedések esetleges ismételt bevezetéséről, a veszély mértékéről, illetve a büntetési tételekről. A megkérdezettek 82 százaléka válaszolta azt, hogy a lakosság felelős a járvány terjedésének ismételt felgyorsulásáért, 59 százalékuk pedig támogatná a szájmaszk ismételt kötelezővé tételét. A válaszadók csaknem egyharmada gondolja azt, hogy túl keveset ellenőrzik a szabályok betartását, 11 százalékuk pedig elégedetlen az osztrák kormány intézkedéseivel.

A közvélemény-kutatás azt is mutatja, hogy az emberek a fertőzöttek számának növekedésével óvatosabbak lettek; 41 százalékuk kerüli a nyilvános helyeket, 35 százalékuk pedig gyakrabban visel szájmaszkot. A megkérdezettek 64 százaléka támogatná a korlátozások megszegéséért járó büntetés szigorítását. A válaszadók 42 százaléka otthon tölti nyári szabadságát, 19 százalékuk pedig lemondta a tervezett külföldi nyaralást.

A szerb elnök szerint van elég lélegeztetőgép az országban, a kórházak majdnem megteltek
Még 1137 szabad lélegeztetőgép van Szerbiában, úgyhogy a legsúlyosabb eseteket mindenképpen el tudják látni, gondot jelent viszont az, hogy a kórházak kapacitásai szinte teljesen megteltek - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök.

Hozzátette: Szerbia le fogja győzni a koronavírust, ehhez viszont fegyelem kell. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint szíve szerint kijárási tilalmat vezetne be az országban, a szakértők szerint azonban erre egyelőre nincs szükség.

Szerbiában egy nap alatt 18 073-ról 18 360-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Vasárnap 11 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 393-ra nőtt. Jelenleg 144-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Koszovóban hétfőre 4715-ről 4931-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Egy halálos áldozata volt a Covid-19 betegségnek az utóbbi 24 órában, ezzel 102-re nőtt a halottak száma. A koszovói iszlám közösség a járványhelyzet miatt felfüggesztett minden tömeges vallási tevékenységet, és arra kérte a híveket, tartsák be a szükséges távolságot egymástól az egyéni imák ideje alatt is.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 7975-ről 8111-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Egy nap alatt hatan haltak bele a Covid-19 szövődményeibe, és ezzel 382-re nőtt a halálos áldozatok száma. Megkezdődött a háromnapos előrehozott választás a nyugat-balkáni országban, hétfőn az a 716 ember adhatja le szavazatát, aki koronavírussal fertőzött vagy elővigyázatossági karanténban tartózkodik.

Montenegróban egy nap alatt 1164-ről 1221-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Vasárnap nem volt halálos áldozata a vírusnak, így a halottak száma 23 maradt. Annak ellenére, hogy Montenegróban május folyamán és június elején, összesen 42 napon át nem volt új fertőzött, mostanra a nyugat-balkáni régió második legsúlyosabban érintett országává vált az Adria-parti állam, százezer lakosra 138 fertőzött jut. Ennél csak Észak-Macedóniában rosszabb a helyzet, ahol százezer lakosra 170 fertőzött jut.

Bosznia-Hercegovinában vasárnapról hétfőre 6719-ről 6877-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Egy nap alatt ketten haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma 221. Nemcsak az idegenforgalmi szektort érintette rosszul a koronavírus-járvány, a Nezavisne Novine című boszniai napilap beszámolója szerint az autósiskolák is a csőd szélére kerültek, a járvány miatt ugyanis csak nagyon kevesen akarnak most megtanulni vezetni.

Moszkvában megszűnt a kötelező utcai maszkviselet
A koronavírus-helyzetben bekövetkezett pozitív változások nyomán az orosz főváros hétfőtől megszűntette az utcai maszkviselési kötelezettséget, amely azonban a zárt közösségi terek esetében továbbra is érvényben marad.

Minden ágazatban eltörölték a távmunkakényszert és megnyitottak a vidámparkok, kulturális központok, szórakozóhelyek és diszkók is, azzal a feltétellel, hogy 50 százalékos kapacitással működhetnek. Megengedett az oktatási intézmények, a gyerektáborok és az összes lakossági szolgáltatás működtetése.

Augusztus 1-jétől a háromezer főnél kisebb befogadóképességű színházak, mozik és koncerttermek is fogadhatják majd a közönséget, de csak a férőhelyek felét tölthetik meg. A színházak jelezték, hogy az engedély ellenére csak szeptemberben kezdik meg az évadot, mert nem kifizetődők számukra a félházas előadások. A sportrendezvényeken 10-ről 50 százalékra lesz növelhető a lelátók kihasználtsága.

Az elmúlt nap alatt Moszkvában a diagnosztizált fertőzöttek száma 672-vel 230 029-re, a halottaké 25-tel 4168-ra, a gyógyultaké pedig 394-tel 164 954-ra nőtt a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint.

Oroszországban az igazolt koronavírus-fertőzések száma 6537-tel 733 699-re emelkedett. Ez 0,9 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 25,6 százaléka tünetmentes.

Oroszország jelenleg a negyedik helyen áll a világon a fertőzések számát tekintve, az Egyesült Államok (3 304 942), Brazília (1 864 681) és India (878 254) után.

Az aktív esetek száma 3473-mal 218 239-re nőtt. A halálozások száma 104-gyel 11 439-re, a gyógyultaké pedig 2960-nal 504 021-re emelkedett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy hétfői tanácskozáson azt hangsúlyozta, hogy Oroszországban a 100 ezer lakosra átszámított halálozási ráta "többszörösen alatta marad több más, köztük fejlett egészségüggyel rendelkező európai államénak". Felhívta a figyelmet arra, hogy miközben az újonnan kimutatott esetek száma stabilizálódott, a gyógyultak száma növekszik.

"Ennek következtében az orosz régiók túlnyomó többsége megkezdte az állampolgárok önizolációs rendszerének és a többi járványügyi korlátozás enyhítését" - mondta.

Egy szombati keltezésű összesítésre hivatkozva azt mondta, hogy az országban Covid-19-betegek kezelésére kialakított 170 377 ágy 66 százalékát alkalmazzák eredeti rendeltetése szerint.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 23,2 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 261 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 275 334 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Törökországban továbbra is ezer felett alakult az új fertőzöttek napi száma
Törökországban az előző három napi 1024, 1003 és 1016 után vasárnap 1012-vel emelkedett a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzöttjeinek napi száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. Az eddig regisztrált esetek száma 212 993-ra nőtt.

A napi esetszámok, a hatósági intézkedések enyhítését követően, 900 körüli értékekről indulva, június közepén, néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. A mutató azóta 1003-nál alacsonyabban még nem járt, mindazonáltal június 24. óta lassan csökken.

Vasárnap az előző napinál kettővel kevesebben, 19-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 5363-ra emelkedett az országban. A halálesetek napi száma június közepe óta nem esett 15 alá.

Az elmúlt 24 órában az intenzív osztályon fekvő és a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma is nőtt, az előbbi 1194-ről 1209-re, az utóbbi 401-ről 409-re.

A gyógyultak száma 1298-mal 194 515-re emelkedett, ők teszik ki az esetek már csaknem 91,5 százalékát.

A 83 milliós országban eddig mintegy 3,98 millió vírustesztet végeztek el.

A francia repülőtereken automatikusan és ingyen tesztelik a vörös jelzésű országokból érkezőket
A franciaországi repülőtereken ezentúl automatikusan szűrik a koronavírusra a vörös jelzésű, azaz a járvány szempontjából súlyosnak számító országokból érkezőket - jelentette be vasárnap Gabriel Attal kormányszóvivő a BFM hírtelevízióban.

"Rendszeresítjük a tesztelést a repülőtéren mindenkinek, aki vörös jelzésű országból érkezik, azaz olyan helyről, ahol a leginkább terjed a vírus" - mondta a kormányszóvivő jelezve, hogy napi kétezer ilyen szűréssel számol a kormány.

"Akik meg tudták oldani a tesztet a származási országban, azoknak nem kell újra elvégeztetniük érkezéskor Párizsban, illetve Franciaországban. De be kell mutatniuk egy igazolást, hogy átestek a teszten" - tette hozzá. Elmondta, hogy az általános és ingyenes repülőtéri szűrés "néhány napon belül" megkezdődik a párizsi Roissy-Charles-de-Gaulle és az Orly repülőtereken.

A tesztelés viszonylag kevés utast fog érinteni, miután a vörös jelzésű országokból csak halaszthatatlan okból, külön engedéllyel fogad beutazókat Franciaország. Ebbe a kategóriában az Európai Unión kívüli országok tartoznak, és nem tartozik közéjük az a 13 ország, amelynek állampolgárai az uniós ajánlások alapján beléphetnek Európa területére.

Arra a kérdésre, hogy a kormány tervezi-e kötelezővé tenni a maszkviselést minden nyilvános zárt térben, a kormányszóvivő elmondta: "a franciák felelősen viselkednek, és amikor ajánlásokat kapnak, azokat a nagy többség be is tartja". Jelezte ugyanakkor, hogy a kormány "folyamatosan értékel, és alkalmazkodik a helyzethez".

A kérdés azért merült fel, mert 14 neves orvos szombaton felhívást tett közzé a Le Parisien című lapban, amelyben a maszkviselés kötelezővé tételét kérték a nyilvános zárt terekben annak érdekében, hogy a koronavírus ne kapjon új erőre. Úgy érzékelik ugyanis, hogy az emberek többsége egyre kevésbé tartja be az egészségbiztonsági előírásokat (maszkviselés, fizikai távolságtartás, kézfertőtlenítés).

Franciaországban a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma péntek este elérte a 30 ezret, de a járvány kezdete óta először csökkent ötszáz alá a súlyos betegek száma. Az egészségügyi hatóságok a két hónapig tartó nagyon szigorú karanténidőszak után, májusi vége óta több mint háromszáz járványgócot tártak fel, és többségüket már teljesen felszámolták. Az egészségügyi minisztérium péntek esti közleménye ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hetek visszaszorulása után a SARS-CoV-2 vírus gyorsabb terjedésének jelei érzékelhetők, jóllehet annak szintje továbbra is alacsony.

Kijárási korlátozásokat vezetnek be több katalán városban
A koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt kijárási korlátozások bevezetését jelentette be Lleida városában és további hét katalán településen a katalán kormány vasárnap.

Az itt élők hétfőtől csak meghatározott esetekben, például munkavégzés, bevásárlás céljából hagyhatják el otthonukat. Bezárnak a sport- és kulturális központok, az éttermek nem fogadhatnak vendéget, csak házhoz szállításra készíthetnek ételt - ismertette a döntés részleteit Alba Vergés katalán egészségügyi tanácsos és Miquel Buch belügyi tárcavezető sajtótájékoztatón.

Lleida mellett Alcarras, Soses, Seros, Aitona, La Granja d'Escarp, Massalcoreig és Torres de Segre lakosaira vonatkoznak a bejelentett tilalmak.

Mindegyik település Segriá járásban található, amelyet egy héttel ezelőtt helyeztek vesztegzár alá. A bevezető utakat a hatóságok őrzik: néhány kivétellel - mint például az áruszállítás - nem lehet sem belépni, sem távozni ebből a térségből, ahol mintegy 210 ezren élnek.

A további szigorításra azért van szükség, mert a vesztegzár ellenére emelkedik a fertőzöttek száma, az elmúlt egy napban 190 új esetet igazoltak. A kórházi kezelésre szorulók száma meghaladta a százat. Egy ember életét veszítette.

Katalóniában több aktív járványgóc van, amelyekben összesen 816 új fertőzöttet azonosítottak 24 óra alatt.

A tartományban csütörtök óta kötelező a szájmaszk viselése minden nyilvános helyen függetlenül attól, hogy lehet-e tartani az egészségügyi hatóságok által biztonságosnak vélt, legkevesebb másfél méteres távolságot másoktól. A példát az ország egyre több részén követik, a Baleár-szigeteken és Extremadurában már bevezették, a jövő héten várhatóan elrendelik Andalúziában, Aragónban és La Riojában is.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint mintegy száz aktív járványgócot tartanak számon országszerte. A három vagy annál több, egymással összefüggő igazolt eseteket már gócnak tekintik.

A katalán Segrián kívül még Galiciában, a több mint 70 ezer lakosú A Marina járás került vesztegzár alá, ahol 185 fertőzöttet tartanak nyilván.

Az északi tartományban vasárnap rendkívüli biztonsági intézkedések mellett autonóm parlamenti választásokat tartanak. A szavazóhelyiségekben belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés, a padlón kijelölt távolság betartása és a szájmaszk viselése. Az igazolt fertőzöttek nem mehetnek el szavazni.

A dél-európai országban az első, január végi eset óta mintegy 254 ezer fertőzést azonosítottak a vizsgálatok, a halálos áldozatok száma meghaladja a 28 ezret.

A lakosság átfertőzöttségét vizsgáló nagyszabású állami kutatás szerint csaknem két és fél millióan, a lakosság 5,2 százaléka eshetett át a koronavírus-fertőzésen, vagyis nem alakulhatott ki közösségi immunitás a vírussal szemben.

 

Legolvasottabb cikkeink