• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kutatási program új élelmiszerek előállításáért

Hírek Forrás: MTI

Új, magas rosttartalmú, egészséges gabonaalapú élelmiszerek előállítása válik lehetővé.

Egészségesebb kenyerek, péksütemények, tészták gyártására lesz lehetőség egy csaknem félmilliárd forint költséggel megvalósult kutatási program eredményeként; a projektről a konzorcium résztvevői szakmai szimpóziumon számoltak be pénteken Martonvásáron, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjában.

A gazdaságorientált nemzeti program keretében megvalósult, három évig tartó projektben az MTA Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézete, a Budapesti Műszaki Egyetem Élelmiszertudományi Tanszéke, a Gyermelyi Zrt. és Lipóti Pékség vett részt.

A kutatási konzorciumon belül a martonvásári búzanemesítők a megfelelő alapanyagok, köztük nagy rostanyag tartalmú búza genotípusok előállítását, a korszerű, egészséges táplálkozás követelményeinek megfelelő búzafajták nemesítését vállalták - mondta el Bedő Zoltán, az agrártudományi kutatóközpont megbízott főigazgatója.

Tömösközi Sándor projekt koordinátor, egyetemi docens beszámolója szerint a Budapesti Műszaki Egyetem tanszékén az új, egészséges gabonalapú élelmiszerek előállításához szükséges malmi technológiához, valamint az őrleményekben levő bioaktív komponensek kimutatásához kapcsolódó kutatásokat végezték el, illetve koordinálták.

A Gyermelyi Zrt. a vetőmag szaporítással, illetve a malmi technológia fejlesztésével foglalkozott. A különleges lisztekből, őrleményekből a Lipóti pékség magas rosttartalmú kenyereket, péksüteményeket készít. Az új termékek próbasütése már megtörtént, azok várhatóan egy hónap múlva kaphatóak lesznek a pékség 168 mintaboltjában - mondta Tóth Péter, az üzletlánc tulajdonosa.

Az "egészségmegőrzés és hagyomány: alapanyag-, termék- és technológiafejlesztés a gabonavertikumban" elnevezésű kutatási program eredményeinek hasznosítása hozzájárulhat a népesség egészségesebb táplálkozásának kialakításához, illetve a lefolytatott, klinikailag igazolt hatások esetén az egyes, gyakran előforduló, táplálkozással összefüggő, egészségügyi rendellenességek kialakulási kockázatának csökkentéséhez - hangsúlyozták a szimpózium résztvevői.

A projekt előzményeként a martonvásári kutatók és a műszaki egyetem szakemberei korábban már részt vettek egy európai uniós, hazai gabonafajtákkal, s a hazai termesztési technológiákhoz adaptált kísérletben, a most befejeződött kutatási program annak a folytatása.