• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Leuveni konferencián a modellértékű magyar innováció

Hírek Forrás: Weborvos

Csökkenő születésszám mellett növekszik a sérülten született, a fejlődésük szempontjából veszélyeztetett gyermekek aránya.

A probléma tehát komoly, az ellátás viszont messze elmarad a százszázalékostól, a vidék pedig súlyos hátrányban van.

Csökkenő születés, növekvő problémák

Egy 2009-es Tárki kutatás rámutatott arra, hogy van mit tenni a kisgyermekkori intervenció tekintetében. A felmérés rámutat, hogy a csökkenő születés mellett növekszik a sérülten született gyermekek száma.

Nagyon fontos az időben történő beavatkozás, hiszen életeket lehet megszépíteni – vagy hagyni és tönkretenni, de ez utóbbiról kevesen beszélnek. Minél korábban (egy éves kor alatt) felismerik a problémát, annál nagyobb az esély a gyógyulásra, a hátrányok leküzdésére.

Jelenleg a terápiás ellátás a sérült gyermekek 60%-át éri el. A vidék még súlyosabb képet fest, az ellátórendszer jelentős egyenlőtlenségeket mutat. Az érintettek mintegy 15%-a él csupán a fővárosban, vagyis sokaknak kell Budapestre ingázni.

Tovább nehezíti a helyzetet – és csökkenti a gyermekek esélyeit -, hogy az állami szinten kialakított hálózat (Egységes Pedagógiai Szakszolgálatok) nincs megfelelően felkészülve, hiszen a legkisebbek még komplex egészségügyi ellátást igényelnek.

Modellértékű projekt

A felmerülő problémára innovatívnak számító magyar projektet készített elő Schultheisz Judit nevéhez köthető Gézengúz Alapítvány. „A Neuro-hidroterápia alapja 1986-ban született meg első lépéseiben, az otthoni kádunkban, majd medencében folytattuk kolléganőim együttműködésével" – mondja Dr. Schultheisz Judit, orvosigazgató. A Gézengúznál történő neuro-hidroterápiás kezelésnek köszönhetően már nem csak kiemelkedő egyéni sikertörténetek születtek. A ma már 17 éves teniszedzőnek készülő fiú 7 hónapra született, és az orvosok nem sok jóval bíztatták a szüleit. Egy lány három hónappal a kiírt időpont előtt látta meg a napvilágot, súlyos fejlődési elmaradásokkal. A hidroterápiának köszönhetően már az élete teljes lett, egyetemre jár és fuvolázik, hálája jeléül pedig önkénteskedik az életét szebbé tevő alapítványnál.

„Számtalan pozitív példát hozhatnánk, de ezek csak azok, akik eljutottak a terápiára. Nekünk foglalkozni kell azokkal is, akiknek ez nem adatik meg" – utal a modellértékű programjukra Dr. Schultheisz Judit. A terápiás programot Belgiumban, a Leuvenben tartandó II. nemzetközi Aqua-terápiás konferencián mutatják be, majd ennek tükrében egy hazai fejlődésneurológiai konferencián „A Neuro-hidroterápia jelentősége nemzetközi összehasonlításban" tart prezentációt a doktornő.

Egyedülálló képzés Magyarországon

A 25 éves tapasztalattal rendelkező orvosigazgató a belgiumi konferencián jelenti be hivatalosan, hogy a Gézengúz Alapítvány májusban modellértékű, újszerű – egy régen meglévő szakmai hiányt megszüntetve - neuro-hidroterápiás képzést indít Magyarországon, hogy az ország egész területén hozzáférhető legyen ez a terápiás lehetőség is. Az egyedülálló képzésnek és a terápiás módszer elterjesztésének köszönhetően további terápiás sikerek várhatóak a kora gyermekkori időszak komplex ellátásaiban.