• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Magyar szuperszámítógép is segíti a koronavírus-kutatást

Hírek 2020.04.10 Forrás: ITM
Magyar szuperszámítógép is segíti a koronavírus-kutatást

Számítógépes szimuláció segítségével térképezi fel a fehérjemolekulák atomjainak dinamikáját.

Csatlakozott a koronavírus-járvány megismerésére és megfékezésére indult világméretű összefogáshoz az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányítása alá tartozó Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) is. A magyar szuperszámítógép kapacitás a nemzetközi hátterű, nyílt közösségi kezdeményezés, a folding@home céljainak eléréséhez járul hozzá, amely számítógépes szimuláció segítségével térképezi fel a fehérjemolekulák atomjainak dinamikáját. A hazai kutatási célú szuperszámítástechnikai infrastruktúrát magyar szakemberek is igénybe vehetik a járvány megfékezésével kapcsolatos kutatásaikhoz. 

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség is csatlakozott ahhoz a nemzetközi kutatási programhoz, amelyet a Stanford Egyetem indított el annak érdekében, hogy a magánszemélyek és vállalatok által felajánlott processzorkapacitásokat kihasználva modellezhető legyen a koronavírus fehérje szerkezete és mozgása. A folding@home processzorkapacitásokat összegyűjtő és használó szervezet az elmúlt években komoly eredményeket ért el a rákkutatásban, az idegrendszeri megbetegedések okainak megismerésében, részt vett az Ebola ellenszerének kifejlesztésében is. 

„A számítási kapacitást biztosító SuperDome számítógépet a Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) földmegfigyelési adatinfrastruktúra és szolgáltatások kialakítása c. projekt számára szereztük be, most ennek a szuperszámítógépnek köszönhetően tudunk támogatást nyújtani a kutatásban. Ezt az igen összetett feladatot minél előbb kell elvégezni, hiszen a koronavírus gyors terjedése és kimagasló fertőzési képessége miatt minden perc és minden elérhető bit rengeteget számít. A hazai kutatási célú szuperszámítástechnikai (HPC) infrastruktúrát üzemeltető KIFÜ az ITM egyetértésével a HPC kapacitását soron kívül felajánlja a járvány megfékezésével kapcsolatos kutatásaikat végző hazai szakemberek számára is” – mondta Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára. 

A 2x5120 db GPU magot tartalmazó szuperszámítógép összesített számítási teljesítménye 30 ezermilliárd matematikai művelet elvégzésére alkalmas másodpercenként. A Superdome sikeresen csatlakozott a folding@home nemzetközi hálózathoz, és megkezdte azoknak a  molekuladinamikai számítási feladatoknak az elvégzését, amelyek segítségével a kutatók a SARS COVID-19 proteázához (fehérjebontó enzimek) keresnek kisméretű inhibitort (vegyi folyamatok lefolyását gátló anyag). 

„A világjárvány példátlan összefogást eredményezett, magánszemélyek és szervezetek a maguk szintjén igyekeznek felvenni a küzdelmet az eddig ismeretlen kórokozóval szemben. Ebben a munkában vesz részt a KIFÜ is a SuperDome szuperszámítógép kapacitásának biztosításával” – emelte ki Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke.

További információk a kutatási projektről

Legolvasottabb cikkeink