• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Megállapodást kötött a Richter és a Semmelweis Egyetem

Gyógyszerpiac 2019.06.06 Forrás: Weborvos
Megállapodást kötött a Richter és a Semmelweis Egyetem

A két intézmény egyeztetett tudományos stratégiával vesz részt a közös érdeklődési területű pályázatokon.

A magas szintű kutatás-fejlesztési, innovációs és képzési együttműködés biztosítása érdekében stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Richter Gedeon Nyrt.-vel a Semmelweis Egyetem. A megállapodás keretében a gyógyszeripari vállalat PhD-hallgatóknak szóló ösztöndíjprogramot, valamint tehetséggondozó pályázatot indít szeptembertől az egyetemen. Emellett a gyógyszerészképzés megújításában és az egyetemen megvalósuló kutatás-fejlesztési tevékenységben is együttműködnek majd a felek. A megállapodást Dr. Merkely Béla rektor és Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke írták alá a Semmelweis Szalonban tartott sajtótájékoztatón - számolt be az egyetem honlapja.

Két, az innováció és kutatás területén hazánkban és nemzetközi szinten is vezető, jelentős történelmi tradíciókkal rendelkező intézmény köt a mai napon stratégiai együttműködési megállapodást – mondta az aláírás előtt Dr. Merkely Béla rektor, és emlékeztetett, hogy a Semmelweis Egyetem és a Richter Gedeon története már több alkalommal kapcsolódott egymáshoz.

A most aláírt együttműködés részeként a két intézmény egyeztetett tudományos stratégiával vesz részt a közös érdeklődési területű pályázatokon. Emellett a Richter témapályázat keretében évi 20 millió forint támogatási keretet különít el az egyetemen futó, a társaság kutatás-fejlesztési tevékenységéhez kapcsolódó PhD kutatási témák megvalósítására – sorolta az együttműködés részleteit a rektor. Az egyetem oktatási tevékenységének támogatására a vállalat a PhD-hallgatóknak szóló ösztöndíjprogram mellett tehetséggondozó pályázatot indít szeptembertől, továbbá tanácsaikkal közreműködnek a gyógyszerészképzés curriculumának megújításában – tette hozzá Dr. Merkely Béla. Kitért rá, hogy az egyetem a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projektnek köszönhetően hatalmas fejlesztések előtt áll, ennek egyik fontos eleme a Hőgyes–Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum, egy új gyógyszerészeti campus megépítése, melynek tervezésében és kialakításában javaslataival is részt vesz majd a cég.

Dr. Merkely Béla hangsúlyozta, hogy az egyetem és az ipar határterületén működő Egészségipari-Biotechnológiai Science Park és az azt megalapozó innovációs ökoszisztéma létrehozása, a kutatási-fejlesztési irányvonalak meghatározása is az együttműködés részét képezi. Hozzátette: a XXI. század kihívásai megkövetelik az egyetemek vezetőitől, hogy intézményeiket közelítsék az iparhoz, a piac gazdasági igényeihez. Mindez egy új szemlélet és egy új korszak kezdetét jelenti – vélekedett – amelyben a magyar kormány, három meghatározó egyetem (Semmelweis Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem), valamint az egészség- és gyógyszeripari szereplői közösen dolgoznak azért, hogy egy versenyképes, innovatív, értékteremtő és értékmegőrző fejlesztés jöjjön létre, mely ha sikeresen működik, új munkahelyeket teremtve támogatja a kis- és középvállalkozások, a nagyvállalatok, valamint az egyetemek közötti hatékony tudás- és munkaerő-áramlást.

Ez a lehetőség mindkét fél számára hasznot hozhat, két jó brand összefogásából csak sikerekre lehet számítani – vélte Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke. Hozzátette, hogy a Semmelweis Egyetemmel régóta jó kapcsolata áll fenn a vállalatnak, az elmúlt 10 évben mintegy 429 millió forintot fordítottak közös kutatásokra. Emlékeztetett, hogy a cég a bevételének mintegy 10 százalékát költi kutatás-fejlesztésre. Az együttműködés egyik fontos célkitűzése, hogy a tehetséges embereket Magyarországon tudjuk tartani, munkát tudjunk biztosítani számukra, ami a vállalat, az egyetem és az ország szempontjából is lényeges. (Fotó: Weborvos)

Legolvasottabb cikkeink