• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Meghosszabbítják a III. fokú hőségriadót

Hírek Forrás: OTH

A fővárosi és az országos napi melegrekord is megdőlt csütörtökön. Több helyen 39 Celsiust mértek.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását július 24. (péntek) éjfélig kiadott harmadfokú hőségriadót vasárnap ájfélig meghosszabbítja - áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala közös csütörtöki közleményében.

Az előrejelzés szerint szombaton még az Alföldön, a Dunántúl déli területein illetve a nagyvárosokban is elérheti a 27 Celsius fokot a napi középhőmérséklet. Vasárnap már csak a Dél-Alföldön várható a 27 Celsius fok körüli középhőmérséklet.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan kér mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását.

Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával! Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, a házi kedvenceket a parkoló autóban.

Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

A tartós hőség miatt az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Az autóval közlekedők is fokozott óvatossággal vezessenek, vigyenek magukkal több, hűtött folyadékot. Akik a kánikulát vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a tűző napot, napozást követően hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A hőségriadó meghosszabbításával a fővárosi önkormányzat cégei is folytatják az ezzel összefüggő intézkedéseket. A Fővárosi Vízművek munkatársai a hőségriadó idején reggel 10 órától este 6-ig hűtött zacskós vizet osztanak a Deák téren.

A budapesti közúthálózatot folyamatosan locsolják a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai: a nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat. A locsolásra azért van szükség, mert az útburkolat 50-60 fokra is felhevülhet, emellett a víz leköti a port és a polleneket. A BKV megrendelésére meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják a villamossíneket is.

Visszavonásig tovább tartanak nyitva a fővárosi fürdők: a Palatinus Strandfürdő, a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, valamint a Dagály Termálfürdő Strandfürdő és Uszoda este 9 óráig, a Széchenyi Gyógyfürdő és Szent Lukács Gyógyfürdő este 10 óráig várja a vendégeket. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő összes strand pénztárához ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeznek ki, de folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra és a fokozott folyadékpótlás szükségességére is.

A több mint száz ivókutat kezelő Főkert Zrt. munkatársait a hőség idején meg lehet kérni arra, hogy nyissák meg a zöldterületek öntözésére való csapokat. A társaság mindvégig öntözi a kiemelt zöldterületeket és naponta többször a játszóterek hűtéséről is gondoskodik. A főváros ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a parki, köztéri szökőkutakban tilos fürdeni.

Megdőltek a napi melegrekordok csütörtökön (07.24.)
A fővárosi és az országos napi melegrekord is megdőlt csütörtökön. Több helyen 39 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mostanáig ezen a napon 1988-ban Kiskunfélegyházán mérték a legmelegebbet, akkor 38,2 fok volt. A budapesti július 23-ai melegrekordot szintén 1998-ban rögzítették, akkor 36,4 fokig melegedett a levegő a fővárosban.

Ehhez képest most több mint 1,5 fokkal melegebb volt a fővárosban. A legmelegebb Újpesten volt, ahol 38 fokot mértek.
Az új országos napi melegrekord 39 fok lett. Ezt az értéket a meteorológiai szolgálat három állomásán is - Békéssámsonban, Felcsúton és Tápiószelén - mérték.