• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megvan az első gyógyult fertőzött itthon

Hírek Frissítve 2020.03.13 Forrás: Weborvos összeállítás
Megvan az első gyógyult fertőzött itthon

Az idősek legyenek óvatosak, kisfilm készül tájékoztatásukra; álhír a főváros lezárásáról terjengő pletyka; elhagyják a hallgatók az intézményeket.

Megvan az első gyógyult koronavírus-fertőzött Magyarországon - jelentette be a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az operatív törzs csütörtöki ülése utáni budapesti sajtótájékoztatón. Szlávik János elmondta: meggyógyult az egyik, karanténban lévő iráni állampolgár, akinek a sorozatban elvégzett tesztjei negatívak lettek; valószínűleg a nap folyamán elhagyhatja a kórházat.

Időseknek szóló kisfilmet jelentet meg a kormány a koronavírussal kapcsolatosan, közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csütörtökön, az operatív törzs ülése után. Dömötör Csaba elmondta, a televízióban lesznek láthatók ezek a kisfilmek, de hasonlító tájékoztatót fognak megjelentetni a rádiókban, a nyomtatott sajtóban és az interneten. A tájékoztatóban felhívják az idősek figyelmét arra, hogy kerüljék a zárt tereket, lehetőleg a tömegközlekedést is, ne érintkezzenek lázas beteggel vagy olyan emberrel, aki fertőzött területről érkezett haza. Az államtitkár arra kért mindenkit, hogy segítsék idős családtagjaikat, hívják fel figyelmüket a megelőzésre, és oldják meg helyettük a bevásárlást vagy a gyógyszerbeszerzést. "A családtagok is sokat segíthetnek az időseknek, segíthetnek többek között a rendszeresen szedett gyógyszerek beszerzésében és a bevásárlásban is. Ebben a helyzetben az ilyen típusú odafigyelés sokat érhet" - mondta az államtitkár. További részletek itt olvashatók. 

Lakatos Tibor, az operatív törzs központi ügyeletének vezetője közölte, az éjféltől bevezetett határellenőrzések óta reggel 8 óráig négy magyar állampolgárt kellett hatósági járványügyi karanténba küldeni, és két román állampolgártól megtagadták a belépést Magyarországra. Két dél-koreai állampolgárt a Hegyeshalom-Győr között közlekedő vonaton szűrtek ki, őket visszairányították Ausztriába - tette hozzá. Jelenleg öt - magyar-szlovén és magyar-osztrák - határátkelőn folynak az ellenőrzések, a további negyvenen folyamatban van az ellenőrzés megszervezése. Ezek az ellenőrzések a határon nem szúrópróbaszerűek, minden egyes járművet és embert ellenőriznek - emelte ki.

Emlékeztetett: a kormány beutazási tilalmat rendelt el Olaszországból, Iránból, Kínából és Dél-Koreából, az innen érkezők nem léphetnek be az országba. Olaszországból éjfél óta nem érkezik repülő Magyarországra. Jelezte, egy Alitalia gép szállt le csütörtökön Ferihegyen, hogy az itt rekedt olasz turisták egy részét hazaszállítsa. A személyzet nem hagyhatta el a gépet.

Akit a határokon kiszűrnek, annak hatósági házi karanténba kell vonulnia a lakhelyére, vagy a tartózkodási címre megadott helyre, amit 14 napig nem hagyhat el. Ha ezt mégis megtenné, megsértené a járványügyi szabályokat, ami bűncselekmény.

A veszélyhelyzetre tekintettel a Magyarországra szóló és itt kiadott hivatalos okmányokat egyelőre nem kell megújítani, azok 15 napig érvényesek, azonban az itt tartózkodást igazoló külföldi vízumokra ez a szabályozás nem érvényes - mondta Lakatos Tibor.

Beszámolt arról, hogy a kormány döntése értelében az egyetemek elrendelték a bezárásokat és megkezdték a felkészülést arra, hogy online biztosítsák a tananyagot hallgatóik számára.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a járványügyi hatósági házi karanténról elmondta, hogy az arra kijelölt emberek - például akik Olaszországból térnek haza - nem betegek, lehet hogy tünetmentesek, de a lakást nem hagyhatják el 14 napig, erre kötelezi őket a hatósági közlés is. A bejárati ajtóra egy felirat kerül, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban egy olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. A lakást nem hagyhatja el, látogatót nem fogadhat, ruháját ajánlott hatvan fokon mosni, a háztartási szemetet pedig dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenni. Postát, áruszállítót fogadhat, hogy csak átvegye tőlük az ajtóban a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak.

Annak, aki ilyen karanténban van, az ellátását meg kell oldani, amennyiben ez nem lehetséges, akkor az önkormányzattól kaphat segítséget. Arra kért mindenkit, hogy mutasson jogkövető magatartást családja és környezete érdekében. Jelezte, hogy a házi járványügyi karantént a rendőrség segítségével ellenőrzik.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője ehhez hozzátette: a rendőrség részt fog venni a hatósági házi karantén betartásának ellenőrzésében, és elkezdődött annak a rendszernek a kidolgozása, hogy a kontaktuskutatásban a rendőrök is együtt fognak működni a járványügyi szakemberekkel. Mint mondta, a rendőrség részt fog venni annak ellenőrzésében is, hogy betartják-e a rendezvényekre előírt létszámot. E rendelkezés betartásáért a rendezvény szervezője vagy az üzemeltető felel.

Az iskolák bezárására irányuló kérdésre válaszolva Lakatos Tibor azt mondta, az operatív törzs folyamatosan elemzi a helyzetet, és ha szükséges, meghozza a döntést.

Müller Cecília hangsúlyozta, minden indokolt esetben elvégzik a laborvizsgálatot, és amint "a járványos terület szélesedik", nőni fog a laborvizsgálatok száma is.

***

A BKK összegyűjtötte a hozzá érkezett kérdéseket és az azokra adott válaszait a közösségi közlekedés változásával kapcsolatban. A részletek itt találhatók.

***

HÖOK: péntekig el kell hagyniuk a felsőoktatási kollégiumokat a magyar hallgatóknak

Péntekig minden magyar hallgatónak el kell hagynia a felsőoktatási kollégiumokat a koronavírus-járvány miatt, ha nem megoldott a lakhatás, a rektorok méltányossággal engedélyezhetik a maradást - tudatta közösségi oldalán a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). Csütörtök este a HÖOK közölte: a szaktárca a kollégiumok elhagyását várja el és nem a teljes kiköltözést. A HÖOK a kormány által elrendelt országos veszélyhelyzettel összefüggésben a szaktárcától kapott tájékoztatás alapján közölte: az egyetemeken március 12-13. között rektori szünetet rendelnek el, március 16-20. közé hozzák előre a tavaszi szünetet, és március 23. után távoktatás kezdődik meg. A hallgatók a távoktatás során sem látogathatják az intézményeket - rögzítették.

A kollégiumokat a jelenlegi információik szerint március 13-ig minden magyar hallgatónak el kell hagynia. Amennyiben nincs megoldva a hallgató lakhatása, úgy rektori méltányossággal engedélyezhetik a kollégiumban maradását; a külföldi hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is meg van engedve. Kitértek arra is, hogy minden hallgatói ügyintézés elektronikus formában történik. A HÖOK azt kérte, a hiteles információkért a hallgatók kövessék a kari és egyetemi hallgatói önkormányzatok, valamint az intézmények Facebook-oldalát.

A hallgatói szervezet csütörtök este további információkat tett közzé. Tájékoztatásuk szerint a szemeszter záró dátumát várhatóan későbbre tolják ki. Kitértek arra is, hogy a diákigazolványok a járványügyi veszélyhelyzet végét követő 15 napig érvényesek, valamint arra, hogy a szakminisztérium az olvasótermek használatát nem, ellenben a könyvtári kölcsönzési lehetőség fenntartását javasolta az intézményeknek. Amennyiben a hallgató a szakmai gyakorlatát a felsőoktatási intézményen kívül végzi, és a fogadóhely nem tiltja meg a munkavégzést, úgy lehetőség van a gyakorlat folytatására. A HÖOK javasolja, hogy a 2020-as évre az átsorolási szabályokat átmenetileg függesszék fel.

Megerősített szerelvényekkel készül a diákok utazására a MÁV-START pénteken

Az egyetemek és főiskolák látogatási tilalma és a kollégiumok bezárása miatt a MÁV-START - számítva a megnövekedett utasszámra - pénteken plusz kocsikkal közlekedteti egyes járatait - közölték csütörtökön az MTI-vel. A vasúttársaság azt javasolja, hogy a sorban állás elkerülése érdekében a MÁV telefonos alkalmazásának segítségével váltsák meg jegyeiket, bérleteiket. Az alkalmazás elérhető a https://bit.ly/2U41r2F oldalon.

A román-magyar határ négy átkelője ideiglenes bezárását jelentette be a román belügyminiszter

A koronavírus terjedése miatti óvintézkedések rendjén a román-magyar határ négy átkelőhelyének ideiglenes bezárását jelentette be csütörtök este Marcel Vela román belügyminiszter. A miniszter a magyar-román határon a Battonya-Tornya, Létavértes-Székelyhíd, Méhkerék-Nagyszalonta, és a Nyírábrány-Érmihályfalva határátkelők ideiglenes bezárását jelentette be. A döntést azzal indokolta, hogy az erőforrások hatékonyabb felhasználása érdekében e határátkelők személyzetét a nagy forgalmú határátkelőhöz vezénylik.

Belügyminisztérium: álhír Budapest tervezett lezárása

Álhír Budapest tervezett lezárása a koronavírus miatt, a főváros karanténba helyezésének kérdése nem volt napirenden az operatív törzs ülésein - közölte a Belügyminisztérium pénteken az MTI-vel egy a közösségi médiában terjedő információra reagálva. A rendőrség kutatja az álhír elsődleges forrását - tették hozzá. Az operatív törzs önmérsékletre, felelős magatartásra inti a lakosságot, az emberektől azt kérik, hogy a hatóságok iránymutatásait kövessék, és hiteles forrásból tájékozódjanak.

 

Vezető képünkön: Egy hallgató kiköltözik a Nyíregyházi Egyetem diákjait fogadó Sandra Ifjúsági Szállóból 2020. március 12-én. Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az ország teljes területére az új koronavírus-járvány miatt. Intézménylátogatási tilalmat rendeltek el a magyarországi egyetemeken, csak távoktatásban folytatható az oktatás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) intézkedési terve szerint a magyar hallgatók legkésőbb március 13-ig hagyják el kollégiumaikat és lehetőség szerint a továbbiakban lakóhelyükön tartózkodjanak. Ez alól kivétel csak rektori engedéllyel lehetséges. A nemzetközi hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett. MTI/Balázs Attila

 

 

Legolvasottabb cikkeink