• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mentés másként - hajléktalanok sikertörténetei

Hírek Forrás: Weborvos

Tíz történet arról, hogy bármilyen helyzetben is újra tudod kezdeni az életed.

Hajléktalan emberek sikertörténeteiből nyílt videó és fotóművészeti kiállítás Mentés másként címmel a Tranzit Art Caféban, melyet április 6-ig lehet megtekinteni. A tíz fedél nélküli a Restart címmel indult programban vett részt, melyet a Zöld Pók Alapítvány és a Van Esély Alapítvány indított el. Ennek részeként a közösségi adományozási kampánnyal - mozgalmat indítva - sok száz egyéni felajánlásból összesen több mint egymillió forint támogatáshoz jutottak a mentoráltak életük új irányba tereléséhez.


"Mi vagyunk azok, akik nem adják fel" - mutatta be magát a projekt végén az a 10 ember, akiknek két évig segítették, fotózták, filmezték a napi küzdelmét, kitörését a hajléktalanságból a programban résztvevő civilek. A projekt során készített művészi igényű és erejű alkotásokból egyedi, különleges atmoszférájú kiállítást rendeztek, mely március 23-án nyílt meg a Tranzit Art Caféban. "Olyan emberek sorsába nyerhetünk bepillantást, akiket alig értünk, nagyon távolinak érzünk, holott valójában jól ismerjük őket, hiszen pontosan olyanok mint mi vagyunk: dolgozni, tanulni, boldogulni szeretnének. A társadalom lemondott róluk, mégis személyes történetükkel sok száz embert tudtak megmozgatni és hihetetlen akarással megmutatták, hogy sorsukat jobbá tudják alakítani"- mondta a megnyitón Breitner Péter, a Van esély Alapítvány kuratóriumi elnöke.


A Restart program lényege, hogy olyan eszközökhöz (végzettség, munkaeszköz stb.) juttatja a rászorulókat, amelyek lehetővé teszik számukra a kitörést, amelyek munkalehetőségeket teremtenek, így biztosítva a továbblépést.


Mindehhez hihetetlen akaraterő, változásba vetett hit szükséges: a tömegszállásról beülni az iskolapadba, gyökeresen változtatni az életmódon a siker elérése érdekében, alkalmazkodni egy teljesen új munkakörnyezethez, túllépni a múlt sérelmein, a lecsúszás okain, szenvedélybetegségeken. Ezek a történetek egytől egyik olyan elementáris erőt sugároznak, melyek a társadalom szerencsésebb tagjainak is példát tudnak mutatni: a legdurvább kríziseken is túl lehet lépni.


Pár példa a 10 sikertörténet közül:
László nemcsak jogosítványt szerzett, hanem egy személygépkocsit is vásárolt, amivel munkába jár, egy éve stabil munkahellyel rendelkezik.


Orsi laptopot vásárolt, és szakdolgozatának egy részét már meg is írta, tervei szerint idén tavasszal fogja leadni és megvédeni diploma munkáját.


Vilmos nem csak a munkájához szükséges szerszámokat tudta megvásárolni, hanem az általa lakott nyári lak téliesítésére, lakhatóbbá tételére is futotta a támogatásból.
(További történetek itt találhatók. )


Bihari László, a Zöld Pók Alapítvány vezetője szerint: "a tíz ember sikere arra is ráirányítja a figyelmet, hogy ha a szociális szakma megfelelő erőforrásokat kapna, akkor sok rászoruló ember számára tudná biztosítani azt, amit most a program tíz embernek tudott megadni. A teljes sikerhez minden érintett számára elérhető, személyre szabott szociális munkára van szükség, de ez önmagában nem elég. Megfizethető lakhatás és munkalehetőség együttesen hoznának áttörést. Ez nemcsak az ő felelősségük, ez közös ügyünk."


Karafiáth Orsolya, a kiállítás fővédnöke a megnyitón kiemelte: "A kiállítás nem csak a hajléktalanságra hívja fel a figyelmet, hanem publicitást is biztosít fiatal kortárs képzőművészek számára innovatív kiállítási helyszíneken. A Zöld Pók Alapítvány és a Van Esély Alapítvány közös munkája egyedi példája annak, hogyan tud a média társadalmi változásokban szerepet vállalni. A projekt során készült alkotások a művészi alkotás mellett egy új, kísérleti folyamat eredményei, amely során szociális szakemberek, filmes stábok és fotósok együttműködéséből születtek ezek az anyagok."
A szervezők hangsúlyozták, hogy a létrejött tárlatot vándorkiállításként szeretnék eljuttatni az ország minden tájára, különösképpen irodaházakba, melyre több cég is jelezte már együttműködési szándékát.


Mentés másként kiállítást március 23-tól április 6-ig lehet megtekinteni a Tranzit Art Café-ban. (tranzitcafe.com), Budapest, XI. Kosztolányi Dezső tér (Bukarest és Ulászló utca sarka, a volt buszpályaudvar)