• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Minimálisra csökkentenék az irányított véradást

Lapszemle 2021.02.12 Forrás: szabadeuropa.hu
Minimálisra csökkentenék az irányított véradást

Egyre többen adnak vért ismerősnek, de hamarosan megszüntetik ezt a lehetőséget.

Miközben évről-évre egyre kevesebben mennek vért adni, és csökken a leadott vér mennyisége is, van egy speciális véradási forma, amely egyre népszerűbb. Az állami vérellátó azonban azt tervezi, hogy a jelenlegi formájában megszünteti ezt a lehetőséget, írja a szabadeuropa.hu

Van egy olyan véradási forma, amely egyre népszerűbb. Ez az irányított véradás, amikor valaki nem egy ismeretlen emberen segít, hanem egy konkrét személyen. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) adatai szerint az irányított véradások száma folyamatosan emelkedik. 2017 óta vezetik a statisztikát, abban az évben 19,4 ezren vettek részt ilyen véradáson, míg tavaly már 26 ezren voltak, vagyis az elmúlt három évben harmadával nőtt az irányított véradások száma.

Az irányított véradás esetén az lenne a logikus, hogyha elmegy 100 ismerős, akkor 100 kredite lesz annak, akinek a vért felajánlották. A valóságban azonban nem így van. A vért csak átlagosan 21 napig tárolják, vagyis, ha valakinek havonta két egység vérre van szüksége egy kezelés miatt, akkor minden hónapban meg kell kérnie az ismerőseit, hogy menjenek vért adni. „Nem értem, hogy ha egy beteg csak két egységet használ el egy hónapban, akkor a maradék 98-at, amit neki ajánlottak fel, miért nem adják oda másnak. Ha lenne kreditrendszer, akkor minden hónapban megkaphatná a beteg a szükséges adagot és az általa toborzott donorok pedig másokon is segíthetnek” – mondta a lapnak nyilatkozó, betegként érintett Márta.

Ha lenne kreditrendszer, akkor minden hónapban megkaphatná a beteg a szükséges adagot és az általa toborzott donorok pedig másokon is segíthetnek.

Úgy tűnik azonban, hogy az OVSZ máshonnan közelíti meg a véradást. „Az önkéntes véradás alapelve, hogy ismeretlen betegeken segít az adományozó. Aki beteg emberen szeretne véradással segíteni, adjon mások számára, mindenki egészsége érték” – közölte a szervezet a Szabad Európával.

Az OVSZ megerősítette, hogy az irányított véradás csak vércsoport-azonosság esetén lehetséges, azaz a beteg és a donor vércsoportjának egyeznie kell, mert csak így lehet elkülöníteni a garantáltan felhasználható vérkészítményeket az adott beteg számára. „Amennyiben a jelentkező vércsoportja nem azonos a beteg vércsoportjával, az irányított véradás nem lehetséges, a levett vért becserélni nem tudjuk. Ezt követően a véradó eldöntheti, hogy kíván-e nem irányított véradás keretében vért adni. Ebben az esetben egy másik, ismeretlen beteg kapja meg a tőle levett vért” – hangsúlyozta az OVSZ. A szervezet szerint azért szigorú elv irányított véradás esetén a vércsoport-azonosság, mivel így senki nem kerül előnybe pusztán attól, hogy irányított donorai vannak.

A vérellátó minimálisra szeretné csökkenteni az irányított véradások számát. Erről február elején írt a Világgazdaság. A jövőben nem lehet majd személynek felajánlani a vért, csak egy „kedvezményezett kórháznak”. Ez a változás az OVSZ szerint biztosítja, hogy a toborzásban részt vállaló intézmények még szűkös vérkészletek esetén is közvetlenül érezhessék tevékenységük hasznát. 

Legolvasottabb cikkeink