• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Módosították a fertőző betegségekről szóló szlovén törvényt

Hírek 2022.06.29 Forrás: MTI
Módosították a fertőző betegségekről szóló szlovén törvényt

Az új törvény a korábbinál szigorúbban korlátozza a kormányt azokban az intézkedésekben, amelyek sérthetik az egyén alapvető jogait.

Miután az alkotmánybíróság a koronavírus-járvány alatt hozott intézkedések egy részét alkotmányellenesnek nyilvánította, a szlovén parlament szerdán módosította a fertőző betegségekről szóló törvényt - közölte a szlovén közszolgálati televízió. Az új törvény a korábbinál jóval szigorúbban korlátozza a kormányt azokban az intézkedésekben, amelyek sérthetik az egyén alapvető jogait, és bevezeti a kormányzati intézkedések parlamenti felügyeletének intézményét is.

A törvényjavaslatot a Jogi Hálózat a Demokrácia Védelméért nevű civil szervezet készítette, és a kormánypárti képviselők nyújtották be jogalkotási eljárás keretében. Janja Sluga, a legnagyobb kormányzó párt, a Szabadság Mozgalom országgyűlési képviselője a törvényjavaslat bemutatásakor kijelentette: nem csak az alkotmánnyal hozzák összhangba a törvényt, hanem egyértelműen meghatározzák, hogy a járvány ideje alatt ki és milyen intézkedéseket fogadhat el, valamint miért és milyen időtartamra.

Hozzátette: a kormánynak minden járványügyi intézkedésről tájékoztatnia kell a parlamentet, amennyiben pedig a bevezetett intézkedéseket a kormány meg akarja hosszabbítani 30, 60 vagy 90 nappal, akkor ezt a parlamentnek jóvá kell hagynia. "A kormánynak szembe kell néznie a nemzetgyűléssel, meg kell magyaráznia intézkedéseit, és meg kell szereznie a parlament jóváhagyását" - fogalmazott.

A törvénymódosítást nem támogatták az ellenzéki pártok. Jozef Horvat, a konzervatív Új Szlovénia (NSi) képviselője a szavazás előtti felszólalásában bírálta a parlamenti felügyeletet, amely szerinte egyedülálló az Európai Unióban. A kormányoknak gyorsan kell intézkedniük és felelősséget kell vállalniuk egy járvány idején - mondta.

Alenka Jeraj, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) képviselője Horváthoz hasonlóan kritikusan fogalmazott az intézkedések kidolgozásával és bevezetésével kapcsolatban. Szavai szerint a törvényjavaslatnak számos hiányossága van, és lehetetlenség végrehajtani.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink