• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Most országszerte a hőség az ellenség

Hírek Forrás: MTI

Fejfájás, szédülés, gyengeség, ájulás, láz - ezek a hőség miatti rosszullét tünetei.

A hőségriasztás miatt a Fővárosi Vízművek szombat reggeltől vizet oszt, a Közterület-fenntartó két műszakban locsolja a közutakat, a Főkert pedig folyamatosan ellenőrzi az ivókutakat.
A Főpolgármesteri Hivatal pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Tarlós István főpolgármester arra kérte a BVK Holding tagvállalatait, segítsenek a fővárosiaknak abban, hogy könnyebben elviseljék a hőséget. A Fővárosi Vízművek szombat reggeltől a hőségriasztás időtartama alatt a Deák téren 10 órától este 18 óráig jégben tárolt zacskós vizet oszt.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. locsolóautói nappal a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket, éjszaka a budapesti főútvonalakat hűtik. A BKV megrendelésére naponta 12 és 17 óra között a meghatározott vonalakon locsolják a villamossíneket, hogy megakadályozzák a vágányok felpúposodását.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő strandok egy órával tovább lesznek nyitva, a strandokon folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV-sugárzásra.
A Főkert Nonprofit Zrt. minden, a kezelésükben lévő ivókút működését figyeli, rongálás esetén igyekszik mihamarabb elhárítani a műszaki problémát. A hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy a Főkert által használt öntözővíz ivóvíz minőségű, és ha a hőség miatt szükségessé válik, akkor a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot. A Főkert folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket, és emellett a játszóterek hűtéséről - szükség esetén naponta többször is - gondoskodik.

A Főpolgármesteri Hivatal hangsúlyozza: a parki, köztéri szökőkutakban tilos a fürdés.

Fokozottan ellenőrzik a vasúti pályát, vizet osztanak az állomásokon
A hőségben folyamatosan mérik a vasúti sínek hőmérsékletét, szükség esetén fokozott pályafelügyeletet vezetnek be, az utasoknak pedig péntektől ismét ásványvizet osztanak - tudatta közleményben a MÁV-Start pénteken az MTI-vel. A vasúttársaság a főbb budapesti pályaudvarokon és tizenkét nagyobb vidéki állomáson vizet oszt. Elsőként Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron lehet átvenni az ingyenes literes ásványvizet, később a miskolci, a szegedi, a békéscsabai, a celldömölki, a zalaegerszegi, győri, a veszprémi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai és a nyíregyházi állomásokon is. A vízosztás a rendkívüli hőség végéig tart.

A vasúttársaság emellett arra kéri az utasokat, hogy elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal induljanak el.
A járművek karbantartásánál különös figyelmet fordítanak a vasúti kocsik légkondicionáló és légjavító berendezéseire - áll a közleményben.

Folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, ha ez eléri vagy meghaladja a 45 fokot, fokozott pályafelügyeletet vezetnek be. Ötven és hatvan fok közötti sínhőmérsékletnél a pálya deformálódhat, ekkor a vasúttársaság sebességkorlátozást vezet be. A nagy meleg hatására felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés is előfordulhat, a karbantartók ezért felkészültek az esetleges hibák kijavítására.

A kecskeméti repülőnapon rendkívüli intézkedésekkel készülnek
A hőség miatt a hétvégi kecskeméti repülőnapra is rendkívüli intézkedésekkel készülnek a szervezők: árnyékolókat és párakapukat állítanak fel, és vizet is osztanak a látogatóknak - közölte a Honvédelmi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

Azt írták: a meteorológiai előrejelzések szerint az idei Repülőnap és Haditechnikai Bemutató idején ismét nagy melegre lehet számítani. A napi csúcshőmérséklet 35 Celsius-fok körül várható. A HM ezzel kapcsolatban egyrészt felhívta a rendezvényre látogatók figyelmét az Országos Tisztiorvosi Hivatal ajánlásaira: délelőtt 11 és délután 3 óra között napvédő készítményekkel fokozottan védjék a bőrüket a leégés ellen. Ajánlott továbbá a kalap, az UV-szűrővel ellátott napszemüvegek viselése - írta a HM, megjegyezve, hogy aki teheti, vigyen magával árnyékvetőt.

Hangsúlyozták továbbá, hogy a nagy melegben fogyasszanak napi két liternél több folyadékot, elsősorban csapvizet. Nemcsak palackozott és zacskózott vizet fognak osztani a helyszínen, hanem a szervezők a vízvételi helyek számát is megnövelik. Az ivóvíz felirattal jelölt kutaknál és az úgynevezett vízutánfutóknál az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) által bevizsgált, ellenőrzött minőségű és megfelelő hőmérsékletű vízhez juthatnak a látogatók.

Ezzel együtt a szervezők a rendezvény területén 23 nagy méretű párakaput telepítettek, a látogatói szektorokban árnyékvető sátrakat állítanak fel.

A rendezők kérik a látogatókat, hogy fokozottan figyeljenek gyermekeikre, gondoskodjanak a folyadék-utánpótlásukról, illetve a megfelelő hallás- és UV védelemről. Abban az esetben, ha a magas hőmérséklet vagy a napsütés miatt rosszullét tüneteit észlelik (például fejfájás, szédülés, gyengeség, ájulás, láz), forduljanak a szektorokban található, vöröskereszttel jelölt egészségügyi ellátó központokhoz. A szektoron belül a Magyar Honvédség egészségügyi szakállománya fog járóőrözni, míg a gurulóutak mentén az Országos Mentőszolgálat dolgozó nyújtanak segítséget szükség esetén.

"A egészségügyi ellátó központok felkészültek a várható hőség miatt esetleg nagyobb számban kialakuló rosszullétek megfelelő kezelésére" - hangsúlyozta a HM, hozzátéve, hogy "a Magyar Honvédség katonái mellett számos katasztrófavédelmi szakember, az Országos Mentő Szolgálat kirendelt állománya és a rendőrség kirendelt erői biztosítják a rendezvény zavartalan működését".