• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nagyműtéttel kezd a miniszter

Hírek Forrás: Világgazdaság

Harmadolják az Egészségügyi Minisztériumot – Megszüntetik az országos intézeteket.

Kemény lépésekre számíthat az egészségügyi ágazat a közeljövőben. Molnár Lajos nemcsak a minisztérium létszámát harmadolja meg – a 340 főnyi apparátusból száznak kötnek útilaput a talpára –, de hozzányúl az országos egészségügyi intézetekhez is.

A minisztériumi elbocsátások csaknem húsz nyugdíjaskorú köztisztviselőt, ennél több szerződéssel foglalkoztatott orvost érintenek (nekik megvan a főállásuk), ám a többség aktív korú, akiknek a felmondási idő leteltével munkát kell keresniük.


Az elbocsátottak egy részének helyére a szabad demokrata miniszter saját emberei kerülnek. Ám az államtitkári posztra sokak által várt közgazdász-egyetemi tanár Mihályi Péter, az SZDSZ egészségügyi reformprogramjának összeállítója – információink szerint – Draskovics Tibor államreform-bizottságának csapatát erősíti. Az egészségügyi minisztériumi államtitkári poszt várományosa pedig a veresegyházi misszió orvos igazgatója, a fiatal Horváth Ágnes, akinek azonban nincs közigazgatási gyakorlata, köztisztviselői képzettsége - értesült a Világgazdaság. (Mint ismert, a veresegyházi volt az országban az első irányított betegellátási intézmény, amelynek egy ideig Matejka Zsuzsanna, Molnár mostani kabinetfőnöke volt az igazgatója.)


A jelenlegi, elismert szaktudású közigazgatási államtitkár, Pordán Endre sorsa is bizonytalan. Valószínűleg megtartanák azonban Dózsa Csaba helyettes államtitkárt, ám úgy tudjuk, a döntés az ő kezében van. Dózsa hosszú ideig dolgozott az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál, Matejka Zsuzsanna főigazgatósága idején lett az OEP szakmai főigazgató-helyettese, érti a dolgát. Ám a másik helyettes államtitkár, Kapócs Gábor pozíciója kétséges, vélhetően távoznia kell.


A lap úgy tudja, hogy a miniszter tervei között van a tárca felügyelete alatt lévő, tíznél több országos intézet orvostudományi egyetemekhez integrálása. A nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező, szervtranszplantációt szervező Hungarotransplant Kht. azonban megszűnne, becsatlakozna a minisztériumba. Csupán az Országos Orvosszakértői Intézet, az Országos Gyógyszerészeti Intézet és az Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet önállósága maradna meg. Az önkormányzati kórházak sorsa, vezetőik státusa az önkormányzatok kompetenciája. Az orvostudományi egyetemek felügyelete pedig kettős: eddig az oktatási és az egészségügyi tárca volt az – amúgy autonóm – egyetemek „gazdája".


A Világgazdaság információi szerint Bujdosó László országos tiszti főorvos és Kiss József, az OEP főigazgatója „önmagától" hagyná el posztját.


Zárolások a tárcánál
Az új egészségügyi miniszter a tegnapi kormányszóvivői értekezleten elhangzott újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: a tárca működési költségvetéséből 1,3 milliárd forintot, az OEP-éből 1,9 milliárdot zárolnak. A minisztériumot a hatékonyság szempontjai szerint szervezik át. Arra, hogy ki lesz az őt helyettesítő államtitkár, pénteken ad választ, ám kijelentette: a szakmai államtitkárok személyéről még nincs döntés.

Legolvasottabb cikkeink