• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

NAV: Elvétve kellett csak bírságolni

Hírek Forrás: MTI

Az üzembe helyezett új pénztárgépek száma már meghaladja a tízezret.

A gazdálkodók döntő többsége megrendelte az online adatkapcsolatra képes pénztárgépet - derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több tízezer adózót érintő ellenőrzése, illetve adategyeztetése után. A NAV közleménye szerint a revizorok elenyésző számú mulasztási bírságot szabtak ki, sok esetben csak tájékoztatásra volt szükség, az üzembe helyezett új típusú pénztárgépek száma pedig már meghaladta a tízezret.

A NAV továbbra is kiemelten ellenőrzi a patikákra is vonatkozó online kasszákra való átállást, és indokolt esetben a súlyos mulasztást elkövető gazdálkodó üzletét bezárja.

Az adóhivatal november utolsó napjai óta több ezer helyszíni ellenőrzést végzett, miután a megrendelt üzembe helyezési kódok és a forgalmazók adatainak összevetéséből kiszűrhetők voltak azok, akik a kód kiváltása után nem rendeltek online kasszát. Az esetek feltárásába a NAV pénzügyőrei is bekapcsolódtak.

Az ellenőrzések tapasztalatai szerint a közzétett információk, a korábban küldött értesítések és a megszokottnál jóval gyakoribb ügyfélszolgálati tájékoztatás után sokan pótolták a megfelelő pénztárgépre vonatkozó megrendelést. Az adatok egyeztetése után az is kiderült, hogy sok vállalkozó több kódot igényelt, mint ahány pénztárgépet valójában megrendelt.

A NAV közleménye szerint jellemzően a vállalkozás vagy az adott tevékenység szüneteltetése, illetve befejezése volt a magyarázat azokban az esetekben, amikor a mai napig nem született pénztárgép-megrendelés. E gazdálkodókat januárban ismét ellenőrzik.

Az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépet használók közül a megrendelt új gépek legyártása, az egyedi szoftverfejlesztések, az adóügyi ellenőrző egységeket érintő beszerzési nehézségek miatt várhatóan több társaság csak a jövő év első hónapjaiban tudja üzembe helyezni a megfelelő gépeket.

A NAV ezekben az esetekben valamennyi körülmény értékelése alapján dönt a szankció alkalmazásáról, mértékéről, illetve - ha az adóalany minden tőle elvárhatót megtett kötelezettsége határidőben történő teljesítése érdekében - annak mellőzéséről.

Az ellenőrzések tapasztalatai szerint azok az adózók, akik online adatkapcsolatra képes pénztárgép használata mellett végezhető tevékenységüket a jövőben is folytatják, az átállással kapcsolatos jogszabályi kötelezettségüknek - néhány kivétellel - eleget tettek, a NAV adóellenőrei és pénzügyőrei a legritkább esetekben találkoztak szándékos és súlyos mulasztással, éppen ezért csak elvétve kellett bírságot kiszabniuk - közölte az adóhatóság.

Legolvasottabb cikkeink