Dinnyét lékelni csak akkor lehet, ha rendelkezésre állnak az eszközök tisztításához és fertőtlenítéséhez, illetve a kézmosáshoz a kellő feltételek.
A magyar dinnye július eleje óta kapható a hazai üzletekben, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt figyelmet fordít a nyári szezonális termékek, így a görögdinnye ellenőrzésére. Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta: az ellenőrzések folyamatosak, s amikor felmerül annak a gyanúja, hogy nem magyar görögdinnyét árulnak, megteszik a szükséges lépéseket. Ez a termelők és a vásárlók érdekében történik, az üzletláncoktól pedig azt várják el, hogy a dinnyeszezonban csak magyar dinnyét áruljanak - emelte ki.
Közölte: a kistermelői piacokon és alkalmi árusítóhelyeken a hatóság elsősorban azokat a forgalmazókat ellenőrzi, akik magukat őstermelőként határozzák meg, de az áru nyomon követhetősége megkérdőjelezhető. A felvásárlási árak alakulását is nyomon követik, s ha bármi probléma felmerülne, akkor a korábbi évekhez hasonlóan egyeztetnek a piaci szereplőkkel - mondta.
Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elnöke elmondta: az idén bőven lesz görögdinnye az országban, a jövő héttől az import dinnye aránya a piacon nulla százalékra csökken a korábban rendelt készletek kifutásával. A sajtóanyag szerint dinnyét lékelni csak akkor lehet, ha rendelkezésre állnak az eszközök tisztításához és fertőtlenítéséhez, illetve a kézmosáshoz a kellő feltételek.
Tavaly a dinnyeforgalmazás ellenőrzésekor közel 30 tonna jelöletlen, nem tisztázott eredetű dinnyét foglaltak le, és több mint 11 millió forint bírságot szabtak ki. A Nébih szakemberei több napon át végeztek ellenőrzést 2013 nyarán négy határátkelőhelynél, ahol a belépő szállítmányokat vizsgálták, azonban hatósági intézkedésre nem volt szükség - írták. Az ismétlődő ellenőrzések hatására nőtt a jogkövető magatartás, láthatóan több helyen már megfelelően jelölik a termékeket.