• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem kórházi használatra szánták a lélegeztetőgépeket

Lapszemle 2020.05.18 Forrás: szegedma.hu
Nem kórházi használatra szánták a lélegeztetőgépeket

Névvel, arccal vállalja Lovas András: koronavírusos betegek kezelésére alkalmatlan lélegeztetőgépeket vásároltak Orbánék Kínából.

A szegedi aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos írásba adta, a Kínából beszerzett ResMed Lumis 150-t otthoni használatra fejlesztették, koronavírusos pácienseken nem lehet ezekkel a gépekkel segíteni, írja a szegedma.hu az orvos Facebook bejegyzése alapján. 

Orbánék „jól bevásároltak” Kínából, sikerült a járványkórházakat olyan lélegeztetőgépekkel ellátni, amelyek alkalmatlanok arra, hogy koronavírusos betegeket lélegeztessenek, írja Lovas András: „aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvosként szeretnék szakvéleményt mondani úgy a készülékről, hogy annak magyar és angol nyelvű használati utasítását is átolvastam. Hangsúlyozni szeretném, hogy ezen véleménynek semmi köze a politikához, tisztán csak szakmai alapokon nyugszik és a saját véleményemet takarja. Elsődleges célja, hogy az eddig megjelent félinformációkat, esetleges valótlanságokat tiszta látótérbe helyezze úgy, hogy esetlegesen egy laikus is megérthesse azokat. A készülék rendeltetésszerű használatával kapcsolatban semmilyen véleménnyel nem szeretnék élni. Tisztán szakmai okfejtésemet pedig névvel, sajtónyilvánosan vállalom.”

„A ResMed Lumis 150 lélegeztetőgép egy olyan eszköz, melyet egyértelműen otthoni használatra fejlesztettek ki a következő indikációkkal, mint ahogyan az a magyar nyelvű leírásban is szerepel: »Célzott betegpopuláció/betegségek: Obstuktív tüdőbetegségek (például krónikus obstruktív tüdőbetegség), restriktív tüdőbetegségek (például a tüdőparenchyma betegségei, a mellkasfal betegségei, neuromuszkuláris betegségek), központi légzésszabályozási betegségek, obstruktív alvási apnoe (OSA), illetve obesitas okozta hypoventilatiós syndroma (OHS).«”

(...)

„A termék leírásában sehol nem szerepel a fertőzéses eredetű tüdőbetegségek ezen eszközzel történő ellátása. Még annak ellenére sem, hogy kórházi használatra is ajánlja a gyártó a terméket, de itt is szintén csak a fentebb nevezett betegségekben. Nem véletlen, hogy kórokozók által létrehozott tüdőgyulladásos beteg légzéstámogatása ezen eszköz indikációi közt nem szerepel."

Legolvasottabb cikkeink