• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Nem pályáztunk uniós ügynökség székhelyére

Hírek Forrás: MTI

Huszonhárom város pályázott a londoni központú uniós ügynökségek új székhelyére, magyar nincs köztük.

A határidő lezárultáig huszonegy ország huszonhárom városa pályázott a még Londonban működő, de az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése miatt költözni kényszerülő uniós ügynökségek új székhelyére. Magyar város nincs a jelentkezők között - tudatta kedden az Európai Unió Tanácsa.

A tagállamok július 31-ig nyújthatták be a pályázatukat: az Európai Gyógyszerügynökségért (EMA) tizenkilenc, az Európai Bankhatóságért (EBA) pedig nyolc város szállt versenybe.

Az EU-ban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős EMA befogadására Amszterdam, Barcelona és Lille a legfőbb esélyesek, azonban versenyben van még Athén, Bécs, Bonn, Brüsszel, Bukarest, Dublin, Helsinki, Koppenhága, Milánó, Porto, Pozsony, Szófia, Stockholm, Valletta, Varsó és Zágráb is.

A banki szabályokat megszövegező és koordináló EBA a szakértők többsége szerint nagy valószínűséggel Frankfurtba fog kerülni, de a német város mellett Bécs, Brüsszel, Dublin, Luxembourg, Párizs, Prága és Varsó is jelentkezett.

A pályázók listáját ismertető Politico brüsszeli hírportál meglepetésként értékelte, hogy Ciprus és Magyarország nincs a jelentkezők között.

Az Európai Bizottság októberig értékeli az ajánlatokat a tagállamok által elfogadott kritériumok alapján, amelyek a következők: az ügynökség működőképessége, az üzletmenet folytonossága, a helyszín megközelíthetősége, a megfelelő oktatási intézmények és munkavállalási lehetőségek a személyzet családtagjai számára, a földrajzi eloszlás.

A tagországok kormányait tömörítő tanács októberben politikai megbeszélést folytat a kérdésről, a végleges döntés pedig novemberben várható többfordulós, titkos szavazás után.

Az ügynökségeknek már a britek távozásának pillanatában, várhatóan 2019 márciusában meg kell kezdeniük a működésüket az új helyszíneken.

Elemzők kiemelték, hogy az uniós vezetők 2003-ban úgy döntöttek, hogy az újonnan csatlakozó tagállamok élveznek majd elsőbbséget az új ügynökségek elosztásánál, viszont azt is megemlítették, hogy itt nem új ügynökségekről van szó.

Az évi körülbelül 300 millió eurós (92,2 milliárd forintos) költségvetésű Európai Gyógyszerügynökségnél közel 900 szakértő dolgozik, a szervezet naponta mintegy száz embert fogad külföldről. Az Európai Bankhatóság 190 embert foglalkoztat és évente nagyjából 9 ezer látogatót fogad.

Legolvasottabb cikkeink