• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

OITI: Még nem zárult le a vizsgálat

Hírek Forrás: Weborvos összefoglaló

Küldték vagy magától ment másik kórházba a beteg? Még nem zárult le a vizsgálat.

Még nem zárult le az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézettel (OITI) kapcsolatos vizsgálat, amelyet az egészségügyért felelős államtitkárság kérésére az Országos Tisztifőovosi Hivatal végez. A vizsgálatot annak a közrádióban augusztus 22-én elhangzott hírnek a nyomán rendelték el, amely szerint az idegtudományi intézetben pénzhiányra hivatkozva nem végeztek el egy életmentő beavatkozást egy 32 éves nőnél, ehelyett továbbküldték Miskolcra. A tisztifőorvosi hivatal a Weborvos kérdésére közölte: a vizsgálatra 30 nap van, de ez az idő is meghosszabbítható, ha további adatokra van szükség.

A fiatal nő a Krónika információi szerint orrvérzéssel került az idegtudományi intézetbe, ahol kiderült, egy értágulat van az agyában, amely megrepedt. A szükséges műtétet a közrádió szerint az OITI azért nem vállalta, mert az 2-3 millió forintba került volna, és az intézetnek, már elfogyott a havi kerete. Ezért megkeresték a hasonló műtétek elvégzésére szintén képes pécsi klinikát, azonban a pénz ott is elfogyott. Így került a beteg a miskolci megyei kórházba, ahol az igazgatói tartalékkeretet átcsoportosították, így a beteget múlt szerdán meg tudták műteni.

A közrádió hírének egyes részleteit többen is cáfolták később. Így a pécsi klinika, amely már szerda este cáfolta, hogy tőlük az országos intézetből bárki segítséget kért volna. A Nol.hu csütörtökön pedig az OITI főigazgatóját, Gusztonyi Ágnest idézte, aki azt mondta: a beteget már korábban előjegyezték a múlt hét elejére az érműtétre, ám a hozzátartozók augusztus 20-án azt jelezték, hogy az asszony ellátását a család barátja a miskolci megyei kórházban megszervezte. Munkatársa ilyen helyzetben nem is tehetett volna mást, telefonon rákérdezett a miskolci kórházban a beteg hozzátartozói által megnevezett szakorvosánál: tudják-e fogadni a fiatal nőt?

A főigazgató szerint egyetlen beteget sem tarthatnak erőszakkal egyetlen kórházban sem. Hozzátette: a beteg az életmentő ellátást az intézetben megkapta, a műtét célja, amire éppen itt is készültek, hogy befejezzék az ellátást, azaz bezárják a meg repedt érfalat. De abban biztos, hogy ők nem kerestek meg senkit azért, hogy a beteget helyettük ellássa.

Az operáció után a miskolci kórház főigazgatója, Csiba Gábor is azt közölte, hogy az életet közvetlenül veszélyeztető problémát a budapesti országos intézet kezelte és elhárította. Tehát az idegsebészeti klinika szakmailag nem hibázott, mivel anyagilag nem tudták vállalni a műtétet, a beteg stabilizálása után kerestek egy másik olyan kórházat, ahol a beavatkozást el tudták végezni. Igaz, arról a főigazgató nem tudott, hogy a beteg utaztatásában a hozzátartozóknak bármilyen szerepük lett volna.

A fenti ellentmondásokat kívánja tisztázni a tisztifőorvosi hivatal vizsgálata, valamint azt, hogy volt-e, és ha igen, kiknek felelőssége az ügyben.