• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Oltásellenes tüntetés Bukarestben, túlkapásokkal

Hírek 2023.08.18 Forrás: MTI
Oltásellenes tüntetés Bukarestben, túlkapásokkal

A párt szimpatizánsai azért tiltakoztak, mert szerintük a román kormány kötelezővé akarja tenni a védőoltást különböző fertőző betegségek ellen.

A radikális politikai alakulat, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) politikusai és több száz szimpatizánsa vonult fel az egészségügyi minisztérium előtt, mert szerintük a román kormány kötelezővé akarja tenni a védőoltást különböző fertőző betegségek ellen. Az eseményen több rendbontás is történt, a fővárosi csendőrség közölte, hogy az egyik résztvevő megütött egy újságírót, ezért kiemelték a tömegből, és bűnvádi eljárás indult ellene ütlegelés és egyéb erőszakos cselekedetek elkövetése miatt.

Egy másik tüntető felmászott a minisztérium székházának homlokzatára amiatti felháborodásában, hogy nem fogadják a tüntetők küldöttségét. Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a tüntetők erőszakkal próbáltak bejutni az épületbe, azonban a csendőrség megakadályozta őket ebben.

Alexandru Rafila egészségügyi tárcavezető a román sajtónak nyilatkozva felelőtlenségnek és félretájékoztatásnak minősítette az AUR állításait. Rámutatott, hogy az országos oltási stratégia - melyet most készülnek elfogadni Romániában - nem írja elő a kötelező oltást.

Arra is figyelmeztetett, hogy a stratégiára azért van szükség, mivel Romániában egyre gyakrabban alakulnak ki gócok a különböző fertőző betegségekből az alacsony oltottsági szint miatt, leginkább a rózsahimlő terjed a gyerekek körében. A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) minisztere azt is veszélyesnek nevezte, hogy az AUR szimpatizánsai nem hajlandók az orvosokra hallgatni a kérdésben.

A tiltakozást a kisebbik kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője, George Stroe is félretájékoztatásnak minősítette, szerinte az AUR politikusai választási célokra használják fel a témát. Veszélyként értékelte, hogy egyre gyakoribbak a hasonló rendezvények, és hangsúlyozta, hogy ezeket határozottan el kell ítélni, mivel a románok érdekei ellen irányulnak.

Az AUR a koronavírus-világjárvány idején, a Covid elleni oltást ellenzők körében erősödött meg és jutott be a román parlamentbe. Támogatottsága a román lakosság körében a legutóbbi felmérések szerint mára meghaladja a 20 százalékot.

Legolvasottabb cikkeink