• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Önkéntesek az autistákért

Hírek Forrás: MTI

Egyéves, szervezett önkéntes program indul az autisták, illetve családjaik segítésére.

Az Autisták Országos Szövetsége, az Aura Egyesület és a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány képviselői szombaton egy Budapesti sajtótájékoztatón ismertették az uniós támogatással induló program részleteit.

Simó Judit gyermekpszichiáter kiemelte: az autizmussal élő emberek ellátása hosszadalmas, egész életre szóló, forrásigényes feladat, amely sok ember együttműködését igényli. Az önkéntesek segítsége nagyon sokat jelent - hangsúlyozta.

A projekt keretében egy úgynevezett Önkéntes Pont is nyílik, ahol az önkéntesek szervezett irányítása zajlik majd - tette hozzá.

Sajó Eszter klinikai szakpszichológus elmondta, hogy a jövő novemberig tartó programban száz önkéntes foglalkoztatására van lehetőség, akik megfelelő képzés és felkészítés után kapcsolódhatnak be az autizmussal foglalkozó szervezetek munkájába. Mint mondta: ezek ugyan nem jelentenek akkreditált képzést, de egyes - például szakirányú - felsőoktatási intézményekben lehet, hogy a hallgatók programban való részvételét szakmai gyakorlatnak, vagy kreditpontoknak beszámítják.

Az önkéntes program egyszerre több irányú támogatást jelent az autizmussal élők, illetve családjaik számára - emelte ki Sajó Eszter. Egyfelől a már jelenleg is működő mentorszülői hálózat keretében olyan szülők önkéntes jelentkezését várják, akik saját történetük, illetve tapasztalataik megosztásával nyújthatnak segítségét a hasonló helyzetben lévő szülőknek. Más önkéntesek az autizmusban érintett családokat - akár velük együtt élve - segíthetik mindennapjaikban, és autizmussal foglalkozó intézményekben, különböző rendezvényeiken is dolgozhatnak majd az önkéntesek. Utóbbi feladatokra autista önkénteseket is szeretnének foglalkoztatni, felkészítve őket ezáltal a későbbi munkavállalásukra - mondta a szakpszichiáter.

Az autista szervezetek sajtóanyaga szerint világszerte 67 millió, Magyarországon mintegy 100 ezer autista ember él. Magyarországon az autizmussal diagnosztizált emberek többsége jelenleg kiskorú.