• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Öt Anyák Háza működik majd az országban

Hírek Forrás: Weborvos

A Bethesda után Karcagon, Kisvárdán, Gyulán és a Bókay Klinikán biztosítanak anyaszállást a beteg gyerekek mellett.

Jövő év végétől öt Anyák háza működhet az országban; a program célja, hogy a budapesti és a vidéki gyermekkórházakban, gyermekosztályokon a szülő végig beteg gyermeke mellett maradhasson, méltó körülmények között - jelentették be ma sajtótájékoztatón.

2012-ben a Bethesda Gyermekkórház belevágott a kórház udvarán lévő, régen diakonissza szállásként működő épület felújításába. Az épület hozzátartozói szállásként működik a kórházban található Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központban kezelt gyermekek hozzátartozóinak méltó körülmények között történő elszállásolására. 2015. november 19-én, az SCA Hygiene Kft. és még sok más vállalat és magánadakozó szíves támogatása mellett, közel 60 millió forintos beruházás eredményeképpen került átadásra az épület, ami azóta 200-nál is több család számára jelentett megoldást a szükség idején.

Az elmúlt öt év tapasztalatai alapján a Bethesda Kórház Alapítvány és a Magyar Gyermekorvosok Társasága úgy döntött, hogy az ország más pontjain, más kórházakban is szeretné ösztönözni a családok méltó elhelyezését.

Az Anyák Háza Országos Program keretén belül az SCA Hygiene Kft. a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Bethesda Kórház Alapítvány pályázatot írt ki egészségügyi intézmények, alapítványok és civil szervezetek részére. A pályázatra a szervezők olyan terveket vártak, melyek a gyermekek és családjuk méltó tartózkodását segítik a kórházi kezelés idején. A méltó tartózkodás alatt olyan körülményeket értünk, amik mellett a szülők kipihenten tudnak helyt állni a válsághelyzetben. Sok pályázat érkezett az ország különböző részeiből, mind gyermekgyógyítással foglalkozó egészségügyi intézmények, mind közhasznú jogállással rendelkező alapítványok vagy civil szervezetek részéről. 2017. június 15-ig küldhették be pályázatukat az érdeklődők, ezt követően 2017. június 16. és 2017. augusztus 15. között előválogatáson került kiválasztásra a 12 legjobbnak ítélt pályázat.

A kiválasztás után 2017. augusztus 15-október 30. között a bíráló bizottsági tagok felvették a kapcsolatot a kiválasztott intézmények képviselőivel, hogy személyes találkozó során mérhessék fel az intézményre vonatkozó igényeket és lehetőségeket. Ez követően választotta ki a szakértő zsűri a 2 db fődíj és a 2 db különdíj nyerteseit. A zsűri tagjait az EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) valamint az SCA Hygiene Kft. delegálta.

A díjátadó ünnepségen adták át a két, bruttó 5.000.000 Ft összegű fődíjat, és a két különdíjat. A különdíjasok az SCA Hygiene Kft. által 2018-as évben összegyűjtésre kerülő adományt kapják meg, ami várhatóan hasonló összegű lesz, mint a 2017-es fődíjak. A különdíjak adományozásáról az SCA Hygiene Kft. önállóan döntött, döntésük oka a pályázati anyagok magas színvonala, valamint a pályázatok indokoltsága volt.

A karcagi Kátai Gábor Kórház nyerte el az egyik fődíjat, amit 3 kórteremben 7 férőhelyes anyaszállás kialakítására fognak felhasználni. A nyereményből ezen termek felújítását, a hozzátartozó mellékhelységek festését, elektromos hálózat javítását, vizesblokk cseréjét finanszírozzák majd.

A szintén Észak-Alföld régión belüli, kisvárdai Felső Szabolcsi Kórház nyerte el a másik 5.000.000 Ft-os fődíjat. Itt a már meglévő „mamaszoba" padlócseréjét, festését, fürdőszoba felújítását, ágyak és fotelek cseréjét tervezik, valamint a kórterem átalakítását, szülőággyal, zuhanyzóval és wc-vel felszerelve, kézfertőtlenítést és megfelelő kézmosási lehetőséget biztosítva. Mindemellett közösségi teret is kialakítanak a nyeremény összegéből.

A két különdíjas a Békés Megyei Központi Kórház - Pándy Kálmán Tagkórháza Gyulán, ahol a PIC részlegben (Perinatális Intenzív Centrum: Koraszülött Intenzív Centrum) és a gyermek intenzív részlegen a szülők kényelmesebb elszállásolását valósítják meg a nyereményből, valamint a budapesti Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány, ahol a koraszülött gyermekek szüleinek váró ill. pihenőtér kialakítását szeretnék megvalósítani.

Legolvasottabb cikkeink