• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ötezer térítésmentes szűrés az Affideától

Hírek Forrás: Weborvos

Csaknem ötezer, tüdőrák miatt veszélyeztetett emberen végez térítésmentes mellkas CT-vizsgálatot az Affidea Diagnosztika.

A daganatos megbetegedések a legnagyobb egészségügyi kihívást jelentik a fejlett országok számára. Halálozási arány tekintetében a tüdőrákhoz köthetőek a legaggasztóbb statisztikák, évente mintegy másfél millió ember életét követeli ez a daganattípus, melynek ötéves túlélési aránya is alig éri el a 17 százalékot. A riasztó rákstatisztikák tekintetében Magyarország sem kivétel, mind a megbetegedések számában, mind pedig a halálozási arány tekintetében a régió negatív rekorderei, sőt,a férfiak tüdőrák miatti halálozásában világelsők vagyunk. Összesen hazánkban csaknem 8,5 ezer ember veszíti el a harcot ezzel a daganattípussal szemben minden évben.

Ennek csupán egyik oka a közegészségügyet érintő, egyre fokozódó teher, sok esetben ugyanis a beteg már túl későn kerül be a rendszerbe, amikor a betegsége előrehaladott, a kezelési lehetőségek pedig leszűkülnek. Az országos figyelemfelhívó kampányok ellenére is nagy a passzivitás e szűrővizsgálatok területén, holott a legtöbb daganatos megbetegedéshez hasonlóan a tüdőrák esetében is életet menthet a korai felismerés. Míg a tüdőrák korábban elsősorban a férfiakat sújtó betegség volt – melynek fő oka, hogy körükben nagyobb a dohányosok aránya – az utóbbi években egyre több nő életét is követeli. Ráadásul nem csupán az idősebb korosztályt érinti, kiugróan magas az aktív életkorban lévők megbetegedésének aránya ennél a daganattípusnál.

A riasztó adatok miatt a tüdőrák korai szűrése létfontosságú. A hagyományos tüdőszűrő állomások nem igazán megfelelőek e célra, a szűrés jelenleg egyetlen hatásos módját az alacsony sugárdózisú komputertomográfiás (CT) vizsgálatok jelentik, melyekre rendszeres, államilag szervezett kampányok jelenleg nincsenek Magyarországon - hangzott el egy a témához kapcsolódó mai sajtóeseményen.

Negyed évszázados jelenlétével az Affidea Diagnosztika a hazai egészségügy egyik meghatározó szereplőjévé vált, Leitner György vezérigazgató szerint ez a kiváltságos státusz komoly kötelezettséggel is jár. „A daganatok gyógyulásának tekintetében az idő rendkívül fontos tényező. Az ország legnagyobb képalkotó diagnosztikai szolgáltatójaként az Affidea felelősséggel viseltetik a legfontosabb népegészségügyi mutatók javításáért. Ennek tekintetében döntöttünk úgy, hogy bekapcsolódunk a Korányi intézet programjába, amellyel az egyik leggyakoribb daganattípus szűrését tesszük széles körben elérhetővé" – mondta el Leitner György.

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet 2013-ban indította el Hunchest nevű, tüdőrák szűrést célzó kutatási programját. Ennek során a kiemelten veszélyeztetett páciensek bevonásával vizsgálják az alacsony dózisú mellkas CT (LDCT) hatékonyságát tüdőrák szűrésre. A program célja az, hogy a tüdőrákot a lehető legkorábbi stádiumban fedezzék fel olyan egyéneknél, akiknél a betegség kialakulásának magas a kockázata.
Így alakították ki azt a négy vizsgálati csoportot, amelyben majd az Affidea is a szűréseket végzi:
1. dohányos, krónikus obstruktív tüdőbeteg (COPD-s),
2. dohányos, nem COPD-s
3. nem dohányos, COPD-s
4. nem dohányos, nem COPD-s
A programba ezen feltételek mellett az jelentkezhet, akinek életkora 50-79 év között van és anamnézisében nincs tumoros betegsége.

Az Affidea vizsgálatai térítésmentesek, melyeket a cég a két fővárosi központjában: a Nyírő Gyulai Kórházi, illetve a Margit Kórházi telephelyen, valamint Debrecenben és Szegeden végzi majd el a Korányi Intézet mellett. A legtöbb jelentkezőt az érintett központok közeléből várják, ám a vizsgálatba az ország bármelyik pontjáról be lehet kapcsolódni. A vizsgálat mellett a dohányzó betegeket a leszokási programok egyikébe is igyekeznek majd bevonni, hogy a tüdőrák kialakulását elősegítő káros szenvedélytől mihamarabb szabadulhassanak.

A nagyjából egy éves időszak alatt ötezer emberen végez el az Affidea az alacsony dózisú mellkas CT-t, így hívva fel a figyelmet a szűrések fontosságára.(A programról további részletek, illetve a jelentkezés feltételei a www.affidea.hu oldalon olvashatóak)

Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa úgy nyilatkozott: az intézet örömmel fogadta az Affidea felajánlását, amely szerint a több tízmillió forint összköltségű szűrővizsgálatot térítésmentesen, saját költségére végzi el. „A tüdőrák az egyik legsúlyosabb népegészségügyi kihívást jelenti Magyarországon, az aggasztó statisztikák pedig elsősorban a szűrővizsgálatok rendszeresítésével javíthatóak. Az intézet egyik hosszú távú célja, hogy a Hunchest program bekerülhessen a népegészségügyi szűrőprogramok közé, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár égisze alatt a lehető legtöbb veszélyeztetett ember szűrését elvégezhessék" – mondta el a főigazgató.

A főigazgató kérdésekre válaszolva arról is beszélt, hogy felméréseik szerint országosan összesen 200-300 ezer ember tartozik azokba a rizikócsoportokba, (50-80 év közötti dohányos, illetve COPD-s páciens), akik szűrésével csökkenthető lenne a tüdőrák-halálozás. Az USA-ban, ahol hasonló rendszeres szűrővizsgálatokat már végeznek az utóbbi években 20 százalékkal kevesebben haltak meg ebben a daganatos betegségben - tette hozzá.

A költségekről dr. Kovács Gábor annyit mondott: a jelenlegi hagyományos tüdőszűrő állomásokra, amelyek az egyre kevesebbeket érintő TBC kiszűrésére jöttek létre, körülbelül 1,8 milliárd forintot költ az állam. Ha a több mint 100 állomásból körülbelül harmincat tartanának meg, és ezeket átalakítanának a tüdőrákot sokkal hatékonyabban kiszűrő centrumokká, ugyanez a pénz elég lenne a rizikócsoportok korszerű vizsgálatára.

A főigazgató szerint jövő év végére már meglesznek az 5 ezres vizsgálat első eredményei és 2018-ra a bázisvizsgálatokat már publikálhatják. Ha az eredmények alapján sikerül meggyőzni a döntéshozókat, hogy érdemes finanszírozni ezeket a szűréseket, talán 2019-ben el is indulhatnak országosan az alacsony sugárdózisú CT vizsgálatok.

Legolvasottabb cikkeink